7 jocuri și jucării emblematice pentru Generația Z

Generația Z, născută în perioada de la mijlocul anilor ’90 până în anii 2010, a crescut într-o eră a tehologiei și a schimbărilor rapide. Copilăria Generației Z a fost marcată de diverse tipuri de jucării, care au avut sau nu un impact pozitiv asupra acestora.

Această generație a fost martoră la evoluții semnificative în industria jocurilor, trecând de la jocuri tradiționale la experiențe complexe și conectate online. În acest context, jocurile video au devenit un element definitoriu al culturii și identității Generației Z.

Acestea sunt câteva dintre jocurile si jucăriile care și-au pus cu adevărat amprenta asupra copilăriei Generației Z și care au avut un impact asupra acestora:

1. Kendama

Kendama este un joc tradițional japonez care a devenit popular în rândul tinerilor din diverse țări, inclusiv printre membrii Generației Z. Kendama este formată dintr-o minge prinsă printr-un șnur la un mâner, iar scopul jocului este să realizezi diverse trucuri prin manipularea mingii cu ajutorul mânerului. Kendama promovează îndemânarea, coordonarea și creativitatea.

În România kendama a devenit populară în rândul skate-rilor și a bike-rilor prin anii 2004-2005, însă a devenit oficial de interes doar mai târziu, în anul 2014, când au apărut câțiva jucători care au început să promoveze kendama și să posteze clipuri pe rețelele de socializare și youtube.

Kendama se află în rândul jocurilor care au avut un impact pozitiv asupra Generației Z, întrucât i-a determinat pe aceștia să își redirecționeze atenția asupra acestui joc și să nu mai petreacă timp în fața calculatorului, telefonului sau a televizorului.

2. Slime

Slime-ul este o substanță vâscoasă și maleabilă, adesea făcută în casă, care poate fi manipulată, întinsă și modelată. Tendința a devenit virală pe platformele de socializare, în special pe Instagram și YouTube, unde oamenii împărtășesc clipuri video de ei manipulând și jucându-se cu slime-ul.

Slime-ul a devenit o activitate și o tendință populară în rândul Generației Z prin anii 2014-2015. La început, acesta putea fi găsit în diverse magazine de jucării sau chiar în librării sub forma unei substanțe vâscoase verzi, într-un recipient de plastic. Mai apoi, copiii au început să îl prepare singuri acasă, folosind rețete găsite pe youtube.

Generația Z este cunoscută pentru aprecierea creativității și autoexprimării. Slime-ul le-a oferit oportunitatea de a-și exprima personalitatea prin crearea și personalizarea propriilor amestecuri de slime.

3. ,,Balena albastră”

“Balena Albastră” este o referire la un fenomen online care a apărut în 2016 și care presupunea o serie de provocări sinistre și periculoase, destinate să încurajeze participanții să îndeplinească sarcini de auto-vătămare și, în cele din urmă, să își pună capăt vieții. Este important să menționăm că acest fenomen este extrem de nociv și este asociat cu riscuri serioase pentru sănătatea și siguranța celor implicați.

,,Balena albastră” se află printre jocurile care au avut un impact negativ asupra Generației Z, acest joc instigând la violență.

4. Fidget spinner

Fidget spinner-ul este un dispozitiv mic, manual, rotativ, cu trei brațe, și un rulment în mijloc, proiectat pentru a fi rotit între degete. A captat atenția în special Generației Z în jurul anilor 2017 și a câștigat popularitate rapidă în rândul tinerilor, devenind un fenomen viral pe platformele de social media.

Fidget spinner-urile au fost promovate ca instrumente care pot ajuta la reducerea stresului și anxietății, precum și la îmbunătățirea concentrării și a atenției. Ideea era că folosindu-l în timpul activităților, precum învățarea sau lucratul la sarcini, ar putea avea un efect relaxant și focalizant.

Trendul a fost, însă, de scurtă durată, iar popularitatea fidget spinner-urilor a scăzut semnificativ în următorii ani. Cu toate acestea, acest fenomen reflectă modul în care generațiile moderne interacționează cu obiecte și trenduri, mai ales în mediul digital și pe platformele de social media.

