7 Motive pentru a face voluntariat

În definiție, voluntariatul înseamnă să te oferi să faci ceva de bună voie sau să lucrezi pentru o organizație fără a fi plătit. Eu voi defini voluntariatul ca fiind ceva ce faci de plăcere, pentru a aduce un plus societății, dar și pentru a te dezvolta personal, fără a aștepta ceva în schimb, în afară de satisfacție personală. оформление карты рассрочки

Conform unui studiu realizat de Eurostat în 2015 și publicat în 2017, doar 3,2% dintre români sunt voluntari. Alături de România, țările care urmează în imediata apropiere sunt Serbia și Bulgaria cu un procent de 5,2% de persoane care se implică în acțiuni de voluntariat. În cealaltă extremă, Norvegia și Olanda au un procent de peste 40%.

Poți activa ca și voluntar în cadrul ONG-urilor, organizații umanitare, asociații și fundații. Dar de ce să faci voluntariat? Uite aici 7 motive:

1. Socializezi

Ești un adolescent care nu prea are prieteni? Un student care iși petrece tot timpul în cămin? Sau un adult care a uitat cum este să ieși din casă? Fă voluntariat!
Este o metodă foarte ușoară de a te conecta cu oameni care au aceleași interese ca tine, cu vârstă apropiată de a ta. Poți învăța de la ei multe lucruri, atât despre activitatea voastră ca voluntari, cât și despre viață și experiențele personale.
Dacă ești o persoană timidă, voluntariatul te va ajuta să depășești acest sentiment și să îți dezvolți abilitățile sociale. Imaginează-ți că ești într-un grup de persoane, care te primesc cu brațele deschise în cercul lor și care își doresc să afle cât mai multe lucruri despre tine. Cu siguranță vei găsi cel puțin o persoană cu care să te împrietenești!

2. Îți faci conexiuni

https://www.instagram.com/p/CUfe854LULX/

Ca tânăr student sau proaspăt absolvent, cea mai ușoară metodă de a intra în câmpul muncii este prin conexiunile și relațiile pe care le faci în timpul facultății. În contextul actual al pandemiei, este cu atât mai greu să găsești un job, însă ar putea să îți fie mult mai ușor să te angajezi dacă cunoști pe cineva, care știe pe altcineva, care te poate recomanda cuiva… Sper că ai prins ideea. În principiu, ”telefonul fără fir” funcționează chiar și în pandemie, iar cu cât cunoști mai multă lume, cu atât îți faci mai multe relații și îți atingi obiectivul profesional. De asemenea, sponsorii unui ONG, pot deveni posibili angajatori, cu care poți creea legături încă din studenție.

3. Descoperi realitatea din jur

Cu toții citim despre dezastrele și lipsurile existente în lume, dar de multe ori dăm din umeri și spunem că Oricum nu pot ajuta. Nu putem aştepta ca lumea să devină mai bună de la sine, trebuie să ne implicăm. În primul rând, voluntariatul te ajută să înţelegi de ce, deşi o problemă nu te afectează pe tine personal, afectează societatea ca întreg, iar punctele vulnerabile pot fi fortificate doar cu ajutorul colectiv. În al doilea rând, majoritatea asociațiilor contribuie, prin activitatea lor, la realizarea celor 17 Sustainable Development Goals (SDGs). Astfel, înveți despre neajunsurile lumii, și contribui la rezolvarea lor.

Schimbarea este numai rezultatul învățării

Leo Buscaglia

4. Aduci un plus societății

Cele 17 SDG-uri, menționate la punctul anterior, sunt țeluri adoptatea de ONU în 2015, care contribuie la un plan comun pentru pace și propsperitate și care se dorește a fi împlinit până în 2030. ONG-urile care își elaborează proiectele în jurul acestor obiective, primesc de multe ori și finanțare din partea ONU, pentru a le încuraja să participe la realizarea SDG-urilor.

Ca și voluntar contribui la soluţionarea unei probleme care afectează mii de oamenii. Cauzele sociale care merită timpul tău sunt nenumărate, iar voluntarii sunt o parte esenţială a mecanismului de corectare a acestor nedreptăţi. Pe lângă asta, poți oferi o parte din bunătatea și înțelegerea care ți s-a oferit de-a lungul timpului

5. Afli ce îți place

Voluntariatul este cea mai simplă metodă prin care poți experimenta lucruri noi și unde poți descoperi care sunt punctele tale forte (sau cele slabe). Vei putea dezvolta calitățile pe care le ai, în timp ce experimentezi diferite domenii la care nu te-ai gândit în mod normal. O asociație se aseamănă, ca structură internă, cu o companie, astfel ai putea fi repartizat în departamentul de Business Development (dezvoltare comercială), chiar dacă tu ai apreciat că te potrivești la Resurse Umane. Poate la început nu crezi că îți va plăcea și vei fi convins că nu o să te descurci, dar în timp afli că ești chiar bun în acest domeniu și că ai talent. E foarte ușor să experimentezi diferite domenii, fără a risca prea mult

6. Te dezvolți pe plan personal

Dezvoltarea personală este un concept care are ca scop final îmbunătățirea abilităților personale și a calității vieții. Un ONG se aseamănă cu o companie, iar voluntariatul te responsabilizează, te învaţă cum să îţi gestionezi timpul și îţi dă anumite competenţe care te vor ajuta la un moment dat în carieră. Inteligența emoțională și empatia față de cei din jur ți se va dezvolta, prin simplul fapt că atunci când faci bine te simți bine și ești înconjurat de gânduri pozitive. Un alt aspect este că voluntariatul creează lideri. Aptitudini precum luarea inițiativei, crearea de noi viziuni, gestionarea și motivarea unei echipe pot fi îmbunătățite în cadrul unui voluntariat.

7. E fain!

E fain să fii voluntar! Ești înconjurat de persoane de vârsta ta, care au un scop comun și care sunt determinate să aducă o schimbare. Pe lânga asta, ieșirile informale, activitățile interactive cu grupul și team building-urile îți încarcă bateriile, te relaxează și sunt ca un buton de refresh la viață. Deconectarea de la rutina zilnică îți oferă acel element inedit, iar distracția se dublează atunci când o faci cot la cot cu oameni cu care împărtășești pasiuni comune. Studiile mai arată și că voluntariatul poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale fizice și psihice.


Prin urmare, voluntariatul este activitatea prin care toată lumea câştigă: tu te dezvolţi, şi cei pe care îi ajuţi primesc ajutorul de care au nevoie. Nu fi ca cei 96.8% români care nu se implică civic, fi unic și devino voluntar!