7 lucruri mai puțin știute despre Transnistria

Republica Moldovenească Nistreană sau Transnistria este o regiune separatistă situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina. O fâșie de pământ care fascinează prin istoria sa, dar care se remarcă și în prezent prin situația politică controversată.

 Vezi mai jos 7 lucruri mai puțin știute despre această republică, care defapt nu există.

1. Este una dintre cele mai vizitate zone ale Republicii Moldova

Remarcată prin locuri, clădiri, monumente istorice moștenite din URSS și conservate, dar și prin viața oamenilor de aici, Transnistria intră în topul atracțiilor turistice din Republica Moldova.

Capitala neoficială, Tiraspol, este unul din cele mai interesante locuri pe care le vei putea întâlni vreodată, deoarece se remarcă prin prezența atmosferei sovietice, oferită de clădirile cu forme specifice și de statuile lui Lenin și Gagarin, amplasate chiar în centrul orașului.

Statuia lui Lenin în fața clădirii guvernului transnistrean, Fotografie de Amos Chapple pe Rex Features

2. Turiștii care vin în Transnistria trebuie să îndeplinească toate formalitățile de trecere a frontiereI

Cu toate că Transnistria nu este recunoscută ca și stat independent, toți vizitatorii sunt obligați să prezinte un pașaport valabil și să îndeplinească toate formalitățile de trecere a frontierei la un punct de control condus de militari ruși, transnistreni și moldoveni.

Pașaportul dvs. este scanat și utilizat pentru a genera un permis de ședere care conține informații de bază și are o valabilitate de 10 ore.

Punct de trecere a frontierei în Transnistria, Fotografie de Amos Chapple pe Rex Features

3. Este singura regiune din Europa unde mai persistă simboluri comuniste

Teritoriul Transnistriei reprezintă, în ansamblu, o piesă fosilizată din fosta URSS. Vizitatorii se pot bucura de ciocanele și secerile și busturile lui Lenin care parcă sunt rupte din cărțile de istorie.

Monumentele din epoca sovietică încă sunt amplasate în zonele publice și clădirile sunt pictate cu specific socialist-realiste. Aceste relicve comuniste sunt în prezent bine îngrijite și întreținute.

O emblemă comunistă, Fotografie de Amos Chapple pe Rex Features

4. Are 3 limbi oficiale, una dintre ele fiind limba moldovenească

În Transnistria există 3 limbi oficiale: ,,moldovenească”, rusă și ucraineană. Limba rusă este cea mai vorbită în rândul localnicilor, dar se mai acceptă și limba ,,moldovenească” cu alfabet chirilic. Însă, conform articolului 6 din legea cu privire la limbile din Transnistria, folosirea alfabetului latin pentru limba română va atrage răspunderea penală în fața legii.

Fotografie de Stringer/Anadolu Agency pe Getty Images

5. Nu este recunoscută pe plan internațional

În urma războiului din martie 1992, Transnistria şi-a proclamat ,,independenţa” faţă de Republica Moldova, însă, regiunea separatistă nu este recunoscută de comunitatea internaţională, nici măcar de Federația Rusă.

În schimb, este recunoscută de trei alte state-paiațe ale Rusiei: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud. În prezent, capitala Tiraspol nu găzduiește ambasade, ci două birouri reprezentative și un consulat.

Memorial de război, Fotografie de Amos Chapple pe Rex Features

6. Transnistrienii dețin mai multe pașapoarte

Toți transnistrenii sunt și cetățeni ai RPM, dar statele membre ONU nu recunosc pașaportul republicii. Din acest motiv, majoritatea transnistrienilor dețin mai multe pașapoarte și cetățenii.

Fiind în posesia unui alt pașaport  permite locuitorilor din Transnistria să călătorească în afara republicii și să viziteze alte țări.

Pașaport transnistrian, Fotografie de Amos Chapple pe Rex Features

7. Transnistria deține propria bancă, care emite rubla transnistreană

Moneda Transnistriei, rubla transnistreană, nu valorează nimic pe plan internațional, aceasta poate fi obținută doar pe teritoriul din stânga Nistrului.

De asemenea, nu se obișnuiește achitarea cu cardurile de credit de tip VISA sau Mastercard, deoarece Transnistria deține propria carte de credit numită RADUGA.

Rublă transnistriană, sursă foto: Wikipedia