7 lucruri la care să te aștepți dacă te gândești la mutarea în cămin

office desk

Viața la cămin poate fi un vis frumos al majorității studenților dornici să plece din cuibul părintesc, dar de cele mai multe ori viziunea noastră nu se potrivește în totalitate cu realitatea. Scrisă din perspectiva unei studente care a fost luată, poate, puțin pe nepregătite de mutarea în cămin, această listă sper că va veni în sprijinul vostru la momentul potrivit.взять потребительский кредит под маленький процент

Așadar, primele și cele mai importante 7 lucruri la care să te aștepți dacă ai de gând să te muți la cămin sunt:

1. Să fii nevoit să îți aduci mai multe lucruri (decât te-ai fi așteptat) de acasă

Nu faceți greșeala mea de a pleca de acasă cu „strictul necesar” având în minte gândul „De câte lucruri să și am nevoie la cămin?”. Ei bine, vei avea nevoie de aceleași lucruri ca și acasă, iar asta e ușor pe scurt pentru că veți observa că niciodată nu ai tot ceea ce simți că ai nevoie nici acasă, dar nici la cămin. Toate lucrurile care îți servesc la folosința zilnică, toate obiectele care îți par de-a gata, la care nu te gândești prea mult pentru că au existat dintotdeauna și nici nu vor înceta vreodată să existe, toate cele disponibile oricând să le folosești fie că ai, fie că nu nevoie, sunt lucrurile pe care ar trebui să le ai în vedere când te gândești la mutat.

2. Să nu fie/arate ca în filmele americane

via GIPHY

Da, știu și simt dezamăgirea tuturor celor care citesc asta, dar nu, viața în cămin la universitățile românești nu se va asemăna niciodată cu cea de pe continentul american, dar noi studenții ne dăm silința constant să facem din ce avem un mediu cât mai plăcut și productiv. Da, avem și noi campusuri studențești, organizații de voluntariat și activități diverse, însă cu toate acestea parcă nu se resimte același sentiment (fie că viața de student în State e prea idealizată, fie că noi avem așteptări nerealiste, cert e că toți știm în interiorul nostru că am fi vrut să studiem ca într-un film american).

3. Să devii mult mai ordonat

Poate ești o persoană puțin mai împrăștiată sau una care tinde să își piardă frecvent lucrurile ori mereu lasă vasele de spălat pe a doua zi. Din păcate (sau din fericire) odată cu viața la comun vine și imposibilitatea de a amâna activitățile de genul acesta până în ultimul moment. Din nevoie sau, poate, din rușine/respect pentru colegii/colegele de cameră începi să le faci automat și știu că nu sună ca un lucru distractiv în primă instanță, dar dezvoltarea acestei abilități de a avea o ordine (dar mai ales de a o păstra) reprezintă un atu pe care cu siguranță îți dorești să-l ai. Începând de la faptul că ți se ușurează grozav de mult viața odată ce știi mereu unde găsești un anumit lucru, același lucru poate duce și la o ordine în gânduri (eu am observat asta încă de când eram acasă, dar de când sunt la cămin am observat o diferență majoră).

4. Să legi prietenii pe viață

via GIPHY

Perioada de studenție este, de departe, perioada din viețile noastre în care întâlnim cele mai multe persoane trecătoare, dar și momentul în care legăm unele dintre cele mai frumoase prietenii. Se pot include și cei 4 ani de liceu în aceeași categorie, dar viața de licean și cea de student sunt două lucruri cât se poate de diferite și prefer să le punctez cumva diferit. Revenind la prieteniile din facultate, acestea sunt prieteniile care rezistă la sesiuni stresante, la certuri inutile, la coexistat (în camera de cămin sau în chirie), la prostii făcute împreună seara când ne plictisim sau amintiri de la băute de vineri seara după o săptămână plină de cursuri și teme (acestea sunt sigurele pe care le amintim aici:)) ), la alegeri greșite, încercări nereușite, mulți „Ți-am spus eu!” și tot așa.

