Sunt persoane care încă percep cercetășia precum o văd în filmele americane, vândut de prăjituri și brioșe, însă în realitate, fiecare țară are amprenta sa personală când vine vorba de cercetășie și este mult mai mult de atât. În clasa a 8-a am decis să văd ce înseamnă cercetășia, având doi verișori care erau deja cercetași. O dată ce am luat contact cu ea, am început să o înțeleg mai bine și dacă ar fi să o rezum într-un cuvânt, acela ar fi familie.
În Romania, cercetășia a aparut în anul 1913 și este o mișcare internațională de tineri creată cu scopul de a-i ajuta în dezvoltarea lor fizică, mentală și spirituală, completând educația primită la școală și în familie. Oricine poate deveni cercetas, indiferent de rasă, naționalitate, credință, condiție socială.
Ce se întâmplă la cercetași?
1. Îți faci prieteni
În cadrul cercetășiei ai ocazia de a interacționa cu multe persoane. Sunt activități săptămânale pe grupe de vârstă. Ai ocazia de a lucra cu persoane apropiate de vârsta ta, iar în fiecare an cercetășesc, faci parte dintr-o patrulă. Patrula de cercetași reprezintă un grup mai mic de persoane care lucrează împreună. Fiecare membru are un rol: este șef de patrulă, trezorier, secretar, sanitar, adjunct, astfel încât la fiecare activitate sau provocare să se poată organiza și să își găsească fiecare o atribuție. Când sunt ieșiri de mai mult de o zi, cercetașii dorm în funcție de anotimp și locație în cort sau în cabane. Nu ai cum să nu te împrietenești cu un om cu care împarți camera și borcanul de dulceață.
2. Te dezvolți
Școala te pregătește pentru următoarea etapă educațională. Cercetășia se spune că este ,,educație pentru viață”. Din noțiunile de bază despre cercetășie, avem ariile de dezvoltare, care sunt șase la număr: fizic, intelectual, social, afectiv, spiritual şi de caracter. În cadrul cercetășiei primești o educație non-formală, care presupune dezvoltarea tuturor acestor arii și dobândirea unor abilități de mare ajutor în viitorul tău: ateliere de public speaking, prim-ajutor, time managment, gestionarea emoțiilor, dezvoltarea condiției fizice prin drumeții, proiecte în care te poți implica prin care să îți asumi responsabilități și multe altele.
3. Explorezi natura
Pe cât de frumoasă e natura, pe atât de periculoasă poate fi dacă nu cunoști anumite reguli. Eu la cercetași am cunoscut oameni foarte pasionați de aventură care știu să aleagă un traseu potrivit, să împacheteze strictul necesar într-un rucsac și să o ia la pas cu oamenii potriviți alături, fiind pregătiți de orice pericol care poate apărea în cale.
4. Aduci un aport societății
Deviza cercetașilor este: ,,Gata oricând!” Trebuie să fii mereu pregătit pentru orice provocare și să lași lumea un pic mai bună decât ai găsit-o. Fie că ești în pădure și vezi un pet aruncat și îl arunci într-un loc special amenajat, fie că faci o strângere de fonduri pentru o cauză care are nevoie de ajutor. Spre exemplu, la cercetași avem iarnă de iarnă campania ,,Moș Crăciun e Cercetaș”, în care împărțim felicitări și decorațiuni de Crăciun în schimbul unei donații, pentru a face o faptă bună în pragul sărbătorilor. O persoană donează atât cât consideră și cât își permite, iar toți banii ajung la niște oameni care au nevoie. Într-o iarnă, am strâns banii pentru un centru de plasament și am achiziționat mașină de spălat și alte obiecte de care mai aveau nevoie. În contextul actual, cercetașii au strâns fonduri anul trecut și pentru a susține ucrainienii.
5. Faci parte dintr-o comunitate
Considerăm o persoană de încredere pe cineva cunoscut. Cu toate astea, la cercetași, indiferent de cine ești, dacă ne cunoaștem sau nu, încercăm să ne ajutăm. Ca să dau un exemplu, când mai vin cercetași străini în România, ei pur și simplu pot contacta centre din țară pentru a le putea cere cazare pe o anumită perioadă. Iar tu dacă ai spațiul necesar, te poți oferi să îi primești la tine acasă. Eu sunt chiar o persoană reticentă, care nu ar primi pe oricine în casă, dar la cercetași este ca o lege nescrisă, ai încredere în oamenii de lângă tine. Și cât de frumos și special e asta, nu? Să știi că sunt doar în România câteva mii de persoane în care să găsești un real sprijin.
6. Ai o familie pe viață
Cercetășia este mai mult decât o activitate extracurriculară, este un stil de viață, o familie pe care nu o pierzi niciodată. Dacă școala o părăsești după cei 8 ani de studii, cercetaș poți să fii pe viață, atâta timp cât îți dorești acest lucru. Îți aloci din timpul tău să te dezvolți, să înveți de la alții și să îi înveți și tu la rândul tău pe ceilalți. Viața este schimbătoare, iar cercetășia pentru mine este acea stabilitate de care am nevoie. Știu că mereu voi fi bine primită în Brașov, de unde sunt eu, de către cercetașii cu care am crescut, dar știu că și aici și în toată țara, pot continua să fiu eu, cercetaș.
7. Ești tu!
Cercetășia susține toleranța și celebrează diversitatea. Este un cadru sigur în care poți să fii tu cu adevărat. Nu e strictețea de la școală în care simți că ești prost atunci când greșești. Aici ai ocazia să înveți din greșeli, să fii deschis cu oamenii din jurul tău, să ceri ajutorul atunci când ai nevoie și să fii sprijinit. Primești încrederea celor de lângă tine. Eu asta am apreciat foarte mult aici. Cât de diferiți suntem, dar cât de mult putem învăța unul de la celălalt și câte lucruri ne leagă, de fapt.
Gata Oricând?