7 LUCRURI INTERESANTE DESPRE HINDUISM

Zei Hinduși

Hinduismul este una dintre cele mai vechi și complexe tradiții religioase ale lumii, reprezentând o comoară spirituală bogată, caracterizată de o istorie fascinantă și de o diversitate culturală remarcabilă. Originea ei se întinde pe parcursul a milenii, deoarece această religie a evoluat și s-a ramificat într-o plenitudine de credințe, practici și mitologii. Religia hindusă este a treia confesiune religioasă ca număr de adepți după creștinism și islamism. Statisticile estimează că există peste 1 miliard de hinduși în lume, majoritatea trăind in India sau Nepal. Scrierile sacre ale Hinduismului datează până înapoi în 1400-1500 î.Cr. , fiind de asemenea una dintre cele mai complexe religii politeiste, recunoscând nu mai puțin de 330 milioane de zei. Această religie nu are un fondator sau un eveniment fondator, dezvoltându-se pe baza schimbărilor culturale și religioase din India. Astfel, hindușii cred atât într-o entitate supremă ,Brahma, cât și în numeroasele forme pe care le pot lua zeii și divinitățile. De asemenea, adepții Hinduismului cred în Karma, care stă la baza eternei reîncarnări.

În cele ce urmează, vom descoperi împreună cele mai importante și mai interesante lucruri despre această religie plină de farmec și mister.

1. Brahma-zeul creației

sculptură cu brahma
Fotografie de la Chen Te:

Deși Hinduismul este adesea clasificat drept fiind o religie politeistă, aceasta recunoaște și un zeu suprem, un așa-numit ,,dumnezeu”, Brahma. El este zeul creației supreme, o entitate despre care se presupune că locuiește în fiecare frântură a universului, este impersonal și necunoscut. Se crede de asemenea că există în trei forme distincte:Brahma-Creatorul, Vishnu-Păstrătorul și Shiva-Distrugătorul. Aceste trei ,,fațete” ale lui Brahma sunt cunoscute pentru numeroasele reîncarnări ale fiecăreia. Prin urmare, majoritatea hindușilor ,(61%), declară că există un singur zeu suprem, cu mai multe manifestări, potrivit unui sondaj din 2020-2021.

2. Timpul este perceput drept fiind circular

Surya Siddartha, o scriere astronomică indiană antică, menționează natura ciclică a universului. Îl descrie drept fiind alcătuit din perioade a cate 4.32 miliarde de ani, intitulate kalpas. La sfârșitul fiecărei kalpa, universul este distrus și creat din nou. De asemenea, acest text menționează că Brahma este născut și moare odată cu sfârșitul unei astfel de perioade. Se sugerează astfel că universul nu este etern, ci mai degrabă creat și recreat.

“The universe is like a wheel, with spokes and a rim. The spokes are the kalpas, and the rim is the infinite. The wheel is constantly turning, and the spokes are constantly being created and destroyed.”

Surya Siddartha

Acest citat ilustrează faptul că autorii textului înțelegeau în profunzime natura ciclică a universului. Această înțelegere este reflectată și în alte aspecte ale textului, spre exemplu în descrierea orbitelor planetelor și a mișcării stelelor. Uite un video care explică mai bine acest concept.

3. Karma

Cu siguranță ai mai auzit termenul „karma”. În hinduism, termenul este folosit pentru a defini orice acțiune. Astfel, conform filosofiei hinduse, orice acțiune (karma) are o reacțiune sau o consecință. Atunci când acțiunile cuiva sunt pozitive și fără vreun interes personal, individul va avea parte de recompense și efecte plăcute. Pe de altă parte, dacă acțiunile sunt negative, efectele vor fi pe măsură. Totuși, karma poate fi vizibilă pe moment, mai târziu în viață, sau chiar într-o viață ulterioară. De aceea, este necesar să reținem un lucru: karma cuiva este bazată atât pe acțiuni, cât și pe gânduri, alegeri, limbaj, etc.

Există trei tipuri mari de karma în Hinduism:

  • Kriyaman karma: Acțiunile care au fost întreprinse în viața curentă care vor produce un efect în viața curentă sau următoare.
  • Prarabdha karma: Karma a cărei efecte au început deja. Deși durează mai mult până se manifestă, apare la un moment dat în viața actuală.
  • Sanchita karma: Acumularea karmei din trecut, a cărei rezultat va apărea probabil într-o viață viitoare.

