7 motive pentru care merită să vizitezi Republica Moldova toamna

Republica Moldova este una dintre cele mai puțin vizitate destinații din Europa. Cu toate acestea, puțini știu despre cât de variată poate fi o vacanță petrecută aici toamna și cu ce ai putea fi surprins dacă alegi să mergi într-o călătorie de câteva zile în țara din sud-estul Europei.

Iată câteva motive pentru care merită să petreci cel puțin un weekend în Republica Moldova, în special, în lunile de toamnă:

1. Ziua Națională a Vinului

Vinificația este una dintre ocupațiile de bază a moldovenilor, dar și un simbol național. Arta de a produce vinul e răspândită prin fiecare curte din satele Moldovei, devenind o parte din activitățile cu care băștinașii obișnuiesc să-și petreacă zilele de toamnă. Astfel, patrimoniul vitivinicol al țării e celebrat anual prin Ziua Națională a Vinului. În această perioadă poți participa gratuit la expoziții și evenimente tematice, sau poți vizita localitățile vestite prin pivnițele subterane, ce conțin diverse colecții de vinuri, cum ar fi Cricova și Mileștii Mici.

2. Varietatea de fructe și legume

Deși în perioada ocupației sovietice, suprafața solului a fost contaminată cu mii de tone de pesticide, după obținerea independenței, s-a încercat restabilirea fertilității de dinainte. Astfel, toamna e cea mai roditoare perioadă; începând cu primele săptămâni din septembrie și până la sfârșitul lui noiembrie, aici te poți delecta cu o varietate de fructe și legume locale. Tot atunci, băștinașii obișnuiesc să pregătească diverse conserve pentru iarnă, la care poți asista și învăța tehnici pentru a le păstra savoarea și în sezonul de iarnă.

3. Transnistria – țara care nu există

Photo by Alex Buretz from Pexels

Datorită temperaturilor medii și a zilelor cu soare, toamna este anotimpul perfect pentru drumeții și mici călătorii prin interiorul țării. Prima regiune care merită vizitată este Transnistria, o entitate politică autoproclamată, situată în partea dreaptă a fluviului Nistru. Dar ceea ce face acest loc special este faptul că Transnistria încă mai trăiește la fel ca în zilele Uniunii Sovietice, cu un steag cu secera și ciocanul, și cu rubla ca monedă ,,oficială”. Tiraspol, ,,capitala” regiunii, se remarcă prin prezența atmosferei sovietice, oferită de clădirile în formă de cutii de chibrituri și de statuile lui Lenin și Gagarin, amplasate chiar în centrul orașului.

4. De vorbă cu natura

Toamna este un anotimp plin de culori, iar în Moldova aceasta are un farmec aparte, datorită locurilor pitorești, a codrilor străvechi și a localităților care și-au păstrat autenticitatea. În lunile tomnatice poți admira cele mai frumoase răsărituri sau apusuri de soare și admira priveliști inedite. Câteva dintre cele mai frumoase localități pentru a te bucura de natură sunt: rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, localizată în apropierea fluviului Nistru, rezervația naturală „Codrii”, unde găsești aproape 1000 de specii de plante și diverse animale, rezervația ,,O sută de movile”, menționată și în lucrarea lui Dimitrie Cantemir, ,,Descrierea Moldovei”.

Rezervația ,,O sută de movile”. Sursa foto: casamare.md

5. Hramul satului

Hramul unei localități este o sărbătoare cu origini vechi, în spațiul cultural moldovenesc și se serbează, de obicei, toamna, sau în data în care a fost construită prima biserică din sat, fiind și cea mai importantă. Fiecare biserică poartă numele unui sfânt, care se consideră a fi și protectorul lăcașului și a membrilor localității. Conform tradiției, la hram nu se invită oaspeții, cu toate că aceștia sunt așteptați cu plăcere.

Pe timpuri, hramul satului se sărbătorea trei zile, fapt care a generat expresia „Trei zile stai la hram cu oiștea căruței spre fața casei și alte trei cu oiștea spre poartă”. În prezent, tradiția sărbătoririi hramului s-a redus la o singură zi.

6. Perioada festivalurilor

Anual, toamna marchează începutul unei noi etape culturale. De obicei, în septembrie începe o nouă stagiune de teatru, cu premiere de spectacole, dar și invitați din afara țării. Pe lângă evenimentele teatrale, se desfășoare diverse târguri tematice, cum ar fi Târgul de Toamnă al Mierii, care găzduiește peste 40 de albinari locali, târgul de obiecte manuale, unde poți descoperi articole confecționate de meșterii populari din țară, Târgul de Cariere, care vine cu diverse oportunități de angajare, iar la sfârșitul lunii noiembrie, are loc Târgul de Crăciun, unde sunt expuse diverse creații cu tema sărbătorilor de iarnă.

7. Black Friday pentru o lună întreagă

Pentru iubitorii de shopping, luna noiembrie este perioada celor mai bune prețuri. Marile branduri autohtone obișnuiesc să extindă perioada prețurilor joase pentru întreaga lună. Așadar, printre excursii și drumeții, poți strecura și câteva zile de cumpărături. Pentru a beneficia de cele mai bune oferte, va trebui să călătorești în capitala țării, Chișinău, unde sunt amplasate cele mai mari centre comeciale, dar și o mulțime de buticuri cu suvenire sau haine naționale, care să-ți diversifice garderoba.