7 motive pentru care sa incerci Terapia prin Arta

art therapy

Terapia prin artă a luat naștere în anii 1940, datorită interesului pe care specialiștii în boli mentale au început să îl acorde „produselor artistice” ale pacienților lor, la fel cum în paralel s-a întâmplat și în cazul profesorilor și activitățile legate de artă ale elevilor. Ei au observat că desenele, picturile, obiectele realizate manual sunt forme prin care atât bolnavii, cât și copiii reușeau să se exprime fără a folosi limbajul verbal.

Principiul pe care se fundamentează terapia prin artă este că activitatea artistică poate vindeca și produce efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele să îsi exprime non-verbal emoțiile negative, furia, temerile, neliniștea, tristețea, anxietatea si alte tulburari.

1. Activitati creative care ajuta la identificarea emotiilor

In principal, terapia prin arta ajuta la imbunatatirea perceptiei si a stimei de sine, ajuta la concentrarea pe prezent, la identificarea raspunsurilor emotionale, ajuta la integrarea personala, la reglarea emotiilor, la schimbarea comportamentelor, la intelegerea propriei persoane.Exista mai multe tipuri de activitati care sunt folosite in terapia prin arta.

Pentru gestionarea emotiilor:

● redarea in imagini a unor emotii;
● crearea unei diagrame ale emotiilor;
● redarea unor imagini meditative;
● alcatuirea de jurnale creative;
● terapia cu papusi;
● scrisori;
● sculptura etc.

Pentru relaxare:

● desen cu multe culori;
● pictura cu degetele;
● desenarea unor mandale;
● desen cu ochii inchisi;
● desen in nisip;
● fotografiere etc.

Pentru traume si pierderi:

● desenarea unui loc ce confera siguranta;
● exprimarea fricilor prin desen;
● desenarea persoanei pierdute, daca este cazul;
● crearea unui colaj motivational etc.

2. Imbunatatirea unor abilitati sociale prin activitati de grup

Arta si dragul pentru frumos ne poate aduce impreuna pe multi ditre noi,mai ales cand putem impartasi aceleasi perceptii sau idei diferite ce starnesc reactii .Artistii ne pot fi “vindecatori “,ne ofera posibilitatea de a ne bucura de ceea ce ei transmit.De multe ori nu constientizam ca unele lucruri din jurul nostru ne pot trezi anumite stari ,amintiri ,facand asocieri inconsiente. Art Terapia ofera posibilitatea fiecaruia de a se deschide,ne invata ce inseamna culorile,de la creioane simple sau colorate, cărbune, carioci, creta uscată sau umedă, acuarele, sau vopsele acrilice, toate spun câte ceva. Poate starni o pasiune pentru desen chiar daca nici macar nu stiai ca ai talent artistic,iar pasiunile reusesc sa uneasca oamenii.De multe ori ni se întâmplă să nu fim conștienți de o anumită stare sau emoție, iar un exercițiu de exprimare vizuală o aduce din necunoscut în cunoscut.

Crearea de arta in cadrul unui grup ofera siguranta si sprijin psihologic, reduce izolarea, favorizand astfel interactia si socializarea. In cadrul unui grup de terapie prin arta (art terapie), in lipsa cuvintelor, arta devine limbajul si modalitatea de comunicare, lucru ce da nastere sentimentului de apartenenta la grup. Prin intermediul materialelor si media de arta, terapia prin arta (art terapia) permite si incurajeaza exprimarea ideilor, emotiilor, determinand un proces de intelegere si transformare.

3. Nu trebuie sa fii talentat pentru a participa la sesiunile de terapie

Perceputa deseori ca o simpla activitate artistica sau o ora de arta, al carei unic  scop sau efect este relaxarea, descarcarea emotionala si uneori reorganizarea gandurilor si gasirea de solutii, terapia prin arta/art terapia, ca forma de psihoterapie emotionala, este prea putin cunoscuta .Deseori oamenii se gandesc ca trebuie sa ai un talent anume pentru a putea participa la o astfel de terapie.

Tehnicile terapiei prin arta au la baza ideea ca orice persoana are capacitatea latenta de a-si proiecta conflictele interne intr-o forma vizuala ce permite ulterior verbalizarea lor.

