7 metode eficiente pentru a evita burnout-ul

Om înnecându-se în apă

Dacă uneori simți că stresul și anxietatea te împing spre stări de tristețe sau demotivare, este posibil să te îndrepți spre burnout.

Burnout-ul reprezintă o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică socializarea frecventă cu oamenii sau task-uri cu un grad ridicat de responsabilitate. Apare tot mai frecvent în epoca modernă și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, scade stima de sine a persoanei afectate, afectându-i și relațiile sociale.

Ți-am pregătit 7 metode pentru a evita sindromul burnout-ului:

1. Adoptă stilul de viață al copiilor

După cum probabil ai observat, copiii nu ajung niciodată la epuizare. Te-ai întrebat vreodată de ce? Studiile realizate de Harvard arată că mișcarea, activitatea fizică ne poate scăpa de oboseală, starea de euforie și anxietate. În cazul în care poate nu ai timp pentru un abonament la sală sau alt sport, o plimbare în parc sau chiar unele exerciții făcute în confortul propriei case ar putea ajuta.

Copil sărind pe stradă
Copil sărind (Alvin Mahmudov pe Unsplash)

2. Ia o pauză din când în când

Dinamismul din ziua de azi ne poate de impresia de sufocare. Știu, probabil simți că nu ai timp de nimic, ca nu faci față, că rămâi în urmă, dar ai încredere în studii: o pauză te-ar putea ajuta. Încearcă să îți separi momentele de momentele care îți cauzează stresul. Alege câteva clipe în care să ai grijă de tine pe parcursul zilei, ba chiar ai putea să îți iei o vacanță din când în când.

Panou cu un mesaj încurajator și cafea
Panou cu mesaj încurajator (Alexas_Fotos pe Unsplash)

3. Stai într-un mediu prielnic

Știu că poate părea ciudat, dar energiile pozitive vin dintr-un mediu plăcut, primitor. Caută să fii mereu în preajma oamenilor care te fac să te simți bine cu propria persoană, persoanele toxice din viața ta vor aduce doar stări neplăcute și un moral scăzut. Pe lângă oamenii care te înconjoară, conform studiilor, și spațiul de lucru contează: în cazul în care lucrezi de acasă, organizează-ți camera într-un mod armonios, aranjează-ți lucrurile, fă-ți patul. Un mediu dezordonat, neprimitor poate provoca anxietate și neliniște.

Cameră aranjată armonios
Cameră aranjată armonios (Norbert Levajsics pe Unsplash)

4. Tehnici de mindfulness

Conform Universității din Minnesotta, aceste tehnici pot fi de mare folos în cazul în care se ajunge la burnout; astfel, practicând una din aceste tehnici, precum body-scan (care te ajută să te pui în legătură directă cu corpul tău și nevoile sale), meditația mindfulness (care te conectează cu gândurile și emoțiile pe care le resimți) sau mindful eating (care te pune în rolul de observator și îți canalizează energia înafara corpului), te poți pune într-o postură apersonală, dinafară, ajutându-te să identifici cauzele burnoutului mai ușor. Aceste tehnici ne ajută să fim prezenți și să avem claritate mentală, pot crește energia și vitalitatea. De asemenea, alte roluri benefice ar fi că reduc stresul, cresc puterea de concentrare, mărind capacitatea de concentrare.

Meditație pe plajă
Tehnici de meditație (Chelsea Gates pe Unsplash)

5. Creează-ți propria mantră

Este foarte important ca în momente de cotitură să avem abilitatea să ne păcălim creierul. Astfel, când ajungem în punctul în care suntem gata să renunțăm, că nu suntem de ajuns de buni pentru a îndeplini un task, un gând pozitiv spus în repetate rânduri, conform studiilor, poate convinge creierul, în mod subconștient, că poate face față oricărei provocări. Dacă crezi că e mai sugestiv, o poți scrie pe un post-it pe care să îl ai mereu la vedere.

6. Setează-ți obiective în mod realist

Știu, cu toții avem gânduri mărețe, vrem să fim oameni de succes, cu mulți bani și faimă, dar lucrurile astea durează. Conform unor studii pe această temă, este total nerealist să vrem să realizăm totul deodată, să muncim până la epuizare în goana spre succes. De asta recomand să îți setezi cât mai realist obiectivele, să iei lucrurile pas cu pas și să nu te descurajezi în caz că nu merge totul ca pe roate uneori. Gândește-te la ce este cu adevărat important pentru tine și impune-ți un set de valori după care să te ghidezi în drumul tău. Pune în balanță nevoile și valorile tale și creează un echilibru.

Carnețel cu obiective stabilite lunar și o ceașcă de cafea
Obiective stabilite lunar (Estée Janssens pe Unsplash)

7. Învață să spui nu

Când crezi că ți-ai atins limitele, ar fi bine să mai spui și „Nu!” Făcând acest lucru nu dovedești că ești o persoană nepoliticoasă, ci doar îți respecți nevoile și prioritățile. Refuzând să faci unele lucruri care te stresează, ai grijă de tine și de relațiile tale interpersonale. Refuzul nu înseamnă întotdeauna respingere, deci nu te simți vinovat. În cazul în care consideri că este dificil să refuzi să faci o favoare, poți începe de la lucruri simple, fără vreo miză, lucrând cu pași mici. Luând cât mai puține task-uri pe care să le îndeplinești, îți vei ușura viața, nu vei mai simți un nivel la fel de ridicat de stres, iar grijile, implicit burnoutul, nu te va acapara la fel de ușor.

Copac scrijelit cu un mesaj sugestiv
“Doar spune nu”, scris pe un copac (Andy T pe Unsplash)