Cu toții am auzit măcar odată faptul că mediul inconjurător este periclitat din cauza noastră și că trebuie să ne propunem să îl protejăm, însă studiile spun că acum, mai mult ca niciodată, planeta pe care locuim se află într-un danger zone. Ei bine, poate puteți sa începeți să vă “speriați” daca fac apel la empatia cititorilor. Cum vă simțiți dacă auziți acest citat din Joyeeta Gupta, co-președinte a Comisiei Pământene și profesoara de mediu înconjurător la University of Amsterdam: Dacă noi am trimite planeta Pământ la un control medical, doctorul ne-ar spune că aceasta e foarte bolnavă iar asta ne pune și pe noi în pericol”. Dar ce trebuie să ne intereseze este cum putem fixa aceasta problemă majoră cu care ne confruntăm în toată lumea. De ce a ajuns sa sufere atât de tare planeta? Raspunsul este împărțit în mai multe vine; printre ele putem numi defrișările constante de mulți ani, consumul enorm de combustibile fosile, extinderea populației, din cauza căreia se necesită din ce în ce mai multă exploatare a resurselor naturale etc. . Astfel, vom naviga prin câteva soluții pe care fiecare dintre noi le putem implementa în viețile noastre ca să facem o -câtuși de mică – diferență. Haideți să scăpăm de mentalitatea “dacă eu încep să fiu atent la mediu, x din dreapta oricum nu o va face și nu va ajuta cu nimic”.
1. Reutilizarea/Reducerea hârtiei
O idee care mi-a atras atenția în timpul researchului, probabil și fiindcă nu am mai auzit-o. Vreți să faceți o faptă bună pentru umanitate, cât și pentru binele mediului? Dacă v-ați gândi la toate cărțile, revistele, dosarele, cine știe, poate și (slabe șanse) ziarele care zac fără folos în casa voastră? Chiar dacă aceste materiale nu dăunează nimănui făcând parte poate de ani de zile din esteticul rafturilor noastre, ce-ar fi dacă acestea ar fi donate, fie copiilor pe care i-ar ajuta în studiu (în cazul în care aveți cărți din curriculum-ul anilor terminați deja, care știm prea bine că sunt foarte utile și pentru viitoarele/prezentele generații, de exemplu), fie reciclate cu atenție spre producerea a noi materiale fără să fie necesară tăierea copacilor? Sunt convins că sunteți de acord că aceasta tehnică are doar pro-uri când vine vorba de salvarea planetei si ecosistemelor.
2. Reducerea drumurilor cu mașina. Atenție: care dintre ele sunt, de fapt necesare și care nu?
Această modalitate suna simplă, însă poate fii dificilă pentru cei a căror ego refuză sa mai existe fără prezența mașinilor lor. Însă, dacă stăm să ne gândim, este posibil ca unele din drumurile făcute de noi să fi fost, pur și simplu, degeaba. (Eu mă declar vinovat). Alternativele mersului pe jos sau bicicletei sunt excepționale deoarece sunt mai sănătoase pentru corpurile noastre și, pe subiect, nu emit poluanți în atmosferă. Nu e grozav să reconsideri cât de dăunător vrei să fii, de fapt, în drumurile tale de zi cu zi.
3. Minimalism. Stop cumpărării fără necesitate.
Pur și simplu cumpărați mai puțin, reflectând mai mult asupra beneficiilor produselor. Astfel, nu ne vom mai lăsa păcăliți de tonele de oferte aruncate în fața noastră zi de zi. Astfel, reducem și din costurile proprii, și din environmental costs. Reduceți cantitatea de deșeuri generate și poluarea prin achiziționarea doar a ceea ce aveți nevoie, indiferent dacă este vorba de produse alimentare, îmbrăcăminte, accesorii sau produse de uz casnic. Consumul excesiv poate fi contraproductiv și poate afecta biodiversitatea planetei noastre, deoarece resursele naturale sunt limitate.
4. Ia inițiativă!
Vino cu idei! Fie că strângi un grup mic pentru curățenie comunitară, sau te alături unei societăți care combate poluarea, orice face o diferență semnificativă. Există diverse ONG- uri înființate cu scopul de a ajuta mediul, înființate chiar de tineri. Poți participa, pe lângă aplicarea principiilor menționate mai sus, făcând donații caritabile unor cauze axate pe aceste probleme. Carități de impact și de încredere pot fi găsite aici:
Sprijinind grupurile comunității ecologice și participând la organizații locale non-profit, puteți avea, de asemenea, un impact asupra mișcării. Puteți participa în mai multe moduri, cum ar fi organizarea de evenimente de strângere a fondurilor, organizarea sau distribuirea campaniilor de conștientizare a internetului și furnizarea de asistență utilă prin organizarea curățării naturii. Make the world a better place, little by little!
5. Plantarea copacilor
Am putea face un listicol întreg despre beneficiile în a planta copaci. Este o simplă activitate care contribuie la combaterea defrișărilor, înlocuind vieți distruse ale copacilor. Copacii au o valoare incredibil de mare, îndeplinind extrem de multe funcții. Aceștia ne dau oxigen, înlăturând în schimb dioxidul de carbon, înfrumusețează orice zonă și dau valoare mediului în care trăim. Plantând și îngrijind copaci sau orice vegetație, facem o activitate de care putem fii mândri. Ocupându-ne cu adevărat de lucruri de genul acesta, ne umplem și de bucurie și ne îndepărtăm de lumea toxică de care suntem înconjurați zi de zi din pricina social media-ului, presei etc.
6. Salvarea apei
Ar fi atât de ușor daca ne-am adăuga toți în rutina zilnică să fim mai atenți câtă apă folosim, și să ne limităm la cantități mai mici, să salvăm mii de galoane de apă. Prin simple obiceiuri precum dușuri mai scurte (strictul necesar), să nu lăsăm apa să curgă fără necesitate în timpul tabietelor noastre, eliminarea principiului “nu eu plătesc factura, deci de ce mi-ar păsa”. Toți suntem plătitori, iar miza este mult mai mare: bunăstarea globului. Cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitatea, cea de a face globul sănătos și de a contraataca încălzirea globală.
7. Metoda Upcycling
Upcycling-ul este arta de a transforma scopul unui obiect reciclabil pe care nu îl mai folosești. Scrollând pe internet să găsesc cele mai ingenioase creații provenite din upcycling, am dat peste lucruri de la scaune vechi întoarse pentru a umple rolul unui dulap de baie, perfect funcțional, la hrănitoare de păsări create simplu din sticle de plastic fără folos. Astfel, revenim și la punctul 3, deoarece inventând scopuri noi obiectelor fără folos, ajungem să nu mai ducem lipsă de produse noi. Acest proces ajută mediul deoarece sunt folosite jumătate sau poate mai puțin din resursele necesare pentru un produs, la fiecare up-cycle de genul. Reprezintă și o economie incredibilă (cu fiecare upcycle păstrezi 100% din banii care puteau fi cheltuiți pe un produs nou.) Learn to improvise. Am să includ un super exemplu de upcycling pe care l-am descoperit online, făcut de compania Iulius, o companie cunoscută pentru includerea și promovarea sustenabilității.