Fie că urmează să fii boboc sau pur simplu ești student, dar pandemia ți-a dat peste cap planurile vieții de student, iar abia acum ai reușit să ajungi în Cluj, iată un mic ghid care poate că-ți va fi de folos: www.rusbank.net
1. Transportul
Dacă tot e la modă să colorăm zilele de vineri cu diferite culori, în Cluj-Napoca, fiecare zi de vineri, este verde. De ce verde? Pentru că suntem eco friendly, prin urmare și mai pe scurt, mergi gratis cu busul și nu numai.
Cum așa? Păi uite cam așa: Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca implementează programul „Vinerea Verde – Stop! Azi mașina stă pe loc!”, în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. Astfel, în fiecare zi de vineri, clujenii și nu numai pot călători gratuit cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele pe orice linie urbană.
Așa că fi atent data viitoare când mergi cu mijloacele de transport în comun, oamenii nu se uita urât la tine degeaba cand îți iei bilet, e doar vineeeri!
Dar cu toții știm ca nu circulăm doar ziua așa că ce facem seara?
Ca probabil în toate orașele exista firme de taxi – uber, iar cu aplicația de la bolt, primele 5 călătorii sunt 50% gratuite și nici măcar nu e nevoie să interacționezi cu șoferul sau vreo doamna sictirita la 4 dimineața de la dispecerat.
Dacă ești o fire mai activă și îți place puțină adrenalină, poți să iei o trotinetă bolt sau lime pe care le găsești peste tot și să pornești la drum.
2. Reducere! Promoție! Gratis?!
Daap, 3 cuvinte dintre preferatele oricărui student. Ce e mai bine decât atunci cand ești student, deseori și sărac, (sper că n-a devenit pleonasm) decât atunci când vezi o reducere la bere, mâncare sau orice altceva?
Păi uite încă unul dintre beneficiile de a fi studnet în Cluj-Napoca – StudCard/Omnipass
Ce sunt?
Carduri non-bancare.
La ce bun?
La reduceri.
Vreau și eu, cum fac?
Simplu!
- În primul rând trebuie să fi student, ceea ce cred că ești din moment ce ai ajuns până aici;
- Îți faci cont la unul dintre cardurile non-bancare în funcție de preferințe.
Pe lângă asta, dacă vrei să beneficiezi și de alte reduceri instalează-ți aplicațiile de fidelitate, începând de la mâncare de ex. Mc până la haine – H&M.
O altă metodă de a vâna reducerile și promoțiile este FameUp. Faci reclamă pe pagina ta de insta și ești răsplătit.
3. Mi-e foame!
Nu mai e zacuscă de la mama sau șnițele de la bunica, poate nu suna ca cel mai atractiv loc în care să mergi, dar mâncarea de la cantină e super bună, iar prețurile accesibile.
Majoritatea facultaților dispun de cantină proprie, Unversitatea Babeș-Bolyai are sediul celei mai mari cantine în campusul Hașdeu și reprezintă un mare punct de interes pentru studenții de acolo.
La cafeteria de la FSPAC găsești cel mai bun caș pane, iar dacă ai carnetul de student la tine, beneficiezi de 20% reducere la oricare dintre cantinele universității.
După o seară de club intensă, nimic nu merge mai bine decăt o coadă infernală la Rosa, Mc sau Mama Manu – ieftin și bun.
4. OK, OK, dar de ieșit, unde?
Vrei să petreci timp în aer liber sau pur și simplu să întinzi un hamac și să pierzi vremea? Priveliștea de la Tarnița chiar merită o vizită, atmosfera din pădurea Hoia Baciu nu e chiar așa înfricoșătoare cu un foc de tabără și oameni faini iar dacă nu vrei să mergi așa departe, poți să optezi la o plimbare pe lacul din parcul Iulius sau pe cetățuie de unde poți vedea orașul.
S-a făcut seară și poate ești însetat de o bere bună, încearcă localurile de pe piezișă, sau poate ar merge o narghilea și un ceai blană într-un local mișto – încearcă Samsara, iar dacă ai chef de centru și o plimbare sub luminițe, prea multe locuri de enumerat, daca e buget, le încerci pe toate.
5. Unde stăm?
Cel mai bine, înainte de te muta, e bine să-ți faci o părere despre cum arată structura orașului pe o hartă. Stabilește-ți punctele de interes și încearcă să găsești ceva în zona în care activezi cel mai mult, asta îți va salva foarte mult timp.
Atunci când decizi să vezi posibilele apartamente de închiriat, ideal ar fi să să fie cineva care se pricepe la așa ceva, dar dacă acest lucru e imposibil, un sfat util ar fi să cauți apartamentul cu ajutorul uneoi agenții. Asta te poate scăpa de multe probleme nevăzute.
Dacă totuși dorești să experiemntezi viața de student la maxim poți să optezi pentru un loc în cămin dacă ești la buget.
În prezent există două tipuri de cămin:
- Cămine studențești cu confort mediu: 5 persoane în cameră, baie comună pe fiecare palier, sală delectură, bucătărie comună, locație : campusul Hașdeu, prețul fiind de 100 lei pe lună.
- Cămine studențești cu confort sporit: 2 sau 3 persoane în cameră, baie în fiecare cameră, bucătăriecomună, locație: campus Economica, Sport XXI și căminele A1-A4, 14 și 17 din campusul Hașdeu, preț170 lei pe lună (excepție fac căminele 14 – 120 lei și 17 – 140 lei)
Locurile din cămin sunt distribuite în principiu în funcție de medie, dar mai există și alte criterii, de accea în fiecare an trebuie consultat regulamentul și criteriile de cazare.
6. Nu îmi ajung banii de la mami și tati
Unul dintre marile impedimente ale vieții de student este lipsa banilor, așa că ce facem când am stricat toți banii de o lună într-o singura săptămână?
În primul rând, trebuie să învățăm să economisim. Gata cu mâncatul în oraș, mda sună cam nasol, dar asta te poate scăpa de multe cheltuieli.
În al doilea rând, e timpul pentru un job! Da, ai citit bine, pâinea e pe bani și nu oridecare, ci bani munciți.
Așa că fie vorba de un job part-time, pe vara sau chiar și în timpul anului școlar, ai grijă să alegi ceva care să nu te obosească prea tare și care să nu îți dea peste cap planurile facultății. Recomandarea mea e că trebuie alese joburile cu program flexibil.
Un alt lucru foarte util ar fi să calculezi lunar toți banii pe care îi ai și pe ce anume trebuie cheltuiți.
7. Socializează
Fie că ești introvertit, extrovertit sau chiar ambivert, atunci când te muți într-un oraș nou și nu numai, ai nevoie de prieteni, așa că renunță la prejudecăți, fii cât mai sociabil, distrează-te și fă-ți prieteni. Acești ani poate ca vor fii cei mai frumoși din viața ta, și trec atât de repede dacă nu ești la drept sau medicină, așa că profită de această experiență, fă lucruri noi, cunoaște oameni, implică-te și dezvoltă-te, însă nu uita de echilibru. Totul trebuie făcut cu măsură, așa ca nu e bine să citești nici prea mult cursul ala, dar nici prea multe seri în club nu sunt ok.