7 motive pentru care să fii extrovertit e mai greu decât ți se spune

imagine cu o femeie cu machiajul distru de la plâns, care ține o foaie cu un zâmbet deasupra gurii
o imagine cu 5 oameni care merg pe o plaja la apus
Photo by Kevin Delvecchio on Unsplash

De cele mai multe ori când ne gândim la un extrovertit, avem tendința să îl portretizăm drept acel om foarte energic și vorbăreț ,care are tot timpul zâmbetul pe buze și care e mereu gata să iasă în oraș. Cu toții avem acel prieten, „the social butterfly”, „sufletul petrecerii”. ( Sunt sigură că doar citind aceste 3 rânduri ți-a venit și ție cineva în minte. Dacă nu, cel mai probabil nu te-ai gândit suficient de bine, deci mai gândește-te o dată!)

Când luăm contact pentru prima dată cu o persoană extrovertită, primele gânduri care tind să ne răsară în minte sunt cele precum „Wow ce repede se împrietenește cu alți oameni! Aș vrea să fiu și eu așa!” sau „Ce multă încredere în sine are! Sigur îi e ușor să vorbească cu oricine!” (Spoiler: Nu e! Câteodată și unui extrovertit îi e greu să își facă o programare la bancă). Și nu doar atât. Sunt multe motive pentru care să fii extrovertit poate fi mai greu sau mai obositor decât se vede.

Dacă până acum prietenul tău extrovertit nu ți-a povestit nimic despre aceste probleme ( pentru că da, extrovertiții nu se simt prea comod să stea doar ei cu gândurile lor și trebuie mereu să le împărtășească cu alții), îți voi spune eu câteva din ele. Iată 7 motive pentru care să fii extrovertit e mai greu decât ți se spune.

1. Când ești doar tu într-o încăpere, nu doar că ești singur, te și simți singur

o imagine cu o fata care sta pe un scaun cu genunchii la piept si se uita pe geam
Photo by Anthony Tran on Unsplash

Cel mai de preț lucru pentru un extrovertit este compania altor persoane. Un extrovertit se va simți cel mai în largul lui într-o cameră plină de oameni. Fie că se află într-un local cu prietenii lui cei mai buni sau că se află la un eveniment unde poate să cunoască alți oameni, un extrovertit va fi la fel de fericit.

Problemele încep în momentul în care toată lumea pleacă și rămâne doar el.

Una dintre cele mai grele părți în a fi extrovertit este reprezentată de sentimentul copleșitor de singurătate care apare din secunda în care nu mai e nimeni în jur.

Pentru majoritatea extrovertiților bucuria de a fi înconjurat de alte persoane este mai mult decât atât. Este o nevoie, chiar o dependență. Astfel, momentele în care rămân singuri sunt extrem de incomode și apăsătoare.

Datorită faptului că își iau energia din evenimente sociale, mulți extrovertiți simt o stare puternică de singurătate și de izolare în momentele în care se află doar în prezența propriei persoane.

2. Nu te prea poți descurca de unul singur

o imagine cu o femeie care se uită în jos, cu capul într-o parte și mai multe mâini întinse înspre ea
Photo by Danie Franco on Unsplash

Nevoia constantă a extrovertiților de alți oameni se întinde de obicei pe mai multe linii, pornind de la prezența efectivă a celorlalți, pâna la nevoia de a cere mereu încă o părere înainte de a lua o decizie și ajungând chiar până la cea de validare ( vorbim despre asta imediat).

În majoritatea cazurilor, extrovertiților le este greu să fie singuri sau să facă lucruri de unii singuri. Această necesitate de a mai cere o părere înainte de a lua o hotărâre sau de a face o mișcare poate fi observată atât în situații banale ( precum alegerea unei ținute pentru un party) cât și în circumstanțe mai importante ( precum luarea unor decizii care au în vizor viitorul persoanei ).

3. Ai nevoie de validare exterioară

o imagine cu mesajul "you got this" scris cu cretă pe asfalt
Photo by sydney Rae on Unsplash

Cum spuneam și mai sus, extrovertiții tind să aibă o nevoie constantă de alți oameni. Aceasta nu se limitează doar la prezența fizică a persoanelor, ci se extinde până la nevoia de a primi validare din partea celorlalți.

