7 obiceiuri exasperante care „îi scot pe oameni din sărite”

o persoană enervată

Orice persoană are o listă de lucruri deosebit de enervante sau pur și simplu neplăcute, care, deși nu sunt atât de comune, pot influența viața personală și relațiile sociale. După denumirea lor în engleză, pet peeves, aceste acțiuni ce se desfășoară în mod repetat devin iritante pentru anumiți oameni, acestora fiindu-le imposibil să le ignore. Deși numeroase cazuri sunt universale, precum mestecatul, mișcarea continuă, întârziatul, altele sunt cu siguranță personale.

Cum se pot ignora astfel de situații neplăcute?

Există diverse metode care ajută la atenuarea senzațiilor inconfortabile, printre ele numărându-se atât adresarea directă a problemei, cât și un conflict interior, urmat de acceptarea situației. Uneori, este necesară o pauză în care cel deranjat de un anumit comportament se reculege și încearcă să conștientizeze faptul că cealaltă persoană nu a intenționat ca acțiunile sale să perturbe liniștea celor din jur. Pentru a evita o situație jenantă pentru ambii interlocutori, conversația ar trebui să decurgă cât mai sincer, dar să se bazeze pe respect reciproc.


1. Zgomotele provocate de masticație

Pofta de mâncare și dorința de a savura o masă sunt diminuate în momentul în care persoana alăturată vorbește în timp ce mănâncă, soarbe când bea, mestecă cu gura deschisă sau zgărie farfuria cu tacâmurile.

două femei care mănâncă pe o terasă
Postată de Adrienn pe Pexels

Persoanele care au reacții anormal de puternice la sunete obișnuite făcute de oameni pot suferi de misofonie, iar reacțiile lor pot varia de la disconfort și anxietate la furie, disperare. Nu toată lumea care este enervată de astfel de sunete suferă de misofonie, însă cei care sunt tulburați de această afecțiune sunt predispuși la o suferință emoțională gravă.


2. călătorii enervanți din transportul în comun

Călătoritul cu autobuzul, tramvaiul sau metroul a devenit o rutină pentru multe persoane, în special pentru cele care se îndreaptă spre școală sau locul de muncă. În timpul acesta, oricine se poate confrunta cu situații sau comportamente neplăcute, cauzate de diverși oameni lipsiți de respect, care fie vorbesc prea tare, fie ascultă muzică la un volum exagerat de ridicat.

Astfel de situații sunt greu de ignorat, deoarece transportul în comun poate fii atât o „încântare”, cât și un „blestem”, iar experiența variază în funcție de ceilalți pasageri. Din păcate, în cele mai multe cazuri, o zi care a decurs prost este amplificată de o călătorie cu autobuzul ce determină stări de nervozitate și iritație.


3. Persoanele care se deplasează lent

Unii oameni au exact aceeași părere despre persoanele care merg încet ca și despre șoferii lenți. Este normal ca fiecare să aibă un ritm distinct în care se deplasează, însă dacă nu corespunde cu al celorlalți, o variantă benefică pentru toată lumea este să circule într-o margine.

Leon James, profesor de psihologie la Colegiul Manoa’s din cadrul Universității din Hawai a afirmat faptul că pietonii nu se deplasează doar prin „spațiul fizic”, ci și prin „spațiul social”, care constă în combinația dintre rute acceptabile sau inacceptabile din punct de vedere social: „Când pietonii se opresc brusc, părând hipnotizați de dispozitivul lor mobil, ei încalcă căile normative care îi obligă pe pietonii din apropiere ce vin din ambele direcții să îi ocolească.”


4. Tusea necontrolată

Asemănător cu sunetele provocate de mestecat, zgomotele produse de un om care tușește în mod repetat devin un obicei enervant pentru anumite persoane. Aceștia fie suferă de misofonie, fie sunt conștienți de existența bacteriilor care sunt împrăștiate în aer, având impresia că le este atacat sistemul imunitar.

o persoană care tușește
Postată de cottonbro studio pe Pexels

Într-un context serios ce necesită un nivel ridicat de concentrare, un astfel de obicei, care pentru unii pare inofensiv, poate să distragă atenția unui individ ce desfășoară o activitate importantă.


5. persoanele care corectează cu agresivitate greșelile altora

De ce simt unii oameni nevoia de a corecta o greșeală gramaticală, poate nevinovată, întrerupând ideea celeilalte persoane? Pentru aceștia poate reprezintă o modalitate de autovalidare și recunoaștere a propriului intelect. Cu toate acestea, o astfel de situație pune persoana care a greșit într-o poziție inconfortabilă sau jenantă, stârnind sentimente de iritabilitate și pentru persoanele din jur.

Într-un studiu publicat în PLOS One, au fost analizați 83 de oameni, care au fost puși să citească niște emailuri primite ca răspuns la un anunț de căutare de coleg de cameră, conținând greșeli gramaticale. În urma studiului, cercetătorii au descoperit faptul că este mai probabil ca persoanele extrovertite să ignore greșelile de scriere, față de cele introvertite, care judecă mai ușor din cauza acestor situații.


6. clienții nepoliticoși cu personalul

Job-urile care necesită relaționarea cu publicul pun de multe ori „bețe în roate” personalului, context determinat de un comportament nerespectuos al unui client. Chiar dacă performanța la locul de muncă este una remarcabilă, unii clienți adoptă o atitudine superioară și se comportă într-un mod dificil de acceptat cu persoanele care le oferă un serviciu.

Este inevitabil ca, în mometul în care un client nepoliticos tratează un membru al personalului cu indiferență și insensibilitate, să se creeze o atmosferă tensionată, ce deranjează nu doar persoanele implicate, ci și cele din proximitatea lor. Afișarea bunelor maniere și a unui sentiment de empatie poate influența foarte ușor modul în care decurge ziua unei alte persoane.


7. invaLIDAREA EMOȚIONală

Fiecare persoană are atât nevoi psihologice, cât și dorința să se descarce din punct de vedere emoțional, pentru „a-și lua o piatră de pe suflet.”

o persoană îngândurată
Postată de Nik Shuliahin 💛💙 pe Unsplash

Psihologul și psihoterapeutul Ioana Stancu afirmă că: „În cazul adulţilor, validarea emoţională de către alte persoane ajută la clarificarea sentimentelor, emoţiilor, trăirilor emoţionale confuze şi, în consecinţă, le creşte posibilitatea de a înţelege mai bine experienţele de viaţă pe care le trăiesc.

Există momente în care individul se simte neglijat și respins, din cauza unor oameni care i-au oferit o experiență negativă, refuzând să îi valideze sentimentele. Efectuată în mod repetat, ideea respingerii intenției celorlalți de a-și exprima o emoție, o idee, o opinie, pun persoana respectivă într-un context insuportabil, devenind astfel un obicei exasperant și greu de acceptat.