Escape from Tarkov este un joc video tactic multiplayer de tip FPS, dezvoltat de Battlestate Games. Acțiunea jocului are loc în regiunea fictivă Norvinsk, unde are loc un război îndelungat între două companii militare private, BEAR și USEC.

1. Este cel mai realist joc de tip FPS

În Escape from Tarkov singura ta problemă nu este să eviți să fi împușcat, ci să supravietuiești în adevăratul sens al cuvântului. Trebuie să ai grijă deoarece ai nevoie de hrană și apă, iar acestea nu sunt în tocmai cele mai ușoare lucruri de găsit. Ai nevoie de medicamente, truse de prim ajutor, muniție și arme. Inventarul tău nu este nelimitat, trebuie să faci anumite decizii ce îți pot influența șansa de supraviețuire, să alegi o conservă de mâncare în plus, niste gloanțe sau o trusă de prim ajutor ?

Jocul are mai mult de 2000 de obiecte, pe care le poți folosi și găsii pe diferite hărți. Totodată, Tarkov are un sistem de greutate, asta înseamnă că, cu cât iei mai multe obiecte de pe jos și le bagi în ghiozdan, în limita spațiului din ghiozdan, cu atât o să te miști mai greu și o să obosești mai repede.

Eating a Tushonka
Eating a Tushonka

2. Are o comunitate imensă

Escape from Tarkov este un joc destul de popular, acesta având sute de mii de jucători activi. Jocul a fost dezvoltat de Battlestate games, o companie rusă din Saint Petersburg și a atras un fan base masiv din toate colțurile lumii. În ziua de azi, Escape from Tarkov este disponibil doar pentru Windows, și are mai multe servere disponibile în fiecare regiune a lumii. Mulți creatori de conținut aleg să joace acest joc datorită unicității pe care acest joc o are, astfel, Escape from Tarkov a avut parte de o publicitate considerabilă în ultimii 3 ani.

3. Jocul are foarte mult conținut

Dacă vorbim de un joc cu mult conținut unde poți investi sute de ore sau chiar mii, atunci Tarkov este un joc pentru tine. În această lume apocaliptică totul este foarte detaliat, iar fiecare hartă este facută cu precizie pentru a-ți induce o stare de spirit specifică locului în care te afli. Escape from Tarkov dispune de mai multe hărți, acestea având diferite mărimi.

Unele hărți sunt atât de mari încât trebuie să te uiți la tutoriale pe YouTube pentru a naviga prin aceastea, jocul neavând o opțiune, ca majoritatea jocurilor clasice, de a apăsa un buton pentru a deschide harta.

4. Tarkov este foarte greu

Escape from Tarkov este un joc hardcore, unde la fiecare greșeală ești pedepsit. Tarkov se diferențează de alte jocuri prin adrenalina ce ți-o oferă, de exemplu, când caracterul îți decedează, ai pierdut tot echipamentul ce îl aveai cu tine și trebuie să o iei din nou de la început, astfel, trebuie să fi atent mereu și să nu faci decizii riscante dacă vrei să supraviețuiești cât mai mult. Tarkov este un joc foarte nedrept, poți să te joci singur împotriva unor echipe întregi de până la 5 oameni. Din fericire, inamicii vor cădea pe jos destul de repede, deoarece orice glonț tras spre zonele vitale va fi îndeajuns.

Death Screen în Tarkov
Death Screen în Tarkov

„… even the most well equipped badass will die to a couple pistol rounds into the forehead” – PCGamesN

5. Are un sistem foarte complex de construire a armelor

Practic, poți modifica orice armă din joc, prin zecile de atașamente ce pot fi găsite sau cumpărate de la alți jucatori prin banii virtuali din joc, de exemplu, ruble, dolari sau euro. Pasionații de arme sunt uimiți când văd ce bine făcut este acest sistem, ei putând să construiască de la zero foarte multe arme, ca și în viața reală.

6. Are un sistem bun de A.I.

Pe lângă jucătorii ostili pe care poți să-î intălnești, pe fiecare harta vei vedea și niște A.I. numiți „Scavs” care te vor ataca cu prima ocazie pe care o vor avea. De regulă, echipamentul lor este destul de slab, dar niciodată nu trebuie subestimați deoarece un singur glonț poate fi fatal. Aproape fiecare hartă din joc, are și un A.I. Boss care este mai puternic și este o adevărată provocare să îl elimini și să-î obții echipamentul său valoros.

A.I. Bosses din Tarkov:

  • Reshala pe Customs
  • Sanitar pe Shoreline
  • Shturman pe Woods
  • Gluhar pe Reserve
  • Killa pe Interchange
  • Tagilla pe Factory
  • The Goons pe Customs, Lighthouse și Woods

7. Jocul are o listă de misiuni unice

Pe parcursul jocului vei avea de îndeplinit anumite misiuni specifice pentru a crește în nivel și a primii recompense mai bune. De exemplu, o misiune celebră din acest joc este „Shooter Born in Heaven” în care scopul tău este să elimini cu un headshot, 3 jucători de la 125 de metri pe 5 hărți diferite. Acestă misiune este considerată grea de majoritatea comunității jucătoare de Tarkov, dar jucatorii sunt motivați să o completeze datorită recompenselor unice urmate de această misiune. De asemenea, sunt și misiuni mai ușoare, în care trebuie doar să gasesti anumite obiecte pe diferite hărți, de exemplu, o baterie de tanc care se poate găsi doar pe hărți cu zone militare.

Sistem de misiuni din Escape from Tarkov
Sistem de misiuni din Escape from Tarkov

Trailer