7 motive pentru care unele cărți de dezvoltare personală sunt inutile

poza cu carti puse sub forma de gramada

Tocmai ai trecut printr-o despărțire sau ai fost dat afară de la locul de muncă și ai moralul la pământ? Te gândești probabil că este ceva greșit la tine și ai vrea să remediezi, însă nu știi de unde să începi. Cărțile de dezvoltare personală par o soluție promițătoare care te-ar putea salva din starea de depresie care se arată amenințătoare la orizont, dar sunt ele chiar atât de utile precum ne-au fost prezentate de atâția oameni influenți?

În ultimii ani, cărțile de self-help au devenit tot mai populare (potrivit NPD Group, în perioada 2013-2019, au ajuns să se vândă anual în SUA în jur de 18.6 milioane de volume). Oamenii au început să citească tot mai frenetic astfel de cărți din dorința de a ajunge la o viață fericită sau la un câștig uriaș într-un timp cât mai scurt. Totuși, ei nu au luat în calcul faptul că majoritatea cărților de dezvoltare personală sunt scrise dintr-o perspectivă subiectivă, iar metoda utilizată de scriitor nu funcționează neapărat la toată lumea. Multe cărți despre self-help prezintă sfaturi care au efect la majoritatea cititorilor, însă cu restul ce facem? Nu ar trebui ca aceste cărți să le fie utile tuturor? Haideți să vedem de ce acest gen de cărți nu își merită de fapt renumele câștigat.

1. Pretind să fi găsit o rețetă standard pentru dezvoltare și vindecare

După cum îi spune și numele procesul de creștere personală arată diferit în funcție de fiecare individ și de nevoile, principiile și valorile sale. Nu ar trebui să existe o metodă prefabricată care să ajute un grup de oameni să se dezvolte. Însuși conceptul în sine se bazează pe experiența individuală de viață și pe efortul pe care ești dispus să îl depui ca să avansezi pe toate planurile.

Se pare, totuși, că aceste cărți de self-help dețin soluția la toate problemele pe care le întâmpini. Din păcate, este doar o iluzie, iar după ce le vei citi te vei simți anxios, neștiind cum și de unde să începi acest proces. De fapt, singurul care știe cum să te salveze ești chiar tu. Cu puțină introspecție, vei descoperi că știi ce ai de făcut ca să te schimbi în bine.

Un astfel de ghid cu pași pentru dezvoltare este cartea „Atomic Habits”. Într-adevăr, intenția autorului James Clear este de a te ajuta să îți formezi obiceiuri bune, dar el însuși se contrazice în anumite puncte ale cărții. Spre exemplu, spune la un moment dat, că motivația și voința sunt strategii de scurtă durată care nu pot aduce schimbări la nivel comportamental, iar alteori menționează ritualuri de motivație. Deci, putem avea încredere în rețeta lui sau mai bine căutăm alta?

2. Profită de vulnerabilitate în loc să o transforme într-un declanșator pentru schimbare

Cărțile de self-help exploatează starea de incertitudine și anxietate a omului, care, în momente de genul, caută o soluție cât mai la îndemână pentru impasul în care se găsește. Însă, dezvoltarea presupune fix opusul. Pentru a depăși o situație dificilă trebuie să fim vulnerabili, să ne dăm voie să simțim și să suferim, chiar dacă asta ne creează disconfort. Numai dacă trecem prin aceste stări vom fi dispuși să creștem și să arătăm că suntem puternici. Cărțile de self-help nu fac decât să ne inhibe sentimentele și să ne îndrume spre o metodă deja testată de autor, dar care nu ne este garantat că va funcționa și la noi. O astfel de carte, în care autoarea Rhonda Byrne prezintă o soluție care pentru ea a avut efect, este „The Secret”. Rhonda vorbește despre puterea atracției și cum, prin gânduri, putem să manifestăm tot ce ne dorim în viața noastră. Este, totuși, nevoie și de fapte în acest sens, iar într-un moment de nesiguranță și dorință de a ieși din impas, un om va crede că nu trebuie să acționeze deloc ca să își schimbe destinul, ci doar să gândească pozitiv.

poză cu o femeie stând pe podea rezemată de o canapea

3. Îți propun o problemă care s-ar putea să nu fie a ta

Dacă înainte să citești o carte de dezvoltare personală nu sufereai de ipohondrie este posibil să suferi după… De ce spun asta? Deoarece lectura unei astfel de cărți te poate face să crezi că ai o anumită problemă doar pentru că bifezi toate punctele menționate. Dar, de fapt, cel/cea care a redactat cartea nu a luat în considerare și alte motivații care te-au determinat să gândești și să te simți într-un anume fel. Iar în acest caz soluția oferită s-ar putea să nu aibă niciun efect , ba chiar ar putea agrava lucrurile.