Terapia prin arta nu este o activitate artistica, iar art terapeutii nu sunt interesati de partea estetica a lucrarii, ci de valoarea ei terapeutica. Acestia sunt deseori interesati de proces, interactiunea clientului cu materialele de arta, modele (pattern-uri) ale folosirii acestora sau ale produsului final si mult prea putin de respectarea regulilor specifice artei.

4. Art-terapia este o altfel de abordare

Cu totii suntem obisnuiti cu ideea de terapie la psiholog,intr-un cadru mai intim,locul acela in care mergem si speram sa iesim cu toate problemele rezolvate,sa fim ascultati si incelesi de terapeutul nostru.Art terapia este o metoda care implica creativitate ,dinamism si ne ofera posibilitatea de a ne juca ,cu culorile si emotiile noastre,sa resim sa ajungem mai usor la ele.Este ceva inedit si implica si o dezvoltare artistica.Libertatea pacientului de a se exprima si siguranta oferita de modalitatile creative sunt un aspect extrem de important in procesul terapeutic.

Terapeutul utilizreaza tehnicile creative si artele plastice penntru a calauzi persoana spre sinele sau interior.Arta a fost intotdeauna utilizata de catre oameni ca modalitate de exprimare si comunicare vizuala,astfel art-terapia devine o modaliate naturala de vindecare si optimizare a sanatatii mintale.

5. Exista mai multe tipuri de art-terapie,in functie de ce te pasioneaza

Art-terapia este formată din patru terapii particulare: meloterapia (terapia realizată cu ajutorul muzicii), dramaterapia (terapia realizată cu ajutorul exprimării dramatice, teatrale) terapia prin desen, pictură, modelaj şi colaj şi terapia prin mişcare şi dans.  În afară de meloterapie, care se practică în mod singular, celelalte trei forme de terapie sunt, în genere, practicate mixt,  unde muzica are rolul secundar. Astfel, mişcarea ritmată şi dansul nu pot exista fără sunet/muzică, chiar dacă aceasta este auzită/imaginată doar de client/pacient, dramaterapia nu de puţine ori are un fond sonor  care „întregeşte” tabloul dramatic, iar în terapia prin desen, pictură, colaj şi modelaj, sunetul/muzica sunt, indubitabil, factorul relaxant şi, adesea, inspiraţional.

Acestea sunt cateva tipuri de art-terapie:

  • Art-terapie în sens restrâns al cuvântului – terapie de imagine, bazată pe artele plastice.
  • Bibloboterapia (inclusiv terapia prin poveste) – compoziția literară și lectura creativă a operelor literare.
  • Terapia prin muzică
  • Dramaterapia
  • Tradiul de dans
  • Terapia prin păpuși.
  • Tratarea cu nisip.

6. Terapia prin Arta te ajuta sa verbalizezi mai usor traumele

Cand suntem la o sedinta cu psihologul nostru,unele intrebari se poate sa ne incomodeze,mai ales cand suntem pusi sa retraim anumite traume.Art-terapia ne ofera posibilitatea sa ne exprimam mai usor,iar la final ceea ce am creat sa poata fi analizat profesionist de catre un art-terapeut,astfel avem un fel de “istoric” al emotiilor noastre si putem vedea cum ne-au schimbat acestea perceptia si daca am vindecat cat de putin din traumele noastre. In activitatile art-terapiei este foarte important ca vorbim de activitati linistitoare,nu exista o presiune pusa pe pacient,astfel este si o activitate de relaxare.

Cel mai important este faptul ca terapia prin arta mereu ofera efecte pozitive ,si mereu va exista o revelatie si ceva de descoperit.

7. Art terapia este eficientă pentru copii din primii ani de viață și pentru adulți de la orice vârstă

Art terapia poate fi o forma de educatie pentru copii mai ales,este o metoda prin care putem observa mai bine ceea ce simte copilul ,dar intampina dificultati sa se exteriorizeze si mai ales sa identifice acele emotii. Art terapia poate fi o forma de cunoastere si dezvoltare atat pentru copii cat si pentru persoanele adulte.Este un mijloc de recuperare afectiv-emotionala a copiilor; are efect curativ, are posibilitatea sa descopere potentialul personal si sa-l foloseasca in scopul de a vindeca rani „interioare”. Acest tip de terapie s-a dovedit a avea valente benefice asupra copiilor cu deficienta mintala, nu numai pe planul echilibrarii emotionale, ci si pe planul compensarii personalitatii lor marcate de deficienta, fiind un mijloc agreabil si util pentru integrarea lor psihosociala.