5. Să nu trăiești numai cu zacuscă și cu pachetele de acasă

via GIPHY

Din nou, poate suna surprinzător, dar la cămin nu se trăiește numai cu zacuscă și ce îți trimit periodic părinții. Da, o parte destul de mare poate fi asigurată din această sursă, dar nu te limita numai la asta. Dacă ai acces la o bucătărie decentă și ai skill-uri minime în bucătărie îți poți găti lejer feluri simple și totodată delicioase de mâncare la care poate nici nu te-ai fi așteptat. Pentru astfel de rețete îți recomand un cont de instagram (și de tiktok) al unei studente care își documentează alimentația din timpul studenției.

Însă, în cazul în care ori nu te pricepi deloc la bucătărit, ori nu dispui de o bucătărie decentă, există întotdeauna opțiunea de a mânca/lua mâncare la pachet de la cantinele studențești unde mâncarea este ieftină (și poți avea și extra reducere de student) și chiar foarte gustoasă. Ori, de e început de lună și banii încă par infiniți, întotdeauna există și opțiunea de take-away, deși mi se pare cea mai dezavantajoasă dintre toate, your choice.

6. Să ai parte de distracție maximă (chiar și într-un cămin de fete)

via GIPHY

Da, un cămin de fete poate părea cel mai liniștit loc din lume (mai ales dacă treci pe holuri la orele nepotrivite), însă de nimerești când am scăpat de un parțial sau când avem un subiect fie el cât de mic de sărbătorit, distracția îți e asigurată (aici vorbind la nivel mai mare: câteva camere. un palier sau, cine știe?, tot căminul). Să nu vorbim însă de camere pentru că, cel puțin la fete de la 102, întotdeauna de aud hohote de râs și crize incontrolabile de cine știe ce or mai fi ele, cert e că noi oricât de rău ar fi reușim să facem haz de necaz și să ne bucurăm una de compania celorlalte și murim de dor când pleacă câte una un weekend sau și mai rău o săptămână pe acasă.

7. Să ai parte de o transformare (în bine) pe toate planurile posibile

via GIPHY

Da, da știu clișeul cu viața de student te schimbă, fiecare decizie și experiență te schimbă and so on, dar nu există vorbe mai adevărate de atât. După numai o lună și jumătate de trăit in Cluj, într-o continuă stare de ieșire din zona de confort pot spune că sunt schimbată. Eu încă nu pot să conștientizez cât de mult și la ce nivel, dar cert e că persoanele din jurul meu care mă știu de suficient de mult timp observă asta. Și se bucură când mă vă cu noua adaptare la condițiile actuale. Și și eu văd la rândul meu schimbarea în majoritatea prietenilor mei (spun majoritatea pentru că mereu există cineva, undeva, care să fie excepția de la regulă). Ne maturizăm, ne confruntăm cu persoane și situații cu care nu ne-am fi intersectat în orășelele mici de provincie din care venim și oportunitatea de a putea studia într-unele dintre cele mai mari centre universitare din țară (Cluj-Napoca, București, Timișoara) nu poate reprezenta decât o oportunitate pentru noi de a crește, de a ne dezvolta, de a construi, deasupra a ceea ce aveam deja, trăsături noi și să adăugăm la colecția de amintiri toate aventurile din așa-numitele ‘mari orașe’ (care parcă nu sunt chiar așa de mari pe cât ne imaginam) de care să profităm la bătrânețe și să le povestim nepoților cât de cool eram noi în tinerețe.

BONUS

Așteaptă-te la activități tari în gașcă: seri de jocuri, de filme, de boardgames, de ieșiri nocturne în explorare, la înghețuri în serile friguroase, la ciocolată caldă luată de la orice colț de stradă, la cafeaua ieftină și bună de lângă facultate, la plimbatul cu busurile greșite exact când ești cel mai presat de timp și tot așa. De aici te las să îți construiești singur lista de activități nebune făcute în timpul facultății în timp ce stăteai în cămin, dar te rog nu adăuga băute în părculețul din campus, certuri cu portarul că nu te ajută cu bagajele sau că nu te lasă în cămin fără legitimație și ține minte să mai faci și sport între timp (asta dacă nu stai în Cluj și mereu ai de urcat dealul:)) ).