4. Induc sentimentul de paranoia

Toate aceste cărți care promit rețete de succes pentru a te dezvolta te pot face în timp să fii extrem de nesigur și, în loc să te ajute să devii mai puternic emoțional și mental, te-ar putea duce la pierderea încrederii în forțele proprii. Să zicem că azi citești un articol despre cum să ai succes în 7 pași simpli, iar mâine vei găsi unul pe aceeași temă, dar în 10 pași. Vei începe să îți pui semne de întrebare și să te gândești oare care e mai util, pașii în plus la cel de-al doilea articol sunt ceva ce primul autor a vrut să păstreze secret? Astfel, apare incertitudinea și credibilitatea autorilor scade în fața cititorilor. Un exemplu în acest sens sunt cărțile de manifestare. Avem pe de o parte „Manifest your dreams. Your beginner’s toolkit for manifesting in 10 easy steps” de Natalie Jade Hutchinson și pe de altă parte „Manifest-7 steps to living your best life” de Roxie Nafousi. Oare în care să ne încredem că eu deja nu mai știu?

5. Creșterea, vindecarea și dezvoltarea personală nu funcționează așa

Dezvoltarea personală este un proces complex care nu poate fi păcălit în câțiva pași simpli. Există o diferență între înțelegerea rațională și cea emoțională, a experienței tale. Procesăm diferit tipurile de informații și e nevoie de timp, sprijin și îndrumare pentru a o face.

Poți citi că e necesar să abandonezi concepții rigide despre viață,abundență,tine însuți și să fii de acord. Însă, să nu fii, încă, pregătit să le dai drumul, pentru că există multe alte implicații emoționale. De-asta știi, adesea, ceea ce ar trebui făcut, dar nu ești gata să treci la fapte. Să citești o carte nu echivalează cu timpul petrecut pentru a te înțelege. Așa că promisiunile cu care vin cărțile astea la secțiunea „La sfârșitul acestei cărți, vei putea să…” nu sunt întocmai realiste.

6. Te lasă singur cu impactul emoțional

Când citești, creierul tău tinde să facă diferite conexiuni cu experiența ta. Procesul este amplificat în momentul în care citești cu intenția de a înțelege despre tine însuți.

Problema e că, pe măsură ce devii conștient de părți din experiența ta, tind să vină la suprafață și o serie de sentimente și emoții reprimate, legate de experiența respectivă. Poate fi furia, frica sau tristețea pe care ai simțit-o în experiența inițială. Iar aceste sentimente pot fi greu de controlat dacă nu te afli în prezența unui specialist care să te ajute să le procesezi corespunzător.

7. Nu ai nevoie de o carte care să îți spună cum să devii mai bun

Cărțile de dezvoltare personală par o soluție simplă care nu implică deschiderea în fața unui psiholog. Totuși, decât să cheltuiești bani pe cărți, mai bine investește timp în a te cunoaște mai bine și dacă nu dispui de resursele materiale pentru a ajunge la psiholog, discută cu un om de încredere din viața ta. Este de o mie de ori mai bine să petreci timp încercând să te înțelegi decât citind cărți care îți vând povești frumoase și te distrag de la scopul principal, cunoașterea de sine. De asemenea, evită pozitivitatea toxică și nu te forța să fii optimist 24/7 dacă tu nu te simți așa. Este normal să fim și triști, supărați sau anxioși, însă este de preferat să păstrăm un echilibru între toate stările pe care le resimțim.

În încheiere, țin să menționez că au și cărțile de self-help utilitatea lor, însă în momentul în care deja ai parcurs o parte din acest traseu sinuos al dezvoltării personale și vrei să ajustezi ceva specific.

Sunt utile, dacă ai parcurs ceva din procesul tău de dezvoltare personală și te afli în punctul în care îți trebuie o unealtă cu care să ajustezi ceva specific. Chiar și atunci, trebuie să experimentezi și să fii creativ cu tehnicile și metodele acestea, pentru că cel mai probabil, nu vor funcționa pentru tine ca la carte.