Deoarece nu se simt prea confortabil cu propria persoană, majoritatea extrovertiților nici nu prea au încredere în ea, așa că se vor simți mai siguri pe ei dacă vor primi un feedback pozitiv din partea altcuiva și de cele mai multe ori vor căuta opiniile altora, în speranța de a primi validare. Acest lucru se poate observa în special în mediul online.

4. Te simți presat să menții mereu o energie pozitivă

o imagine cu 3 fete râzând care stau pe o bancă în fața unui lan de lalele
Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 on Unsplash

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să îți vezi prietenul extrovertit  pentru o fracțiune de secundă cu o expresie serioasă pe față și te-ai îngrijorat pentru el sfatul meu sincer ( de la o persoană extrovertită de altfel ) este să te calmezi. Cel mai probabil îl dor obrajii de la atâta zâmbit. (Dacă ar fi supărat, mai mult ca sigur ți-ar spune).

De cele mai multe ori, extrovertiții sunt văzuți drept persoane energice, mereu vesele care știu să facă atmosferă și să fie în centrul atenției. Problema este că și ei știu acest lucru și atunci consideră că acesta este rolul lor, iar dacă nu îl duc la îndeplinire vor fi judecați. ( Sigur te-ai prins deja că această presiune este legată de dependența de alți oameni și validarea din partea acestora, deci nu mai insist.)

Astfel, considerând că e de datoria lor să facă pe toată lumea să se simtă bine, cel mai probabil vor fi cu zâmbetul pe față 23 de ore și 59 de minute, 7 zile din 7, minutul rămas păstrându-l pentru a-și odihni mușchii faciali, pentru că să fi vesel mereu poate fi destul de extenuant.

5. Lumea te consideră prea gălăgios, sau prea enervant

imagine cu o femeie care se uită în jos cu mâinile pe urechi
Photo by Liza Summer on Pexels

Deși în general extrovertiții sunt priviți într-o manieră pozitivă, există totuși persoane care au tendința să îi considere prea obositori.

Aproape orice extrovertit a primit măcar o dată în viață remarci legate de faptul că vorbește prea mult sau prea tare, că este prea agitat sau că tinde să enerveze lumea din jur.

Principalul motiv pentru care unii oameni consideră extrovertiții prea obositori este legat de dorința constantă a acestora de a face conversație sau de a se implica în activități.

6. Îți e frică de posibile confruntări cu alții

o imagine cu un om care ridică degetul nervos către alt om care încearcă să se apere, folosindu-și mâinile pe post de scut
Photo by Afif Ramdhasuma on Unsplash

O altă tendință mai puțin pozitivă a extrovertiților este slăbiciunea de a-și susține propriile argumente, din teama unui posibil dezacord cu alte persoane.

Această problemă se naște de cele mai multe ori din frica de abandon, de a rămâne singuri ori cea de a fi judecați. Astfel, pornind de la aceste anxietăți, mulți extrovertiți au tendința de avea un comportament de people-pleaser, mulându-și propriile păreri sau decizii în funcție de ce decid alți oameni.  

Mulți extrovertiți își refulează propriile opinii, iar acest fapt conduce la situații în care le este greu să își formeze o părere unică

7. Nu poți să îți duci toate planurile la bun sfârșit

o imagine cu un om acoperit de post it-uri
Photo by Luis Villasmil on Unsplash

Deoerce nu suportă să rămână prea mult timp singuri, majoritatea extrovertiților se implică în mai multe activități decât pot duce de fapt.

De cele mai multe ori, un extrovertit va avea un program foarte încărcat aproape în fiecare zi. Existând și această tendință de a le face tuturor pe plac, extrovertiții vor spune da la orice eveniment la care sunt invitați.

Deși participarea la cât mai multe activități sociale face viața unui extrovertit mult mai palpitantă, lipsa abilității de organizare a timpului nu este benefică pe termen lung, ducând de cele mai multe ori la neglijarea propriilor dorințe sau îndatoriri.

Astfel am încheiat prezentarea celor 7 motive pentru care să fii extrovertit este mai greu decât ți se spune. Un ultim lucru de reținut este faptul că aceste piedici nu sunt universal valabile, fiind diferite de la o persoană la alta, nu toți extrovertiții simțindu-se la fel.