Trusa medicală de urgenţă este esenţială într-o locuinţă, mai ales dacă ai copii şi animale de companie. Casa nu este chiar cel mai sigur loc din lume. Oricând pot apărea accidente, de la tăieturi, arsuri, stropiri cu substanţe toxice în ochi, până la răceli, alergii şi toxiinfecţii alimentare.
Pe lângă materialele sanitare (tifoane, pansamente, rivanol, apă oxigenată şi spirt), trusa medicală trebuie să conțină și medicamente care să amelioreze anumite tipuri de dureri sau alte probleme până la o ulterioară vizită medicală. Nu este recomandat în nici un caz consumul de medicamente fără prescripție medicală, dar nici nu trebuie să lipsească din casă un minim necesar pentru cazuri de urgență.
Iată 7 medicamente pe care trebuie să le ai în casă și varianta mai ieftină a acestora:
1. Nurofen Forte (26,5 lei) și Ibuprofen Cipla (4,10 lei)
Nurofen Forte face parte din grupa medicamentelor denumite AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) care acţionează reducând durerea, inflamaţia şi febra. Nurofen Forte este utilizat pentru a calma durerile uşoare până la moderate, cum sunt durerea de cap, incluzând migrena, durerea de dinţi, durerea menstruală şi a reduce febra.

Varianta mai ieftină a Nurofenului este Ibuprofen Cipla, medicament care face de asemenea parte din grupa AINS. Ibuprofenul acționează prin blocarea producției de prostaglandine, care sunt substanțe pe care organismul le eliberează ca răspuns la boli sau răni care provoacă durere, umflare sau inflamație. Ele sunt eliberate în creier și pot provoca, de asemenea, febră. Luarea de ibuprofen va bloca crearea acestor prostaglandine și, în consecință, va oferi o oarecare alinare pentru durerea sau disconfortul pe care îl ai.

Diferența dintre Nurofen Forte și Ibuprofen Cipla este dată de timpul de acțiune. Întrucât substanța activă din Nurofen este lichidă, timpul de acțiune al medicamentului va fi mult mai scurt, cu toate că atât Nurofen cât și Ibuprofen Cipla au aceeași cantitate de substanță activă. De asemenea, Nurofen sugerează faptul că medicamentul tratează zone specifice de durere (cap, gât, dinți), pe când Ibuprofen Cipla nu sugerează calmarea unei zone specifice.
2. Imunix (25 lei) și Tinctura de Echinaceea (9 lei)
Imunix este un antioxidant puternic, utilizat pentru întărirea imunității și îmbunătățirea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Imunix este recomandat atunci când nevoile de vitamine sau minerale sunt crescute (deficiențe cauzate de diferite boli sau stări patologice) sau în condiții de creștere a pierderilor de minerale (vărsături, diaree, transpirație excesivă). Îndepărtează greața, durerea de stomac, îmbunătățește digestia și ajută în oboseala fizică și mentală susținând tonusul si vitalitatea organismului.

Varianta de buget a Imunix este un medicament naturist, Tinctura de Echinacea. Fiind un stimulent al imunității, medicamentul considerat „vaccin natural” întărește sistemul imunitar și susține organismul în lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor la nivelul tuturor aparatelor și sistemelor. Pentru un preț mult mai redus, Tinctura de Echinaceea oferă poate chiar mai mult decât comprimatele Imunix.

3. Bilichol (21,5 lei) și Colebil (14 lei)
Problemele legate de vezica biliară trebuiesc urmate cu necesitate de vizita la medic. Acestea pot apărea din cauza alimentației necorespunzătoare și a consumului de alcool, iar Bilichol este recomandat pentru ameliorarea afecțiunilor legate de „bilă” până la vizita medicală.
Bilichol este recomandat in tratamentul următoarelor afecțiuni:
- Dischinezie biliară
- Microlitiază biliară
- Staza biliară
- Sindromul „bilei leneșe”

Varianta mai ieftină a Bilichol este un medicament foarte cunoscut și promovat adesea în reclamele TV, Colebil. Acesta conține o combinație de substanțe, utilizată ca medicație substitutivă în terapia vezicii biliare.