4. Reîncarnarea

Conform Hindu American, aflat în strânsă legătură cu karma, conceptul de reîncarnare susține că orice naștere este rezultatul circumstanțelor karmice ale fiecăruia. Astfel, atunci cănd o ființă moare, sufletul este atras de circumstanțe care vor facilita echilibrarea nevoilor si datoriilor karmice. Acest proces de reîncarnare și ideea prezenței unui suflet în fiecare lucru existent este baza dogmei hinduse, respectul pentru tot ce există, pe care sunt încurajați să îl practice. Acest video explică în detaliu concepția hindușilor despre reîncarnare.

Ciclul de reîncarnare (naștere, moarte, renaștere) este denumit samsara. În timp ce conceptul karma este o motivație pozitivă pentru a fi implicat în viața spirituală, samsara este, cumva, ceva ce te încurajează prin exemplu negativ, iar hindușii se străduiesc să scape de ea. Eliberarea completă de samsara și apogeul spiritual este numit Moksha.

5. Om

poza cu simbolul aum
Generated by Gencraft

Semnul OM (Pronunțat AUM) este simbolul de bază în Hinduism, constutituind totodată și mantra (Formulă sacră cu valoare magică și educativă, în unele practici și religii orientale) lui Brahma. Om este o zeitate ce îmbracă o infinită varietate de forme, culori, structuri, natura însăși în diferite manifestări. Silaba aceasta înglobează tot ceea ce este sacru în Hinduism. OM este însăși evocarea sufletului universal, conform mfv.ro.

“The Om symbol represents unification within Hinduism. People think about Om as a way to bring those three parts of your self—the mind the body and the spirit—together.”

Deepha Sundaram, Ph.D.,Professor of religious studies at the University of Denver

Din punct de vedere al reprezentării fizice a simbolului, curbele și liniile reprezintă diferite stări ale conștiinței:

  • Linia curbată din partea stângă, jos, rerezintă starea conștientă și activă a ființei
  • Linia curbată din stânga sus este starea inconștientă
  • Linia curbată din dreapta jos este starea onirică- starea dintre conștient și inconștient
  • Semicercul de sus este starea Maya. Maya reprezintă iluzia, cea mai mare piedică în dezvoltarea spirituală
  • Punctul de sus reprezintă starea absolută, cel mai înalt punct al conștiinței.

6. Yoga

Photo by Instant Manner on Unsplash

Yoga este un set de practici antice spirituale originar în India, văzut ca o tradiție și o unealtă pentru a obține eliberarea chiar și în zilele noastre, cu preponderență în Hinduism. Yoga reprezintă astfel un sistem holistic care urmărește armonizarea trupului, a minții și a spiritului. Din punct de vedere etimologic, termenul „yoga” provine din sanscrită și înseamnă „uniune”. Hindușii consideră că prin yoga pot atinge moksha, eliberarea spirituală supremă. Textele antice hinduse setează bazele filosofice ale acestei tradiții. Se desprind astfel mai multe tipuri de yoga, fiecare cu un scop predefinit distinct,conform 4fstore:

  • Jnana Yoga – axată pe cunoaștere; presupune exercițiu individual și are drept scop găsirea scopului suprem al vieții, aflarea adevărului despre existență, univers și Dumnezeu.
  • Bhakti yoga – axată pe devotarea față de Dumnezeu și unirea interioară cu Acesta.
  • Karma yoga – axată pe acțiune, antrenează purificarea de sine și încurajează respectul față de orice formă a existenței.
  • Kriya yoga– axată pe tehnici, implică mișcare și acțiune.

Deși Yoga a evoluat și a fost incorporată în diverse tradiții și religii ale lumii, rădăcinile Hinduse ale acesteia rămân evidente în principiile sale fundamentale.

7. Cel mai mare templu hindus

templul sri ranganatashwarmi
Sri Ranganathaswamy

Conform Ancient Origins, Templul Sri Ranganathaswamy din sudul Indiei este o clădire istorică impresionantă, oferind o privire în trecut, fiind construit acum peste 700 de ani. Exteriorul templului este un paradis al culorilor, un mozaic de tonuri vibrante care reflectă devotația profundă a creatorilor acestuia. Fiind dedicat lui Ranganatha, un avatar al lui Vishnu, acest complex expansiv este alcătuit din peste o sută de structuri create cu atenție la detaliu. În acest video este explicată structura templului.

Turnurile acestui templu sunt făcute din piatră sau granit, domină orizontul prin prezența lor impozantă. În spatele semnificației arheologice stă o oază a spiritualității, atrăgând atât pelerini căt și turiști pasionați de arhitectură. Explorarea acestui templu presupune nu doar traversarea fizică a spațilui, cât și o călătorie meta-fizică prin timp. Fiecare zid, fiecare structură sau nuanță spune o poveste care conecteaza prezentul cu un trecut vibrant, păstrând o conexiune care depășește secole.