Universitatea Babeș-Bolyai este astăzi cea mai veche, cea mai mare și, din multe puncte de vedere, cea mai prestigioasă universitate din România. Aceasta are douăzeci și două de facultăți și trei linii de studii. Prin aceasta, UBB oferă o diversitate uriașă în alegerea facultății și specializării, fapt pentru care mulți tineri aleg să devină studenți la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. UBB are și extensii în diverse localități din țară, cea mai mare fiind la Reșița. Într-o universitate atât de prestigioasă și atât de bine dezvoltată, cu un număr semnificativ de studenți, este imperios necesar să existe și o organizație studențească care să urmărească respecatrea drepturilor studențiolor dar și îndeplinirea intereselor acestora. În Universitatea Babeș-Bolyai această organizație este OSUBB – Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, singura organizație studențească din UBB care își asumă reprezentarea studenților la nivel de universitate. In UBB mai există și organizații studențești care își asumă reprezentarea studențească la nivel de facultate, organizații pe care OSUBB le sprijină și le ajută constant. OSUBB este un ajutor și pentru alte organizații din țară fiind un sprijin în ANOSR.
1. OSUBB în Universitate
Înființată în anul 1997, Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca sau OSUBB cum este cunoscută în rândul studenților, este o organizație non-guvernamentală studențească, constituită la nivel de universitate, care își asumă reprezentarea tuturor studenților din universitate. Organizația se implică activ în apărarea drepturilor studenților, informarea asupra obligațiilor, dar și prin îndrumarea cu sfaturi și know-how a studenților care vor să ocupe funcții de reprezentare în Senatul Universității.
2. OSUBB în Cluj-Napoca
OSUBB este singura organizație din Universitate care are contact direct cu studenții din toate cele douăzeci și două de facultăți ale UBB-ului. Este constant implicată în acțiuni de tineret din mediul social, cultural, educațional, profesional, atât la nivel local, cât și la nivel național, prin multitudinea de campanii și proiecte pe care le derulează cu succes. Organizația Studenților din UBB ajută comunitatea Clujeană punând la dispoziție resursă umană pentru majoritate evenimentelor care se petrec în localitate.
3. OSUBB la nivel național și internațional
OSUBB este membră în Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) încă din anul 2002. Ideea de ANOSR îşi are rădăcinile în mişcările sociale studenţeşti din anul 1995, moment în care liderii locali au simțit nevoia de o coordonare națională, însă structura se conturează mai târziu, în timpul mișcărilor studențești din 1998. ANOSR reprezintă interesele tutror studenților din România la nivel national și international. OSUBB este un pilon important în ANOSR deoarece an de an trimite delegați federației atât în comisiile support cât și în Biroul de Conducere. Totodată, ANOSR este reprezentată de un delegat OSUBB în ESU (European Student Union).
4. Proiecte și activități organizate
Pe tot parcursul anului Universitar și nu numai, organizația are o activitate super ridicată prin organizarea proiectelor de tradiție, dar și noi inițiative, pentru studenții și tinerii din țară. Anul Universitar începe cu proiectele Trix și PitchLab, iar primul semestru se încheie cu proiectul FutureUp. Semestrul al doilea găzduiește proiectele UBB Fest, MindMatters și Caravana UBB. Pe lângă toate acestea există multe proiecte interne destinate voluntarilor OSUBB, dar se organizează și cele două ediții de Lasă-mă Papa la bal!
5. Tradiții ale organizației
Ca orice familie care își creează propriile tradiție, la fel se întâmplă și în această organizație deoarece, la un moment dat, oamenii din organizație își pot deveni la fel de apropiați ca o familie. Câteva dintre tradițiile pe care OSUBB le are sunt următoarele „1 Mai – OSUBB în Vama Veche”, pe 16 mai este ”Ziua Căsuței”, căsuța fiind sediul organizației, ”OSUBB la Alba Iulia”, în fiecare an membrii organizației petrec ziua de 1 decembrie la Alba-Iulia, ”24h la căsuță” este un eveniment în care membrii organizației trebuie să petreacă 24h în sediu fără să iasă, fără sa fumeze sau se consume alcool. Aceste tradiții fac sentimentul de apartenență și de specialitate să fie tot mai puternice în sufletele voluntarilor.
6. Departamentele organizației
Pentru ca totul să funcționeze ca la carte, organizația își împarte voluntarii în diverse departamente și echipe. Sunt 5 departamente mari ale organizației: Educațional, Resurse Umane, Financiar, Imagine & PR, Tineret. Pe lângă cele 5 departamente mai poți activa în echipa de Scriere de Proiecte. Aceste departamente și echipe lucrează constant împreună, iar fiecare departament are minim un coordonator care se ocupă de gestionarea voluntarilor și a taskurilor. Fiecare voluntar poate face parte din unul sau mai multe departamente și poate activa atât de mult cât îi permite timpul.
7. Recrutări
An de an munca recrutărilor începe încă din luna august, chiar dacă recrutările în sine se desfășoară în primele două săptămâni ale anului universitar. Recrutările încep cu un brainstorming pentru tema din anul respectiv, gândirea cadrelor pentru teaser și pentru clipul de promovare, filmarea cadrelor respective, formarea echipelor de interviuri si call-center, repetiții cu echipele formate. După lansarea formularului și promovarea recrutărilor începe muncă voluntarilor de a lua interviuri și a întâmpina noii membrii în organizație. Anul acesta au intart în OSUBB 800 de membrii noi care au trecut deja prin procesul de recrutare, activitățile de integrare și teambuilding.