4. Bepanthen cremă (19,5 lei) și D-Panthen (7 lei)
Adesea, în urma diferitelor alergii, pielea noastră poate fi predispusă la iritații. De aceea este bine să avem în casă o cremă hidratantă care să amelioreze și să protejeze pielea în astfel de cazuri.
Bepanthen cremă este o emulsie tip ulei în apă, bogată în apă. Datorită formulei sale specifice, Bepanthen cremă hidratează rapid pielea. Aceasta catifelează și protejează pielea predispusă la iritații, având o concentrație importantă de Provitamina B5.
În contact cu pielea, Provitamina B5 se transformă în acid pantotenic. Acidul pantotenic joacă un rol cheie în aportul de energie de la nivelul celulei cutanate și apoi în procesul natural de reînnoire și refacere a epidermei.

Varianta de buget a acestei creme este D-Panthen, destinată intreținerii pielii iritate, fiind foarte bogată în substanțe bioactive (D-pantenol, vitamina E, acizi grași esențiali, Omega-3). Această cremă hrănește și calmează pielea, fiind o alternativă foarte bună pentru Bepanthen.

5. Claritine (18 lei) și Symphoral (9 lei)
Odată cu schimbarea anotimpului suntem predispuși unor alergii din natură sau provocate de mușcătura unor insecte. De aceea, este recomandat să avem mereu în casă medicamente antihistaminice, folosite la reducerea simptomelor alergiei, impiedicând efectele unei substanțe numite histamină, care este produsă în corpul nostru.
Claritine este un medicament antihistaminic foarte bine cunoscut, poate cel mai efectiv medicament de acest fel. Claritine ameliorează simptomatologia asociată rinitelor alergice (de exemplu: febra fânului), cum ar fi strănutul, hipersecreția sau pruritul nazal, usturimile sau pruritul ocular. Claritine poate fi, de asemenea, utilizat pentru reducerea simptomelor de urticarie (pruritul, roșeața, precum și numărul și dimensiunile elementelor cutanate eruptive). Ameliorarea acestor simptome se menține pe întreaga perioadă a zilei și ajută la reluarea activităților zilnice obișnuite.

Symphoral, asemenea Claritine este un medicament antihistaminic de buget. Fiind un astfel de medicament, acoperă aceeași simptomatologie legată de alergii. Atât Symphoral cât și Claritine au aceeași cantitate de substanță activă (loratadină), însă diferența dintre cele două este la celelalte componente ale medicamentului.

6. Imodium (21 lei) și Loperamid (9,5 lei)
Diareea reprezintă una dintre cele mai frecvente și imprevizibile probleme, acestea putând să apară în orice moment din zi sau din noapte. Astfel, este important să avem în casă medicamente antidiareice, specifice acestei probleme.
Imodium este indicat pentru controlul simptomatic al diareei acute și cronice. Imodium face parte din grupul medicamentelor antidiareice, antiinflamatoare/antiseptice intestinale, fiind un antipropulsiv. În caz de diaree, Imodium face scaunele mai consistente și mai puțin frecvente. Substanța activă este clorhidratul de loperamidă. Un comprimat orodispersabil conține 2 mg clorhidrat de loperamidă.

Loperamid Vim Spectrum, varianta mai ieftină a Imodium conține de asemenea clorhidratul de loperamidă, fiind utilizat pentru ameliorarea unui episod brusc de diaree. Diferența dintre cele două este făcută de celelalte componente ale medicamentului, Imodium având mai multe componente naturiste.

7. Multivit (20 lei) și Zdrovit-Multivitamine și minerale (16,5 lei)
Vitaminele sunt absolut necesare în casa noastră. În urma fiecărui episod de gripă, alergie sau orice altă problemă medicală, organismul nostru slăbește. Cel mai bun mod prin care putem cataliza procesul de recuperare al organismului este prin administrarea de vitamine și minerale.
Multivit este un produs marca Dr.Max care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și nervos și la reducerea oboselii și extenuării.

O variantă de buget al acestor vitamine este Zdrovit-Multivitamine și minerale. Comprimatele cu vitamine și minerale sunt îmbogățite cu luteină și rutin, cu rolul de a proteja vasele sanguine de acțiunea radicalilor liberi la nivelul ochilor.
