7 lucruri care ar trebui să le știi dacă vrei să trăiești într-o dubiță.

O rulotă galbenă pe drum, iar în fundal este un munte

„Van-life” a început să devină populară în ultimii ani, deoarece aduce o nouă perspectivă la modul în care ai putea să trăiești, lipsit de grijă, minimalist, plin de aventură și libertate. Poate fi caracterizat drept o mișcare, un mod de viață, un mod de a trăi mai în armonie cu noi înșine și un act de rezistență împotriva status quo-ului. Însă acest stil de viață vine cu o responsabilitate pe care trebuie să ți-o asumi.

Photo by lucas Favre on Unsplash

1. Va trebui să te informezi despre ce dubiță este potrivită pentru tine

Ține cont de nevoi.

Prima dată trebuie să te gândești ce stil de viață vrei să ai, pentru că modul în care vei converti dubița variează după nevoile tale.

Dacă vei călători doar în weekenduri cel mai probabil nu vei avea nevoie de o dubiță mare. Focusul aventurii de weekend este pe evenimentul în sine, nu pe traiul din dubă, deci nu vei avea nevoie de mai mult decât un pat, o masă și niște dulapuri de depozitare.

Un model de dubiță popular pentru acest stil de călătorie este VW Transporter. Acest model vine cu diferite avantaje. Prin faptul ca este o marcă cunoscută, dacă se ivesc probleme pe drum, șansele să găsești un mecanic care știe să lucreze pe model sunt foarte mari. Fiind o dubiță mică, găsești mai multe locuri de parcare și nu trebuie să te îngrijorezi că va trebui să deviezi de la drum din cauza limitei de greutate. Însă, două dezavantaje ale acestei dubițe sunt că, dacă ești o persoană înaltă nu poți sta în picioare și spațiul de depozitare este limitat. Dar dacă folosești dubița doar pentru câteva zile, cred că acestea pot fi trecute cu vederea.

Dacă vei călătorii toată vara va trebui să iei în considerare ce anume îți este esențial pentru a avea o vacanță confortabilă. Cele mai comune elemente la care trebuie să te gândești într-o astfel de dubiță sunt: un frigider, dulapuri de bucătărie, chiuvetă, pompă de apă, aragaz, un wc cu compost, aerisire și spațiu de depozitare.

Cele mai populare modele de dubiță pentru acest stil de viață sunt Mercedes Sprinter și Ford Transit. Aceste modele sunt populare în comunitate, deoarece sunt cele mai versatile și personalizabile. Au acoperiș înalt și sunt fiabile. Dezavantajul acestor modele este că sunt mai scumpe decât alte dubițe de aceeași mărime, însă caracteristicile lor nu sunt comparabile.

Dacă vei călătorii full-time, pe lângă cele menționate mai sus, va trebui să iei în considerare și nevoile care vin cu jobul tău și cu vremea grea. Dacă ai nevoie de energie, internet, trebuie să te gândești la investiții în panouri solare, baterii, modalități de a-ți încălzi vehiculul pe timp de iarnă, sisteme de securitate, etc. Trebuie să îți vezi dubița ca pe o locuință, o casă mică cu toate utilitățile. Mercedes Sprinter si Ford Transit sunt, din nou, o alegere bună pentru acest stil de viață.

Photo by Balkan Campers on Unsplash

Ține cont de greutate

Capacitatea maximă a vehiculului se referă la greutatea totală pe care o poate transporta vehiculul, inclusiv pasagerii. Greutatea adăugată de conversia unei dubițe afectează siguranța, performanța și manevrarea vehiculului. Pe lângă asta, multe drumuri au o limită de greutate care te impiedică să le accesezi, deci va trebui să deviezi de la drum sau va trebui să găsești o altă cale, poate mai nesigură, pentru a ajunge la destinația ta.

2. Vei fi nevoit să faci niște sacrificii

Acest stil de viață de te va împinge din zona ta de confort prin faptul că va trebui să renunți la anumite lucruri cu care ești obișnuit. Sacrificile variează de la persoană la persoană. Fie vei simți aceste lipsuri prin dorul de casă, familie, prieteni, fie prin confortul fizic, prin faptul că va trebui să abordezi o filosofie minimalistă.

Kaya Lindsay vorbește în acest articol de experiențele mai puțin plăcute prin care a trecut ea și de ce a renunțat la acest stil de viață.

Jean Robert și Gemma vorbesc în acest articol de motivele pentru care acest stil de viață nu a fost unul potrivit pentru ei.

Viața în dubiță nu este pentru toată lumea. Trebuie să îți dai seama de ce îți dorești să mergi în această aventură și la ce anume ești disponibil să renunți pentru asta. De aceea e important să știi cât de mult timp vei petrece pe drum, pentru a putea să îți modifici dubița în așa fel încât să fii cât mai confortabil.

Photo by hilary bird on Unsplash

3. Va trebui să te pregătești pentru iarna

În cazul în care ai decis că vrei să mergi într-o călătorie iarna sau că vrei să locuiești în dubiță, trebuie să îți pregătești vehiculul pentru condiții grele și potențiale probleme.

