7 Piese Vestimentare care au schimbat percepții în istorie

oameni care defileaza la o prezentare de moda

Deseori oamenii privesc hainele din perspectiva funcției lor practice. Poate apărea chiar o obișnuință în ceea ce mai demult era considerat trend. În lumea modei, există piese vestimentare care transcend trendurile și devin veritabile elemente revoluționare, schimbând nu doar felul în care ne îmbrăcăm, ci și modul în care percepem frumusețea, individualitatea și puterea personală. Mai jos vei regăsi 7 piese vestimentare care au traversat decenii, culturi și chiar mentalități în epoca. De la inovații care au adus confort și versatilitate până la capodopere care au revoluționat conceptele de feminitate și stil. Fii gata să afli despre cum o rochie simplă, neagră, aparținându-i lui Chanel, a reușit să treacă de barierele vestimentare ale epocii sau despre jeansii Levi`s, ce au devenit un icon pentru libertate, revoltă și pacifism.

Rochia neagră a lui Coco Chanel

Pe cât de simplă, pe atât de semnificantă a fost rochia neagră croită de renumita creatoare de modă Coco Chanel. Piesa vestimentară apare, fără îndoială, ca o provocare în epocă și arată un model total diferit de feminitate, ce se opunea stilului încărcat al epocii. Cu talia joasă și urmând o linie dreaptă a corpului, rochia oferea în sfârșit eliberare și o nouă mobilitate femeilor, păstrându-se eleganța și rafinamentul. Unii oameni credeau în acele vremuri că rochia a venit ca un răspuns sfidător pentru uniforma pe care a fost forțată să o poarte în copilăria ei la orfelinat. Negrul a devenit, deci, o culoare a rafinamentului în defavoarea celor care erau asociate cu această culoare: văduvelor și referințelor religioase.

Colaj foto realizat de Vogue

Jeansii Levi’s 501

Cu origini în San Francisco, jeanșii Levi’s apar în mod oficial în anul 1870 și sunt realizați pentru clasa muncitoare, datorită materialului rezistent din care sunt confectionați. Durabilitatea și versatilitatea acestora au dus în timp la faptul că fiecare american, indiferent de poziția socială, considera perechea de jeanși esențială în garderobă. Atât femeile, cât și bărbații, militarii și actorii renumiți de la Hollywood, au trecut de barierele prejudecăților și au reflectat, prin purtarea acestora, schimbările de mentalitate și de stil de viață ale timpului lor, rămânând un simbol al stilului casual și al nonconformismului. În anii ’50 și ’60, jeansii Levi’s 501 au fost asociați cu mișcările de protest și cu cultura tinerilor rebeli, reflectând nonconformismul și dorința de a exprima individualitatea.

Photo by Jimi A. on Unsplash

Trenchcoat-ul Burberry

Creat inițial pentru a fi un palton militar pentru ofițerii din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, trenchcoat-ul Burberry a devenit un element de modă iconic, asociat cu eleganța și rafinamentul. Fenomenul prinde amploare abia la finele Războiului Mondial, atunci când civilii purtau acest palton în mod obișnuit în viața de zi cu zi. Este un exemplu de adaptare a unei piese funcționale într-un element esențial al garderobei. Elementele precum epoletii, centura, și sistemul de închidere au devenit caracteristici recunoscute ale trenchcoat-ului. Astfel, Burberry a jucat un rol important în popularizarea și standardizarea trenchcoat-ului ca un articol de îmbrăcăminte de exterior de înaltă calitate.

Burberry Trenchcoat

Fusta mini – Mary Quant

Photo by Lensabl on Unsplash

În anii 1960, designerul britanic Mary Quant a creat mini fusta, o piesă extrem de scurtă care a provocat o revoluție în modă. Nu doar că a redefinit lungimea fustelor, dar a fost și un puernic simbol al schimbării sociale, al emancipării. Femeile își expuneau picioarele în cel mai vizibil mod de pâ. A rupt standardele convenționale ale modei și a încurajat o abordare mai îndrăzneață și liberă în vestimentație. Creatoarea de modă britanică afirma că această nouă piesă vestimentară este tinerească, simplă și facilă. Mari Quant a primit un onorariu public din partea Reginei de la Buckingam, deoarece fusta a devenit un trend major în lume și nu a rămas la stadiul de creație de atelier. Mini-fusta a fost asociată cu mișcarea de emancipare a femeilor. A reprezentat o declarație de independență și de exprimare a libertății.

Costumul de baie modern

Înainte de debutul costumului de baie modern, femeile purtau îmbrăcăminte amplă în timpul înotului. Inovațiile aduse de designeri precum Louis Réard și Jacques Heim în anii 1940 și 1950 au transformat costumul de baie într-o piesă mult mai simplă și mai comodă. În timp ce purtarea bikinilor face parte din obiceiurile noastre de astăzi, a fost nevoie de câteva decenii pentru ca femeile să-l facă purtarea realizabilă. A oferit mai multă libertate de mișcare și confort, permițându-le femeilor să se bucure de activitățile de agrement în apă fără restricții.

Photo by Sassy Mama

Pentru ce este însă cel mai relevant acest simplu costum de baie? A contribuit la o schimbare a normelor de frumusețe și a percepției asupra corpului. A încurajat o varietate mai mare de forme și dimensiuni corporale să fie acceptate și să fie considerate frumoase.

Sutienul cu burete Wonderbra

Wonderbra a reușit să schimbe modul în care femeile priveau și simțeau despre lenjeria intimă. Oferea un lift și o formă îmbunătățită pentru sânii femeilor. Totodată promova ideea că fiecare formă corporală poate fi frumoasă și că lenjeria intimă poate juca un rol important în creșterea încrederii și a confortului personal. Fondat in prima jumătate a secolului trecut, Wonderbra revoluționează moda prin accentuarea formelor feminine, creșterea confortului și a încrederii de sine. Deci, acest simplu sutien a devenit un simbol al feminității, devenind un brand în sine.

Photo comparison by Wikipedia

Tuxedo-ul feminin

Inspirat inițial de garderoba masculină, tuxedo-ul feminin a fost introdus în modă în anii 1960. Acesta a deschis calea pentru femei să adopte și să adapteze elemente ale costumelor bărbaților în modul lor vestimentar. Mai mult, a oferit femeilor o alternativă elegantă și puternică la rochiile de seară tradiționale. A rupt standardele convenționale și a introdus un stil vestimentar mai liber și mai sofisticat pentru evenimentele formale. Adoptarea tuxedo-ului de către femei a fost percepută și ca o declarație de egalitate de gen în modă, evidențiind dorința de a elimina stereotipurile și de a promova ideea că oricine poate purta orice stil vestimentar.