Perioada studenției este cunoscută pentru distracție, prietenii, excursii, iar dacă tocmai ce te-ai mutat întru-un oraș nou în primul tău an de facultate și ai parte de o perioada grea de acomodare, întrebându-te unde sunt toate aceste experiențe, trebuie neapărat să te înscrii într-o asociație studențească.
1. Dezvoltare personală
Poate că pană în momentul de față ai trăit ca majoritatea studenților, în orașe mici sau medii populate de aceiași oameni, în care totul a devenit o rutină plictisitoare și nu mai simți ca evoluezi din niciun punct de vedere. Ei bine, în asociație ai ocazia să întâlnești o mulțime de oameni din toate colțurile țării, cu experiențe vaste, alături de care te poți implica în numeroase proiecte si activități din care ai multe de învățat. Experiența în sine într-o astfel de asociație vine la pachet cu oportunități de dezvoltare pe plan personal, fie din interacțiunile pe care le ai cu oamenii, sau din activități și proiecte. De asemenea, în Lucrarea de cercetare “Impactul voluntaiatului și al mediului organizațional în procesul de formare a tânărului este dovedit faptul că “Mai mult de jumătate (58%) dintre cei care fac voluntariat au declarat că au un sentiment de satisfacție atunci când realizează această activitate, 16% simt
determinare și 13% compasiune. Trei sferturi dintre respondenți (75%) au exprimat
acord total cu afirmația: “Voluntariatul îi face pe oameni să devină mai sociabili (să
aibă capacități mai mari de relaționare).”
2. Dezvoltare profesională
În caz că nu știai, în fiecare asociție există o serie de departamente în care poti să activezi și în care, alături de voluntarii mai mari, te poti dezvolta și poți practica în domeniul în care ai vrea să lucrezi în viitor. Astfel, poți dobândii experiență încă de pe bancile facultății într-un mediu plăcut în care esti susținut și ajutat oricand ai nevoie, studiile arătând că “aproape jumătate dintre tinerii care fac voluntariat consideră că această activitate i-a ajutat l locul de muncă pentru formarea de aptitudini” (“Lucrarea de cercetare “Impactul voluntaiatului și al mediului organizațional în procesul de formare a tânărului“). De asemenea, la început de drum ai parte și de un training, în care voluntarii mai mari se asigură să îți ofere pregătirea necesară pentru a-ți îndeplinii taskurile, iar cu puțină implicare și dedicare poți dobândii skilluri noi, sau le poți perfecționa pe cele pe care le ai deja. În cazul meu, aceste traininguri s-au dovedit a fi foarte foloositoare, deorece am învățat tehnici noi de gestionare a proiectelor dar si cum să lucrez în diferite programe pentru a realiza conținut vizual pentru departamentul meu.
3. Relizarea unor noi prietenii
Poate că la începutul facultății nu cunoști pe nimeni, sau ți se pare ca e mult mai greu sa legi prietenii cu colegii de facultate față de liceu și nu ești tocmai tipul omului extrovertit situație în care m-am regăsit și eu în primele săptămâni. Ei bine, toată lumea stie că unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are implicarea într-o asociație studențească este realizarea unor noi conexiuni și prietenii care pot ține pe viată. Asociatiile adună oameni diferiți, din toate colțurile țării și îi unește datorită unor scopuri comune, pentru care voluntarii sunt dispuși să facă tot ce este necesar și să își rupă din timpul lor liber pentru realizarea acestuia. De asemenea, acesta este și unul din cele mai importante scopuri ale asociației, motiv pentru care vei avea parte și de multe activități destinate cunoașterii celor din jur. Faptul că am avut ocazia să particip la astfel de activități, m-a jutat enorm la început, deoarece am reușit să cunosc persoane alături de care mi-am făcut cele mai frumoase amintiri de până acum.
4. Teoria ți-o dă facultatea, practica o iei de la asociație
De cele mai multe ori, facultatea se bazează tot pe aceleasi principii din liceu: teorie multă și practică mai deloc, însă aici ai noroc cu asociațiile deoarece aici poți aduce în practică ce faci la facultate, ba chiar să înveti și mai mult. Te poți implica în orice proiect sună mai interesant pentru tine și poti organiza orice dorești fară să existe limite sau bariere. Ai nevoie doar de dedicare, puțină creativitate, idei și spirit de echipă.
5. Te ajută să ieși din zona de comfort și să scapi de frici
Proiectele organziate de asociațiile studențesti te pun mereu în fața unor situații în care nu ai mai fost pus pană acum, și te obligă să ieși din zona de comfort și să găsești cele mai bune soluții. Astfel, vei observa că experiențele noi pot părea o provocare în prima parte, dar la final, ajungi să fii placut surprins de aptitudinile și realizările tale, bucurându-te că ai lăsat frica de-o parte și că ai acționat.
6. Excursiile și teambuildingurile
Pe langă toată munca depunsă în timpul anului pentru realizarea proiectelor, organizațiile cuprind și aceste excursii dedicate distracției, care au devenit tot mai cunoscute pentru experiențele de neuitat și toate întamplările amuzante din cadrul acestora. Poți pleca în diverse orașe de prin țară sau din afară, iar de cele mai multe ori costurile sunt asigurate integral sau parțial, potrivindu-se oricărui buget. Pe scurt, ai ocazia să pleci alături de prietenii tăi și să ai parte de cele mai tari experiente pe gratis!
7. Ai ocazia să-ti practici și să-ti dezvolți pasiunile
Daca ești o persoană ce este pasionată de mai multe domenii pe langă ce studiezi la facultate, și vrei să vezi cum te-ai descurca, oranzațiile studențești sunt cheia. Te poți implica în câte departamente vrei și poți vedea cum se desfășoară activitatea în fiecare astfel încât să experimentezi cat mai mult și să descoperi ce îți place cu adevărat. De asemenea ai ocazia să faci parte dintr-o echipă dedicată și muncitoare de la care poți învăța lucruri noi astfel încât să te perfecționezi prin practică. Organizațiile îți oferă un mediu optim pentru realizarea scopurilor tale, însă responsabilitatea ta este să profiți de această oportunitate.