O problemă ce se poate ivi pe timp de iarnă este faptul că îți pot îngheța tevile. Acest lucru se întâmplă des la persoanele care, atunci când și-au convertit dubița, au pus instalațiile în exteriorul vehiculului. Această metodă de instalație este benefică pentru că rezervorul cu apă nu îți ia din spațiul de depozitare din interiorul dubiței. Pentru a preveni acest lucru este recomandat să îți izolezi conductele și să le înfășori cu o bandă termoizolantă, însă, cea mai sigură metodă este să îți pui rezervorul în interiorul dubiței.

O altă problemă care se ivește iarna este mucegaiul și rugina, deoarece umezeala se condensează mai repede în spații mici. O modalitate în care poți preveni acest lucru este prin folosirea căldurii uscate, precum optarea către încălzitoare electrice față de încălzitoare bazate pe propan.

Dacă ai un sistem energetic bazat pe panouri solare, atunci trebuie să iei în considerare că lumina zilei, iarna, este limitată, deci și energia ta e limitată. Șansele sunt că va mai trebui să ai încă o sursă de energie pentru a trăi confortabil.

Photo by Kenny Leys on Unsplash

4. Investește într-un sistem de securitate

Chiar dacă poate fi tentant să îți personalizezi vehiculul în exterior, dubițele vizibil locuite pot fi ținte ușoare pentru hoți, de aceea trebuie să ai un sistem de securitate bine pus la punct.

Un exemplu de securitate des folosit sunt ușile blocate cu lanț și șurub. Este folosit pentru a preveni intrarea prin efracție, deoarece, chiar daca reușește să spargă clanța mașinii, ușa ta este închisă cu lacăt.

O problemă des întâlnită este furtul combustibilului. Pentru a preveni acest lucru, ai nevoie de un sistem prin care să blochezi capacul de combustibil. La modelele de dubițe mai nou, acest lucru vine implicit, însă la modelele mai vechi, fie va trebui să îți cumperi un dispozitiv de blocare, fie va trebui să ți-l faci tu.

Un alt exemplu de securitate este folosirea unui sistem de alarmă urmărit prin GPS. În cazul în care cineva reușește să îți fure vehiculul, ai putea să vezi unde se află și e mai ușor de urmărit.

Idei pentru sisteme de securitate.

5. Gândește-te la un „Plan B”

La început, acest stil de viață poate părea captivant, plin de aventură și oportunități, însă este și plin de responsabilitate și noroc. Dacă ai decis că vrei să trăiești într-o dubiță pe termen lung, ai nevoie să te gândești și la un plan b, deoarece, realistic, o să ai momente în care o să întâmpini probleme care nu îți vor mai permite să îți continui călătoria.

Dacă dubița ta are nevoie de reparații, va trebui să ai un plan legat de unde vei sta în timpul reparațiilor. De aceea trebuie să ai mereu bani puși de-o parte pentru a putea să gestionezi situația.

Dacă plănuiești să îți construiești o carieră din călătorii trebuie să ții cont de fapul că acestea nu vor mai fi doar niște experiențe din viața ta, ci vor fi jobul tău. Acest lucru poate să schimbe modul în care te implici în aventuri, deoarece te poate limita la o zonă de confort. Poate călătoriile devin repetitive și sacrificiile pe care le-ai făcut nu mai au rost. Trebuie să ai un loc în care te poți întoarce și un plan legat de cum îți vei trăi viața dacă nu te poți baza pe călătorii.

Photo by Everton Vila on Unsplash

6. Locurile de parcare pot fi limitate

În România există câteva locuri de parcare amenajate pentru rulote, însă ele nu sunt localizate în cele mai frumoase locuri. Totuși, locurile amenajate îți permit să deverși apa reziduală, iar acest lucru este un avantaj în fața locurilor de campare neamenajate.

Pentru camparea „off-camping” vei fi nevoit să citești regulamentul locului în care te afli, deoarece nu este o lege ce se aplică la toate.

Din fericire, sunt diverse aplicații sau forumuri care ajută oamenii ce trăiesc în rulotă să găsească locul de parcare potrivit pentru situația lor. Aplicații precum IOverlander îți oferă o listă cu caracteristicile campului și recenziile oamenilor ce au campat acolo.

Photo by onX Offroad on Unsplash

7. Te alături unei comunități

În călătoriile tale, vei putea întâlni oameni care împărtășesc aceleași interese, obiective și valori. Acești oameni sunt uniți și caută să se întâlnească pentru a merge în cât mai multe aventuri împreună, însă depinde de modul tău de abordare dacă vrei sau nu să îi urmezi.

Comunitatea „van-life” tinde să se ajute cu resurse sau soluții, deci nu vei fi singur cu problemele tale, ci poți cere ajutorul altor nomazi care poate au mai multă experiență decât tine într-o anumită situație. Până la urmă, acest stil de viață este menit să fie unul umplut de libertate și experiență. Deci te poți dezvolta oricât de independent sau oricât de unit vrei.

Photo by Mike Erskine on Unsplash