Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Etimologia cuvântului kinetoterapie este, la rândul ei grăitoare. Așadar, cuvântul kinetoterapie se traduce prin terapie prin mișcare. Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală, și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate. Acestea pot fi cateva avantaje:
1. Ameliorează sau chiar elimină durerea
Exercițiile fizice pe care este recomandat să le faci sau masajul pe care ți-l oferă un kinetoterapeut, îți ajută mușchii să se relaxeze și încheieturile să-și recapete mobilitatea, astfel ameliorând intensitatea durerii resimțite din cauza inflamațiilor si contracțiilor. Mai mult, la fel ca în cazul fizioterapiei, kinetoterapia împiedică durerea să mai revină. Pe scurt, exercitiile si masajul îmbunătățesc corpul impotriva durerii.

2. Îmbunătățește mobilitatea
Exercițiile de întindere te ajută să-ți întărești mușchii și să mărești mobilitatea articulațiilor. Pentru cele mai bune și mai rapide rezultate, kinetoterapia exerseaza muschii atat prin masaje , astfel destinzand contractiile articulatiilor cat si a muschiilor. Astfel aceasta forma de terapie te poate ajuta sa te mentii tanar si mobil.

3. Crește forța musculară
Prin exercițiu fizic regulat scăpi de durere și câștigi, în schimb, mobilitate articulară, forță și rezistență musculară crescută. Kinetoterapia nu este doar despre masaj, exercițiile terapiei includ seturi de exerciții ce lucrează grupe de mușchi de care nu știai sau seturi pe care nici nu le-ai face la sala de fitness.

4. Corectează postura
Având în vedere că majoritatea adolescenților și adulților suferă de cel puțin o deviație de coloană, kinetoterapia poate fi o metodă accesibilă și ușoară de corectare a posturii și a aliniamentului corporal, înlăturând, astfel, durerile de spate. Exercițiile puse la dispoziție pot fi efectuate de persoane cu orice vârstă, astfel fiind eficiente si necostisitoare în raport cu binele produs.

5. Recuperarea rapidă în urma accidentelor fizice
De obicei în urma accidentelor mai grave, membrele sau incheieturile afectate nu mai au aceași mobilitate și aceași putere în mișcăriile zilnice. Kinetoterapeuții cunosc în general principiile de bază a foarte multe sporturi, precum și tipurile de răni pe care le poți dobândi când practici astfel de activități. De aceea, ei sunt cei mai în măsură specialiști să te ajute să te refaci după un accident.

6. Recuperarea rapidă in urma operaților
Nu este ceva neobișnuit să-ți pierzi sau să ți se diminueze mobilitatea corpului după o operație chirurgicală. La fel ca și în cazul accidentelor, operațile medicale pot diminua performanța membrelor, a mușchilor cât și a întregului corp. În aceste situații, kinetoterapeuții te pot aduce într-o formă fizică la fel de bună ca înaintea operației.

7. Menținerea condiției de sănătate la nivelul unei sarcini
Un aspect mai puțin cunoscut este kinetoterapia utilizată ca practică de pregătire a corpului pentru sarcină. Astfel, prin kinetoterapie se poate obține un tonus general optim pentru sarcină, ajutând atât funcțiile fizice, cât și cele psihice, să fie într-o armonie deplină. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicată și pe timpul sarcinii, și ajută la facilitarea nașterii și la o recuperare cât mai rapidă după aceasta.
