7 MODURI PRIN CARE MUZICA ÎȚI POATE ÎMBUNĂTĂȚI STAREA MINTALĂ

Semn neon pe care scrie „NO MUSIC NO LIFE”

De câte ori asculți muzică într-o zi? Întrebarea mai bună ar fi „De ce simți nevoia să asculți în acele momente muzică?” De cele mai multe ori devine un obicei involuntar de a asculta diferite piese, poate din obișnuiță, poate din nevoie. Dar știai că există și un motiv în spatele acestei dorințe? Uite 7 modalități prin care muzica îți poate îmbunătăți sănătatea psihică:где можно получить рефинансирование

1. Muzica pusă pe fundal sporește ritmul de activitate

Indiferent de activitatea desfășurată, punând diferite piese pe fundal îți poți îmbunătăți modul de a lucra. În momentul în care vrei să înveți, este mult mai probabil să înțelegi mai bine și să reții într-un timp eficient deoarece muzica îmbunătățește atât memoria, cât și concentrarea. De asemenea, melodiile de fundal pe care le alegi tu te pot ajuta la sporirea performanței unei activități, mai ales atunci când este monotonă, prin energizarea ta.

Un birou cu un laptop, o plantă, un ceas, o pereche de căști și o revistă
Photo by David Nicolai on Unsplash

2. Muzica poate ameliora gradul de stres pe care îl ai

Un băiat care ascultă muzică dintr-un radio
Photo by Eric Nopanen on Unsplash

Stresul este un impediment uriaș atât pentru adulți, cât și pentru copii. Din fericire, s-a dovedit că muzica poate reduce semnificativ această problemă. Într-un studiu făcut pe 950 de pacienți care se aflau într-o stare critică, s-a demonstrat faptul că 30 de minute de terapie prin muzică poate reduce ritmul cardiac și nivelul de cortizon, aceștia fiind niște factori importanți pentru combaterea stresului și al anxietății.

3. Muzica te face să ai un somn mai plăcut

Copiii nu sunt singurii care beneficiază de un somn mai plăcut după ce aud un cântec de leagăn. Indiferent de categoria de vârstă în care te afli, muzica (de cele mai multe ori liniștitoare), îți poate oferi o calitate mai bună a somnului. Melodiile te pot ajuta să adormi mult mai rapid, dar în același timp te ajută să ai un somn mult mai profund, motiv pentru care ajungi să fii mai odihnit în dimineața următoare. Eficiența îmbunătățită a somnului echivalează cu odihnă mai consistentă și mai puțin trezire în timpul nopții.

Un băiat care doarme
Photo by Sean Benesh on Unsplash

4. Muzica ajută la gestionarea durerii psihice

Un băiețel care cântă nervos
Photo by Jason Rosewell on Unsplash

Muzica este una dintre numeroasele metode non-farmacologice de ameliorare a durerii asociate cu o gamă largă de afecțiuni, întrucât ea poate fi controlată de ascultător și poate capta puternic atenția, îndepărtându-l de senzațiile neplăcute. Este, de asemenea, lipsită de efecte secundare. Știai că multe dintre căile pe care creierul tău le folosește pentru a procesa muzica sunt aceleași cu cele care procesează durerea?

5. Muzica te poate ajuta să te relaxezi

Muzica poate ajuta la relaxarea mușchilor încordați, permițându-ți să îți eliberezi cu ușurință o parte din tensiunea pe care o porți după o zi (sau poate chiar săptămâna) stresantă. Când îți relaxezi mușchii, mintea ta se relaxează și ea, ceea ce te poate ajuta să reduci din plin tensiunea și stresul pe care poate nu ți-ați dat seama că îl porți. De asemenea, muzica îți poate ajuta creierul să intre într-o stare meditativă, ce ajută la relaxarea corpului și al minții.

O fată care ascultă muzică pentru a se relaxa
Photo by Blaz Erzetic on Unsplash

6. Muzica îți aduce o stare mai bună

O fată fericită care ascultă muzică
Photo by bruce mars on Unsplash

Motivul pentru care toata lumea ascultă muzică este adesea pentru a le aduce o stare mai bună, dar cum se întâmplă asta? Pe măsură ce asculți ceva, muzica lucrează asupra sistemului tău nervos, care este responsabil de controlul tensiunii arteriale și a bătăilor inimii, precum și asupra sistemului limbic, care este responsabil pentru sentimente și emoții. De aici, te lași practic ghidat de cântecele ascultate și îți este trasmisă starea dorită.

7. Prin muzică îți pot exprima mai ușor sentimentele

Muzica poate fi o modalitate constructivă de a exprima cine ești și ceea ce simți. Poate fi adesea dificil pentru cineva să spună cum se simte, pentru că poate s-a simțit neînțeles în trecut sau chiar a fost rănit înainte. Exprimarea emoțională este ceva ce trebuie învățat încă de când suntem mici și uneori melodiile sunt o cale bună de urmat. Există o multitudine de varietăți prin care muzica poate să ne ajute la a ne expune sentimentele pe care le simțim, de la fericire la dezamăgire.

Un băiat care inregistrează o piesă
Photo by Soundtrap on Unsplash