7 patologii care pot fi ajutate de jocurile video

Jocurile video devin tot mai populare, dar sunt adesea asociate cu lucruri negative. Deși jocurile video sunt blamate și se vorbește mult despre adicție, ele au și multe beneficii, printre care dezvoltarea creativității, a reacțiilor, atenția distributivă și în special pentru a trata anumite patologii. займы онлайн топ

1. AUTISMUL

Jocurile pot avea un impact pozitiv asupra celor cu anumite sindroame, precum autismul. Un mod de abordare al acestei afecțiuni constă în oferirea copiilor posibilitatea de a juca diverse jocuri video care să le stimuleze atenția, aptitudinile sociale, flexibilitatea, precum și adaptabilitatea. La mijlocul anilor 2000, James Tanaka, psiholog în cadrul Universității Victoria din Canada, a dezvoltat o serie de 7 jocuri (Let’s face it!) destinate copiilor diagnosticați cu tulburare de spectru autist pentru a-i ajuta identifice și interpreteze expresii faciale.

Photo by Jessica Lynn Lewis from Pexels

2. AMBLIOPIA

Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de ochiul leneș este o afecțiune dezvoltată încă din copilărie, caracterizată de slăbirea vederii fie numai a unui singur ochi, fie a ambilor. Două studii au urmărit efectul pe care jocurile video ar putea să-l aibă asupra acestei condiții medicale, rezultatele arătând că acestea pot reprezenta un real beneficiu pentru pacienți.Nu numai calitatea vederii a fost îmbunătățită, ci și atenția vizuală și viziunea stereoscopică. Cea din urmă se referă la capacitatea persoanei de a coordona informațiile preluate de către ambii ochi pentru a putea vedea în adâncime.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

3. DEPRESIA

Depresia este una dintre tulburările ce poate fi ținută sub control cu ajutorul jocurilor video. Numeroase studii demonstrează faptul că jocurile video de acțiune pot conduce la îmbunătățiri în capacitatea cognitivă, mai precis în funcția executivă, a persoanelor sănătoase. Din acest motiv, oamenii de știință s-au întrebat dacă același lucru poate fi aplicat și în cazul indivizilor afectați de depresie. Un studiu recent, publicat în jurnalul Frontiers in Psychology, care a urmărit această premisă, a concluzionat faptul că astfel de jocuri video, rapide, antrenante și de acțiune, pot îmbunătăți capacitatea cognitivă a jucătorilor substanțial, putând de asemenea să reducă ruminația, analizarea prea detaliată a unor lucruri sau evenimente, iar dacă face asta, nu e decât pentru a obține victoria, nu pentru a-și face rău.

Photo by Mikhail Nilov from Pexels

4. DIABET

La momentul actual, obezitatea reprezintă o problemă semnificativă în rândul populației. Deși opinia generală constă în faptul că majoritatea jocurilor induc sedentarismul în viața tinerilor, iar drept urmare se poate ajunge la dezvoltarea diverselor patologii, există și jocuri care promovează mișcarea, sportul și activitatea fizică. Un studiu publicat în jurnalul Pediatrics demonstrează influența pozitivă pe care jocul Dance Dance Revolution îl poate avea asupra copiilor. Acest joc video le permite utilizatorilor să se apropie de nivelul optim de activitate fizică recomandată pentru un stil de viață sănătos. Mai mult decât atât, rezultatele unui alt studiu realizat în 2014 confirmă faptul că jocurile video pot conduce la o creștere a nivelului de activitate fizică a utilizatorilor, precum și la motivarea acestora să mănânce alimente sănătoase.

Photo by Eren Li from Pexels

5. POST-TRAUMATIC STRESS (PTSD)

Un studiu recent făcut pe veterani de război a demonstrat că jocurile video pot ajuta la depășirea unor probleme precum post-traumatic stress (PTSD) și tulburările de abuz de substanțe. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși impactul jocurilor video poate varia în funcție de utilizator, medicii ar putea dori să discute despre jocurile video cu pacienții lor pentru a-i ajuta să „optimizeze utilizarea jocurilor pentru a sprijini recuperarea”.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

6. BOLI DE INIMĂ

Majoritatea jocurilor pe calculator nu presupun un efort fizic intens, însă există şi jocuri speciale, de ultimă oră, care prin intermediul generaţiilor noi de console îndeamnă la mişcare fizică. Jocurile Wii Fit sunt printre cel mai bine privite astfel de jocuri, au aprobarea Asociaţiei Amerciane a Inimii şi au capacitatea de pune toţi muşchii în mişcare, evitându-se astfel depunerea kilogramelor şi îngroşarea arterelor, principalii factori de risc pentru bolile de inimă

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

7. BOLI  DEGENERATIVE ALE CREIERULUI

Adam Gazzaley, neurolog la Universitatea din California, San Francisco, afirmă că oamenii care se joacă pe calculator, pot vedea mult mai multe detalii decât cei care nu fac acest lucru. Cercetătorii de la „Duke University” au demonstrat în 2013 că jocurile de acțiune de pe calculator sunt asociate cu îmbunătățirea sensivității vizuale. Gazzaley, într-un articol publicat în revista „Nature”, susține că jocurile ajută în tratarea bolilor degenerative ale creierului, dacă sunt adresate unui deficit precis, mai ales în cazul persoanelor vârstnice.

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

„Jocul este o parte esențială a ființei umane și există beneficii importante care pot proveni de la acesta, pe lângă distracție – influențe asupra dispoziției, stresului și conexiunii cu ceilalți”

Octavian Moldovanu


SURSE