Acum că ai ajuns în clasa a 12-a, toată lumea te va stresa că ai bacul. Cuvântul pe care îl vei auzi cel mai des e „bac”. Dar, dacă dai la o parte ce zice lumea, bacul n-ar trebui să fie atât de înspăimântător, și aici o să-ți prezint câteva motive care susțin asta. Totodată, aici vei găsi câteva sfaturi care m-au ajutat să trec mai ușor peste această perioada stresantă, numită „clasa a 12-a”, și care ar putea să fie utile oricărui elev de liceu în an terminal.
1. Ai destul timp
. . . doar că trebuie folosit cu cap. Ai destul timp sa înveți de la 0 toată materia pentru cele 3 probe, asta dacă te apuci din luna septembrie. Personal, credeam că nu am timp suficiet la dispoziție, dar odată ce am început să-mi împart timpul corespunzător, lucrurile au devenit mai simple.
O strategie bună e să îți propui să înveți ceva nou în fiecare zi, astfel o să-ți fie mai ușor. Trebuie să iei totul pas cu pas, lecție cu lecție, astfel nu vei fi atât de copleșit de situație. Cu 2 luni înainte de bac simțeam ca nu am suficient timp să învăț tot ce trebuie, asta pană când am pus pe foaie toată materia pe care o aveam de parcurs. Astfel, am putut să-mi fac o planificare pe zile (am scris pe o foaie fieacare zi a săptămânii și în dreptul ei lecția (lecțiile) pe care o (le) aveam de învățat) și să privesc situația cu alți ochi. Brusc, tot stresul că nu am timp a dispărut. Astfel, consider că o bună planificare poate face diferența între rezultatul dorit la examene și eșec.
2. Bacul la mate e mai ușor decât crezi
Dacă ești la profil real, cel mai probabil îți este cel mai frică de proba la matematică. Cu toate că este un examen dintre cele care ar trebui sa aibă parte de o corectare cât mai obiectivă, este, probabil, și cel mai dificil (asta dacă nu te pregătesti temeinic). Dacă începi din timp să înveți teoria (formulele necesare, pe subiecte), modelul de exerciții și să faci teste de antrenament, nu ai motiv sa te stresezi prea tare.
Eu am fost la un liceu teoretic, pe profilul matematică – informatică. Până în clasa a 12-a nu am învățat aproape deloc la mate, dovada fiind notele mele ce nu erau mai mari de 7. Pur și simplu nu am văzut rostul să lucrez la mate, însă odată ce am realizat că am nevoie de o notă cât mai mare in bac, m-am apucat de treabă. Puțin cate puțin, în fiecare zi am făcut măcar un exercițiu la mate. După ce am înțeles în mare parte cum se rezolvă fiecare tip de exercițiu, a început chiar să-mi placă să lucrez la mate. Ajunsesem să fac teste de plăcere, și cred că oricine poate să ajungă în acest punct, evident, depinde și de efortul depus. Am luat peste 9 la aceasta probă, iar asta a fost „rețeta succesului”, în cazul meu.
3. Bacul este important, dar . . .
. . . cu siguranța te vor aștepta încercări mult mai dificile după asta. Bacalaureatul este, probabil, primul mare examen din viața ta, și de asta poate părea ca un uriaș, însă acest fapt a constituit o motivație pentru mine. M-a făcut să realizez că bacul este doar un hop peste care voi trece cu bine, și, totodată, m-a făcut să fiu mai puțin stresată.
4. Nu ai cum sa afli ce „pică” la bac
Asta poate sa confirme orice elev care a dat bacul în 2022. Peste tot se zvonea că va pica poezie, dar surpriză! – a picat comedia. Îți recomand să te ferești de teoriile conspirației referitoare la ce va pica la bac și să înveți absolut tot dacă îți dorești o notă cât mai mare.
5. Nu învață cu o zi înainte de bac
E tentant să stai să înveți până în ultima secundă, din frica ca s-ar putea să nu știi totul perfect. Ar trebui să ai fixate toate cunoștințele până în ultimele 2 săptămâni, și după doar să repeți.
În ultima zi îți recomand să te deconectezi total, să nu vorbești cu nimeni despre bac și să uiți puțin că mâine e o zi mare. Ieși din casă, fă o plimbare, citește ceva, fă orice consideri că ar putea să te facă mai relaxat.
Mai multe informații găsești în acest articol.
6. Nu ești singurul care dă bacul
E foarte util sa înveți alături de colegi, poate chiar sa intri în diferite grupuri de elevi pe facebook sau whatsapp. În aceste grupuri se pot însă vorbi și lucruri care ar putea să-ți inducă o panică fără sens, așa că ai grijă în alegerea lor.
Pe mine m-a ajutat acest fapt, să știu că și alții trec prin exact aceleași stări și că se confruntă cu aceleași prebleme. Aceste grupuri pot avea chiar un rol de suport reciproc, dacă sunt formate din oameni de calitate.
7. Bucură-te de ultimul an de liceu!
Acesta este ultimul tău an ca elev, prin urmare ultima șansă să profiți de viața de copil. Fie că mergi sau nu la facultate, va terbui să pleci de acasă, la un moment dat. După asta, cu siguranță îți va lipsi măcar puțin perioada liceului, așa că te sfătuiesc să te bucuri de acest ultim an „fără griji”.
Acestea fiind spuse, îți urez mult succes! Știu că indiferent de materiile pe care le dai ai ceva emoții, de aceea sper că ceea ce am enumerat mai sus îți va de folos.