România se bucură de o gamă variată de forme de relief, astfel încât aveți foarte multe variante de a alege unde să mergeți la drumeții cu cortul. Sunt multe locuri cunoscute și mai puțin cunoscute, în acest articol vom vorbi mai mult despre locuri care nu sunt amenajate pentru camping, deoarece, după părerea mea doar în acele locuri simți exact ce înseamnă sa mergi cu cortul în aer liber, fără aglomerație, fără zgomot, doar tu și natura.
Vă voi prezenta o serie de locuri unde puteți merge cu cortul, de la lacuri, mare până la crestele de munte, România ne oferă locuri minunate de camping.
Cum ar trebui să arate locurile potrivite pentru campare?
- Să fie teren plat, pentru fixarea cortului sau pentru parcarea in siguranță a rulotei;
- Să fie amplasat în apropiere de lemn de foc si apa;
- Să nu campezi în partea de jos a unei vai, pentru că aici aerul este cel mai rece si mai umed;
- Caută un loc departe de zonele predispuse la pericole naturale, cum ar fi avalanșe, inundatii, alunecări de teren și fulger;
7 locuri memorabile de mers cu cortul la munte:
1. Camping Valea Beiului in Cheile Nerei
Campingul se află la 20km de Sasca Montană (se urmează indicatoare spre Păstrăvărie și Potoc) și până la Podul Bei drumul este asfaltat. Următorii 5km sunt pe drum forestier
Campingul este situat într-o poiană, este dotat cu toalete ecologice, iar în apropiere este o păstrăvărie, magazin și restaurant. Camparea se taxează (aprox 12 lei/noapte) însă priveliștea este de neprețuit.
Este un camping potrivit și pentru familiile cu copii pentru că ești foarte aproape de câteva trasee ușurele la Cascada Beușnița, Lacul Ochiul Beiului și Cascada la Văioagă.
2. Camping in Valea Iarului, Hunedoara
La Cheia, te poți bucura de un muzeu în aer liber, natural. Dacă dorești, în Apuseni te poți caza într-o casă moțească, acoperită cu paie. Locul de campare este intim și oferă o priveliște deosebită spre Piscul Vulturului. În apropiere, poți vizita Mănăstirea Râmeț, care datează din secolul al XIV-lea sau te poți bucura de liniște la pas domol, în Rezervația naturală Cheile Pravului.
Poți ajunge cu mașina până în satul Brădești, însă de acolo va trebui să o iei la pas. Prețurile pornesc de la 5 lei de persoană pe zi la cort, iar căsuța poate fi închiriată cu 240 de lei pe noapte. Se află la 33 de kilometri de Alba-Iulia și la 531 de kilometri de București, pe E81.
3. Camping Zănoaga. Cheile Zănoagei, Dâmbovița
Campingul de la Zănoaga, singurul camping din stațiunea Peștera-Padina (aflată pe raza comunei dâmbovițene Moroeni), își deschide porțile, de regulă, în mai. Cele 14 căsuțe ale campingului (care dispun de câte două locuri), dar și locurile special amenajate pentru cei care vin cu rulota sau cu cortul își așteaptă oaspeții. Locurile de campare au acces la facilitățile campingului și posibilitatea de racordare la rețeaua de energie electrică.
Campingul Zănoaga dispune de facilități comune care constau în acces la punctul de păstrare a alimentelor, acces la grătar și terasele amenajate pentru servit masa, la grupurile sanitare. Zona este liniștită, propice jocului în aer liber sau drumețiilor în alte puncte turistice din zonă.
4. Satul Breb, Județul Maramureș
În acest sat, de la poalele Munților Gutâi, se află un loc inedit pentru vacanță cu cortul: într-o grădină dintr-o gospodărie cu livadă. Suprafața de 6000 de metri pătrați permite camparea atât cu rulota, cât și cu cortul. Avantajele acestei locații sunt liniștea, aerul curat și accesul la facilități precum:
- 10 puncte de electricitate;
- Închiriere de biciclete și corturi;
- WiFi;
- Hamace.
