7 lucruri despre care nu știai că au legătură cu vikingii

Vikingii au avut un impact profund asupra Europei, explorând mări îndepărtate, colonizând și luptând în bătălii importante. Ei nu erau doar războinici temuți, ci și comercianți pricepuți. Moștenirea lor este vizibilă și astăzi în artă, literatură și folclor, iar amprenta lor asupra istoriei lumii este imposibil de ignorat. Datorită lor avem astăzi obiecte de igienă precum pieptănul și bețișoarele de urechi. Navigația a devenit mult mai ușoară datorită formei lungi și înguste a bărcilor vikinge, dar mai ales datorită busolei magnetice din ziua de astăzi. Din mitologia lor am preluat elemente, chiar dacă multă lume nu știe acest lucru. Toată lumea consideră ziua de 13 ghinionistă, însă nimeni nu știe care este povestea de la baza acestei superstiții. Totodată viața unei femei vikinge poate fi un exemplu de urmat de către femeile din ziua de astăzi, deoarece ele au fost niște războinice desăvârșite care au luptat atât în bătălii importante, cât și pentru a-și apăra gospodăriile și familiile.

1. Simbolul bluetooth

„Bluetooth” este o traducere în engleză a cuvântului scandinav „Blåtand/Blåtann”, așa cum era numit regele viking Harald Gormsson I al Danemarcei din secolul X. Istoricii mărturisesc că regele viking și-a primit porecla pentru că avea un dinte de culoare albastră, rămas fără nerv din cauza unui pumn primit într-o bătălie. Având în vedere că vikingii își puneau porecle pentru a se diferenția, dintele albastru al regelui era cea mai simplă variantă. Pe de altă parte, culoarea albastră reprezenta pentru vikingii din acea vreme un simbol al puterii, deoarece armurile și armele lor aveau această culoare rece. Simbolul modern este alcătuit din trei simboluri runice din mitologia nordică și din inițialele regelui Harald I: H (ᚼ) and B (ᛒ).
[[File:BluetoothLogo.svg|thumb|BluetoothLogo]]

2. Ziua de vineri 13-zi ghinionistă

La început, vikingii considerau ziua de vineri o zi cu noroc, această zi fiind asociată cu regina Asgardului, Frigg și cu zeița iubirii, Freya, care înfrumusețau pământul și îl umpleau cu iubire. În timp, vikingii au început să urască ziua de vineri 13. În mitologia nordică este amintit un banchet pentru 12 zei, așa cum se ținea în fiecare seară în Valhalla. Dar într-o seară la acest banchet și-a făcut apariția un zeu neinvitat, Loki, care era al 13-lea, iar ca urmare a apariției lui a avut loc o bătălie. În cele din urmă zeul Baldur, cel mai îndrăgit dintre zei a murit, ceea ce a pus lumea într-un întuneric veșnic. De atunci ziua de 13 este considerată ghinionistă din cauza zeului urât de toată lumea și nepoftit niciodată nici pe pământ, dar nici în Valhalla.

Photo by Polina Malilo on Unsplash

3. Pieptenii

Chiar dacă vikingii erau considerați a fi niște ființe brutale, ei erau de fapt foarte curați, având grijă mai ales de părul și de bărbile lor lungi. Ei își confecționau piepteni din coarne de căprioară sau din oasele animalelor pe care le vânau. Vikingilor le este recunoscut meritul pentru făurirea pieptenilor. Nu toată lumea îi putea confecționa, ci necesitau o anumită îndemânare. Aceste obiecte erau speciale, deoarece erau sculptate și decorate cu foarte multe ornamente și simboluri specifice lumei nordice.

Photo by ” Breizh Clichés “: https://www.pexels.com/photo/homme-loup-19159910/

4. Busola

Fiind buni navigatori, vikingii și-au dorit de-a lungul timpului să călătorească în cât mai multe părți ale lumii pentru a se extinde teritorial și pentru a cuceri cât mai multe zone. Pentru a călători în părțile necunoscute, ei au avut nevoie de un instrument care să îi ghideze spre direcția corectă. La început, aceștia au folosit o piatră numită „piatra lunii”, care le arăta calea corectă cu ajutorul razelor soarelui. Această piatră funcționa chiar și în zilele înnorate. Mai târziu au început să folosească și alte pietre prețioase. Totodată, vikingii au ca simbol busola, vegvísir, care reprezintă o protecție pentru călători, ca aceștia să nu își piardă calea. Mai târziu, folosind magneți naturali precum pietre de foc, au realizat primele busole magnetice.

Vegvisir.gifSteinninn
derivative work: Schwerdf

5. Schiul în stil occidental

Chiar dacă schiul nu a fost inventat de vikingi, aceștia au fost primii care au folosit schiurile pentru a vâna animale. Concursurile organizate în prezent sunt inspirate competițiile străvechi pe care le practicau vikingii și care au devenit în timp o tradiție pentru norvegieni. Având scopul inițial de transport schiul a fost folosit apoi pentru recreere și relaxare. Unele ilustrații străvechi afișează inclusiv zei pe schiuri, iar acest sport are ca simbol zeul Skadi.

Foster, Mary H. 1901. Asgard Stories: Tales from Norse Mythology. Silver, Burdett and Company. Page 79.
Signed “H. L. M.”

6. Ornamentele pentru barbă

Pentru vikingi barba lungă era un simbol al masculinității și al puterii. Cei cu barbă lungă își decorau barba cu inele decorate pline de rune și simboluri, confecționate fie din metal prețios, fie din os sau lemn. Aceste bijuterii erau dăruite în semn de respect din partea altor vikingi de condiție socială superioară. Astfel de ornamente se poartă și în ziua de astăzi. Vikingii considerau că atunci când barbile lor erau destul de lungi, erau pregătiți să le decoreze cu astfel de inelele decorative ca semn al masculinității și al puterii. Un set complet de ornamente conținea 24 de inele.

Photo by Gioele Fazzeri on Unsplash

7. Female power

Încă de la începuturi femeile nordice au fost admirate pentru puterea lor fizică. Dacă soțul lipsea, femeia devenea capul familiei până la întoarcerea acestuia. Aveau dreptul de a divorța, iar în cazul în care soțul lor murea, ele puteau primi averea lui. Totodată ele participau la lupte, erau războinice și aveau dreptul de a se antrena atât cu săbiile, cât și cu topoarele sau cu arcurile. Ele se bucurau de o viață mult mai liberă decât alte femei din acea vreme din alte zone ale lumii. Unele povești scandinave aduc în discuție faptul că unele state nordice erau conduse de femei, acestea

fiind considerate chiar și regine în multe cazuri.

Photo by Baran Lotfollahi on Unsplash