5. Păpușile monster High

Păpușile Monster High sunt o linie de păpuși lansată de compania americană Mattel în 2010. Aceste păpuși sunt create într-un stil fantasy, având aspectul unor creaturi supranaturale precum vampiri, mumii, zombi și alte personaje fantastice. Aceste păpuși au câștigat popularitate în rândul copiilor și adolescenților, inclusiv în rândul Generației Z.

Păpușile Monster High se remarcă prin designul lor unic și creativ. Fiecare păpușă are o estetică distinctă, inspirată de personaje mitologice sau fantastice, ceea ce a atras atenția celor care apreciază creativitatea și diversitatea. Aceste păpuși au introdus o diversitate semnificativă în ceea ce privește tipurile de personaje. Fiecare păpușă reprezintă o altă creatură fantastică, contribuind la o gamă largă de identități și stiluri.

Personajele au fost prezentate ca fiind unice și diferite, și aceasta a fost promovată ca o calitate pozitivă.
În afara păpușilor, Monster High a dezvoltat o franciză extinsă, inclusiv cărți, desene animate, filme și alte produse.

6. Pokemon Go

Pokemon Go a avut un impact semnificativ în rândul Generației Z, reprezentând una dintre primele experiențe majore de jocuri mobile de realitate augmentată (AR). Lansat în 2016, jocul a devenit rapid un fenomen cultural, atrăgând atenția a milioane de jucători din întreaga lume, inclusiv membrii ai Generației Z.

Pokemon Go a fost laudatt pentru modul în care a încurajat activitatea fizică și socializarea în aer liber. Jucătorii au fost încurajați să se deplaseze în spații publice, parcuri și alte locuri pentru a căuta și a prinde Pokemoni, ceea ce a contribuit la o experiență socială interactivă.Pokemon Go a facilitat formarea comunităților locale de jucători, organizate în jurul unor locuri specifice sau a evenimentelor speciale. Aceste comunități au devenit un loc de întâlnire pentru membrii Generației Z cu interese comune.

Totodată, jocul Pokemon Go a stârnit și numeroase discuții cu privire la supraveghere și colectarea de date de locație, iar unele persoane s-au simțit neliniștite în privința vieții private. Un alt aspect a fost intrarea jucătorilor în proprietăți private sau zone sensibile, ceea ce a stârnit îngrijorarea și protestele unor comunități.
Există numeroase rapoarte despre accidente rutiere, persoane rătăcite și alte probleme legate de siguranță, deoarece jucătorii erau concentrați pe ecranele telefoanelor lor în loc să fie atenți la mediul lor.

7. Viața este o aventură interminabilă

Beyblade este o linie de jucării care a devenit extrem de populară în rândul copiilor și adolescenților în special în anii 2000 și a continuat să aibă un impact și asupra Generației Z. A fost inițial lansată de compania japoneză Takara Tomy, iar conceptul central al Beyblade-ului implică niște trompoane speciale care se confruntă într-o arenă, denumită Beystadium.

Pentru a-și extinde franciza, Beyblade a fost adaptat într-o serie de animație. Aceste serii au contribuit la creșterea popularității și la dezvoltarea unor povești care au captivat imaginația copiilor.
Beyblade a promovat competiția și interacțiunea socială între copii. A devenit popular să te întâlnești cu prietenii pentru a juca împreună și pentru a organiza competiții în care fiecare jucător își folosea propriul Beyblade.

Jucătorii puteau colecta diferite tipuri de Beyblade-uri și accesorii, iar personalizarea acestora pentru a obține o performanță optimă în arena de joc a devenit o parte importantă a experienței.
Chiar dacă Beyblade a fost inițial popular în anii 2000, colecționarea, personalizarea și competiția cu Beyblade-uri continuă să aibă un loc special în inimile copiilor și adolescenților, inclusiv a celor din Generația Z, prin evoluțiile continue ale francizei și prezența sa pe platformele digitale.