Psihedelicele sunt substanțe psihoactive care influențează stările de conștiință și care alterează în mod profund percepția. Despre aceste substanțe nu se cunosc foarte multe informații de către publicul larg deoarece au fost considerate mult timp un subiect taboo. Recunoscute sub denumirea de ” droguri” sau “substanțe haluginogene” , unele producătoare de dependență fizică și psihică, în majoritatea cazurilor ies în evidență datorită efectelor pe care le au asupra unor persoane care abuzează de ele, folosindu-le în scop recreațional. Totuși, folosite în scop terapeutic, acestea pot avea un efect vindecător și benefic.займ денег без проверки кредитной истории
Iată 7 motive pentru care substanțele psihedelice ar trebui folosite în terapie :
1. Reduc depresia
2. Au efecte benefice în terapia de cuplu
MDMA , cunoscut și sub denumirea de “Ecstasy” sau “Molly” este principalul drog consumat în cadrul petrecerilor-pentru divesre motive. Cu toate acestea, în comparație cu celelalte substanțe psihedelice, MDMA este una dintre cele mai dăunătoare substanțe.
MDMA face parte din categoria substanțelor psihedelice empatogene. Empatogenii afectează neuronii care eliberează serotonina, oferind utilizatorului sentimentul de euforie, dragoste și conștientizare sporite. Tocmai de aceea, MDMA-ul a fost folosit cu succes și în terapia de cuplu datorită caracteristicilor sale generatoare de empatie.
MDMA a fost folosit în scop terapeutic ani la rând în trecut, având rezultate remarcabile pentru persoanele cu stres posttraumatic, în special în cazul veteranilor de război. Mai apoi însă a “scăpat din laborator” , ajungând să fie folosit în alte contexte, acest fapt ducând la ilegarizarea substanței pshihedelice.
Toutuși, se presupune ca până în anul 2023-2025 această substanță psihedelică să fie leglizată din nou în scop terapeutic.
3. Ajută la tratarea dependenței
Psilocibinele, cunoscute drept “ciuperci”, sunt un tip de ciuperci ce conțin psilocibina, un compus halucinogen. Compusii lor halucinogeni pot induce efecte intense, chiar pe termen lung. Efectul psilocibinei variază de la empatie, la euforie și gândire alterată. Psilocibina acționeaza în creier la nivelul amigdalei, responsabilă pentru emoțiile negative asociate depresiei sau anxietății. Aceasta nu creează dependență chimică, nereprezintând o amenințare directă a pacientului cu pricina.
În videoclipul de mai sus este prezentat un studiu pilot care evaluează starea a 12 oameni aflați în stadiu avansat de cancer. Aceștia au fost tratați cu psilocibină deoarece sufereau de anxietatea corelată de teama de a muri. Scorurile acestora privind depresia au fost semnificativ mult mai mici decât a celor care nu au fost tratați cu psilocibină.
Totodată, halucinogenele induc o stare de introspecție, de identificare a problemelor, ceea ce le dă pacienților „pofta de viață” si dorința de a renunța la alcool.
4. Ajută la tratarea schizofreniei
LSD-ul face parte din categoria serotoinergicelor sau psihedelicelor clasice, adică sunt substanțe care provoacă schimbări drastice în precepția senzorilă, inclusiv halucinații vizuale și auditive.
LSD-ul modifică temporar modul în care creierul nostru interacționează cu dompamina și serotonina, provocând halucinații și starea de euforie.
Acest tip de droguri ar putea ajuta pacienții sa-și vadă în altă lumină problemele, cercetatorii descoperind că această substanță halocinogenă poate fi folosită pentru tratarea schizofreniei, alcoolismului si comportamentului violent.
5. Induc experiența de apogeu
Experiența de apogeu se caracterizează prin dizolvarea limitelor între eu și lumea exterioară. Aceasta include sentimente profunde de bucurie și seninătate, viziuni emoționale și trăiri care țin de planul transcendent al ființei.
Astfel, experiența psihedelică aduce cu sine schimbări profunde la nivel spiritual și îmbunătățește semificativ calitatea vieții.
6. Sedează creierul într-o stare de meditație
Substanțele psihedelice pot induce creierul într-o stare corelată cu cea a meditației. Este vorba de regiuni ale creierului care încep să comunice între ele spontan. Este precum o călătorie a subconștientului, pe care în mod obișnuit, conștient nu o putem accesa. Meditația acționează în mare parte pe aceleași principiu, asupra aceleași rețele neuronale.
Starea de anxieate, diversele preocupări ale minții legate de auto-criticarea și subestimarea sinelui, își pierd din intensitate. Creierul ajunge într-o stare mult mai profundă în care percepe diferit fenomene care țin de sine, de eu.
Totuși, substanțele psihedelice sunt foarte periculoase. Pentru a avea un efect benefic introspectiv, este foarte important felul în care sunt administrate aceste substanțe în cadrul terapiilor . Sunt luate în calcul atât starea pacientului în momentul respectiv, cât și mediul în care urmează să se desfășoare întreaga procedură (starea de confort și siguranță în acel mediu, chiar și starea terapeutului )
7. Au efect de lungă durată
Substanțele psihedelice au efecte pozitive pe termen lung asupra pacientului. Prin starea indusă de acestea, pacientului i se pot deschide noi perspective despre viață, având capacitatea de a adânci și intensifica procesele terapeutice.
Studiile susțin faptul că substanțele psihedelice pot trata dependențe pe termen lung. Pentru a afrirma acest lucru, Albert Garcia-Romeu, Roland R. Griffiths și Matthew W. Johnson au pornit un mic studiu în acest sens. Au selectat 15 fumători la care li s-au administarat o doză de psilocibină. 80% dintre aceștia s-au abținut de la fumat pentru 6 luni după ce au urmat tratamentul cu psilocibină.
Alt studiu subliniază faptul că persoanele cu depresie și anxietate nu au mai prezentat simptome specifice acestor boli pentru 6 luni de la administrarea unei singure doze de psilocibină.
Cercetătorii susțin faptul că toate aceste efecte benefice nu se datorează substanței chimie ale psihedelicelor, ci experienței prin care subiectul trece odată administrată substanța respectivă, exemplificată în punctele anterioare.
Chiar dacă sunt niște substanțe cu risc ridicat de vătămare, administrate în condiții sigure pentru motive eminente, pot aduce beneficii și schimbări de percepție a vieții pacientului, care îl pot trata de boala de care suferă.
Pentru mai multe curiozități legate de viitorul substanțelor psihedelice în terapie :