Prețul pentru a campa cu cortul este de 15 lei pe noapte. Ca să te asiguri că poți să faci acest lucru, străduiește-te să faci rezervări cât mai din timp, în condițiile în care perioada 15 iulie- 15 august este foarte solicitată.
Dacă optezi pentru a campa în satul Breb, ține cont de faptul că acesta se află la 605 km distanță de București, la 164 km de Cluj-Napoca și la 51 km de Baia Mare.
5. Lunca Bradului, județul Mureș
Amatorii de peisaje montane și de drumeții se pot bucura de o vacanță cu cortul în zona Lunca Bradului, din Munții Gurghiului. O pensiune de acolo permite accesul turiștilor cu propriul cort, prețul fiind de 50 lei/persoană pe noapte. Facilitățile sunt: parcare, toalete cu dușuri, zonă grill, loc de joacă, hamace.
În afară de faptul că oaspeții pot participa la diverse activități organizate de pensiune (drumeții, concerte, rafting pe râul Mureș etc.), se poate vizita Parcul Natural Defileul Mureșului Superior.
Dacă vii dinspre București, distanța până în Lunca Bradului este de 394 km, pe drumul E578. În același timp, se poate ajunge acolo și cu trenul: îl schimbi la Deda și cobori în gara Lunca Bradului.
6. Gura Portiței, Delta Dunării
Dacă vrei să îmbini clipele petrecute la Malul Mării cu vizitarea Deltei Dunării, poți să optezi pentru un loc de campare cu cortul de pe plaja de la Gura Portiței. Tariful este de 30 lei/persoană pe noapte. Dotările la care ai acces sunt baia comună cu dușuri și toalete.
Plecând din București, ajungi la Gura Portiței străbătând mai întâi distanța de aprox. 300 km până la Jurilovca, în județul Tulcea. Dacă mergi cu mașina pe drumul E87 dintre Constanța și Tulcea, după ce ajungi în comuna Baia o iei la dreapta spre Jurilovca. Pe faleza din Tulcea sunt vaporașe care fac croaziere pe Dunăre și care merg la Jurilovca. În ceea ce privește prețul vaporașului ce pleacă spre Gura Portiței, acesta este, în perioada verii, în jur de 50 lei de persoană.
Campând cu cortul pe plaja de la Gura Portiței, se poate pescui și se pot face plimbări cu hidrobicicleta, cu barca sau cu șalupa, inclusiv pe Canalul Sulina, unde se află o bucată de plajă sălbatică.
7. Plaja Corbu, județul Constanța
Înainte de orice, trebuie să știi că, întrucât plaja face parte din „Rezervația Biosferei Delta Dunării”, turiștii au acces acolo pe baza unui permis special. Se plătește și o taxă, ce poate fi achitată și online sau prin SMS.
Locul de campare cu corturi se află la aprox. 100 m de plajă, oferind facilitățile de mai jos:
- Apa caldă cu sistem antibacterian;
- Toalete;
- Borne de alimentare cu apă și pentru alimentare curent electric;
- Punct de evacuare ape uzate;
- Spațiu pentru grătare;
- Iluminat public noaptea;
- Locuri pentru luat masa cu vedere la mare;
- Supraveghere video;
- Ieșire individuală la drumul comun de acces.
Plaja este în apropiere de comuna Corbu, la 8 km de Mamaia, spre nord. În dreptul indicatorului de intrare în comună, există un drum betonat care duce la plajă.
Printre activitățile pe care le poți desfășura acolo cu familia se numără:
- Vizită la cetățile Histria și Enisala;
- Excursii de o zi în Delta Dunării din Jurilovca sau Tulcea;
- Plimbare cu barca pe Lacul Sinoe;
- Vizitarea zonei protejate grindul Chituc: aici pot fi admirate diferite specii de păsări;
- Snorkeling.