7 motive pentru care să stai în cămin și să nu dai banii pe chirie la Cluj 

Clădire galben cu detalii verzi

După ce ai ales o facultate la Cluj din zecile de opțiuni și ai fost admis, a doua cea mai mare dilemă este dacă să stai la cămin sau să îți cauți chirie. Pentru unii decizia este foarte simplă, chiar firească, pentru ceilalți, însă, care nu pot să decidă și nu prea știu ce presupune viața de cămin, aici sunt unele dintre cele mai importante motive pentru care căminele din Cluj sunt cu mult mai tari decât oricare alt bloc comunist overpriced.  

1. Nu mori de foame  

Oricât de palpitantă și spontană ar fi viața de student, toți ajungem în momentul în care realizăm că mâncarea nu apărea pur și simpu în frigider, moment în care începem să regretăm unele cheltuieli care poate nu își aveau rostul. Deși nu sunt scutiți de această situație, cei care stau în cămin au cu 90% mai puține cheltuieli și cu 100% mai puține facturi nesimțit de scumpe în poștă. Toți știm că e destul de greu să găsești chirie în Cluj la un preț decent, în medie costând 200-300 de euro de persoană. Căminul e o variantă mult mai ieftină, costând de la 100 la 600 de lei pe lună, variind în funcție de gradul de comodiate și numărul de persoane cu care împarți camera.

caminul 2 Campus Hașdeu
Căminul 2 ,,Hașdeu” sursa foto https://www.ubbcluj.ro/ro/

2. Vrei nu vrei, ai mai mulți prieteni 

Dacă ești o persoană introvertită și îți este greu să îți faci prieteni, căminul este locul perfect pentru tine în anii de studenție. Fie că vrei sau nu, încă din primele zile vei cunoaște o mulțime de oameni noi, începând cu colegii de cameră, până la oamenii care ies la discuții în fața cămiului. De unii te vei apropia mai mult decât de alții, ceea ce e firesc, dar sigur vei avea măcar o persoană de încredere.  Profită de zilele în care nu ai prea multe teme și răspunde propunerilor de ieșit afară sau invitațiilor la seri de jocuri. Poate fi intimidant să cunoști atâția oameni dintr-odată, dar nu uita că toți au fost în locul tău, iar cu cât mai mult interacționezi, cu atât mai confortabil o să te simți în noul colectiv.

poză cămin 1 Hașdeu
Căminul 1 ,,Hașdeu” sursa foto https://www.ubbcluj.ro/ro/

3. Ai de toate și tot, chiar dacă nu îți aparțin  

Se mai întâmpă să te trezești într-o miercuri după-amiază că vrei să faci o ciorbă, dar nu ai polonic, oală, niște ulei și o jumătate de ceapă. Nici o problemă, cineva din cămin sigur are și e dispus să îți împrumute. E firesc să mai uiți lucruri acasă, norocul tău e că mai ai zeci, dacă nu sute, de oameni solidari în proximitatea ta. Treci peste anxietatea socială și scrie al 12-lea mesaj pe grupul de cămin pe ziua aia cu formula ,,Heeii, are careva niște…”. Și mai flositor e să îți pui în valoare skillurile în excel și să faci o listă cu toate resursele inepuizabile (ex: tirbușon, răzătoare, spatulă, etc.) menționate/căutate pe chatul cămnului, astfel știi exact la cine să apelezi data viitoare când ai nevoie de ceva.

4. Nu te plictisești 

Fie că stai la căminele Economica, în Campus Hașdeu, în Observator sau în oricare alt campus, viața de cămin îți garantează distracția zilnică. Grupul de cămin este aproape mereu plin de ,,oferte”, fie ,,un joc de societate în oficiu la trei”, fie ,,cineva la un suculeț?”, iar dacă stai în Hașdeu, mai mare norocul pe tine, Piezișa e la doi pași. Singurul mod în care nu o să te deranjeze gălăgia din cămin e dacă și tu contribui la ea, somnul se recuperează între cursuri, nu e o problemă.

oameni dansand în club sub lumini de laser verzi
Photo by Antoine J. on Unsplash

5. Ai campusuri superbe 

Un alt motiv important pentru a veni la cămin sunt chiar campusurile. Nu trebuie să mergi departe pentru a te odihni într-un loc plin de viață și de natură, pe o bancă sau la iarbă verde, iar majoritatea sunt adaptate nevoilor studenților, având cantină și spălătorie de haine în apropierea căminelor cu prețuri adaptate bugetlui tinerilor. Un prânz complet și sățios la cantină te costă în medie 16 lei, spălarea+ uscarea hainelor 7 lei, iar sala de sport e gratis. Ce-ai putea să vrei mai mult?

Cămin
Căminul Sport 21 sursa foto https://www.ubbcluj.ro/ro/

6. Zona centrală 

Deși fieare campus e într-o zonă diferită a Clujului, toate se află aproape de centrul orașului sau cel puțin foarte aproape de o stație de transport public, făcând viața studenților cu mult mai ușoară. Mai mult de atât, în apropierea fiecărui campus sunt, mai mult ca sigur, magazine non-stop, restaurante fast-food, supermarketuri, un print shop și, dacă ai norocul de a sta în căminele din apropierea Iulius Mall, Platinia, Grădina Botanică, Parcul Central sau Cluj Arena, ești cel mai fericit student.   

7. Ideea de comunitate  

Nu în ultimul rând, cel mai important aspect al vieții de cămin pe care nu îl oferă chiria este experiența. Cât de siropos nu ar suna, asta este una din experiențele pe care trebuie să le trăiești măcar odată în viață. Simplul fapt că stai în aceeași clădire cu minim alți o sută de oameni, împarți același spațiu, aceeași bucătărie, eventual aceeași baie, te face să apreciezi mut mai mult patul tău de acasă, să te deschizi mult mai mult către oameni și să faci parte dintr-o comunitate de persoane care trec prin aceleași expeiențe simultan și cu care ai putea lega conexiuni de durată.  

peisaj cu cer de seară și coaci
priveliștea din căminul 1 ,,Hașdeu”