Deși de-a lungul vieții avem tendința de a evita să discutăm despre problemele noastre și de a le nega, afirmând că nu avem nevoie de ajutor, iată că apar diferite situații în care acestea se manifestă. Nu ai fost acceptat la jobul dorit, nu ai încredere în tine sau nu reușești să menții relații interumane sănătoase și echilibrate? Poate că e timpul să te mai gândești dacă într-adevar chiar merită să gestionezi totul de unul singur mereu, fără ajutor de specialitate.
1.Înveți să îți autoreglezi emoțiile
Este important să îți observi emoțiile și să le accepți, fără a te identifica de fiecare dată cu acestea. De exemplu, pe lângă depresie, furia necontrolată poate reflecta și sentimente negative despre sine sau despre lume sau un răspuns slab reglementat la stres cronic. Totodată, dacă cineva se simte încontinuu trist, gol și dezinteresat de tot, poate semnala o depresie clinică. Psihologul te ajută să înțelegi mai profund ce se întâmplă cu tine, să observi stările prin care treci și să conștientizezi cauza acestora, gestionându-le eficient.
2. Nu ești eficient la școală sau serviciu
O scădere a performanței la locul de muncă sau la școală care vine la pachet cu un sentiment de insuficiență și autosabotaj poate indica, de cele mai multe ori, o problemă emoțională sau psihologică. Dezechilibrele psihoemoționale pot afecta atenția, concentrarea, memoria, energia și pot duce la o apatie care afectează plăcerea, interesul de a munci și de a duce la bun sfârșit o activitate începută. Implicarea unui specialist te poate ajuta să îți recapeți încrederea în propria persoană și să te tratezi cu compasiune și răbdare, fără a te mai critica în mod constant.
3. Ai relații relații instabile
De multe ori, se întâmplă ca haosul din mintea noastră și lipsa de disciplină să afecteze felul în care te raportezi la celelalte persoane din viața ta. Psihologul te ajută să îți organizezi gândurile și comportamentul, înțelegând cauza din spatele acestora.

4. Ai probleme cu somnul/alimentația
Dezechilibrele psihoemoționale îți pot afecta aspecte numeroase ale vieții, printre care se află eficiența somnului și apetitul. O persoană anxioasă se confruntă, de obicei, cu insomnii, în timp ce una depresivă doarme “nejustificat” de mult. În ceea ce privește alimentația, în situația în care cineva se confruntă cu stres cronic sau cu o durere emoțională, are tendința de a se folosi de mâncare pentru a-și remedia lipsuri emoționale. Pe de cealaltă parte, sunt persoane cărora în astfel de situații le scade în mod ingrijorător apetitul. Aceste situații generează probleme pe termen lung și dacă observi că îți afectează sănătatea, e necesar să apelezi la ajutor.
5. Nu ești judecat
Dacă simți că nu poți discuta anumite lucruri care ți se întâmplă sau pe care le simți cu ceilalți și te simți neînțeles de către aceștia, terapia e un loc sigur în care te poți exprima fără să te simți judecat și ai ocazia să comunici cu un specialist care înțelege cum funcționează mecanismele creierului tău.

6. Ai ocazia să îți identifici anumite blocaje
Anumite experiențe negative au un impact foarte mare asupra noastră (cu atât mai mult dacă se repetă). Iar mintea, pentru a evita suferința, va căuta să fugă de ele și va “îngropa” cât mai adânc momentul respectiv. Iar asta poate da naștere și unor mecanisme prin care tu încerci să te protejezi de eventualele suferințe viitoare, care, de fapt, s-ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine. E necesar să fii conștient care sunt blocajele tale și de unde vin ele, astfel încât să le înțelegi și să vezi care sunt pașii de urmat pentru a le depăși. Iar un psiholog este un ajutor de neprețuit, pentru că te ghidează să “sapi” cât mai adânc în tine însuți, să scoți la suprafață ce te-a rănit și să te vindeci.
7. Începi să faci schimbări pozitive pentru tine
Probabil de multe ori ai vrut să schimbi ceva, dar nu ai știut exact cum să începi să faci asta sau ai fost nesigur ce anume trebuie schimbat. Ghidul unui specialist te poate ajuta să realizezi unde anume e necesar să lucrezi și cum să faci asta, cu susținere și compasiune.