O cină romantică sau o vacanță la mare sunt întotdeauna o idee bună de date, însă poate în unele seri vă doriți doar să stați în casă și să vă bucurati unul de compania celuilalt. Din fericire, statul acasă nu trebuie să mai însemne plictiseală. Couch gamingul este un mod perfect de a petrece timpul pentru orice cuplu, deoarece există o varietate largă de jocuri video co-op. Asta înseamnă că puteți încerca această activitate împreună, chiar dacă partenerul tău nu este un gamer înrăit. Jocurile co-op vă vor pune la încercare abilitățile de comunicare unul cu celălalt, nivelul de cooperare și, nu în ultimul rând, vă vor face seara mai distractivă.

1. It Takes Two (2021)

It Takes Two este un joc action-adventure de tip platformer și a fost numit jocul anului în cadrul The Game Awards 2021. It Takes Two explorează tematici profunde precum iubirea, familia și divorțul. Cody și May, personajele principale, iau decizia să divorțeze, iar fiica lor Rose cere ajutorul lui Dr Hakim, o carte magică cu sfaturi despre terapia de cuplu. Cody și May devin prinși în corpurile a două păpuși, iar misiunea lor este să învețe să colaboreze unul cu celălalt pentru a putea să își recapete forma umană și să ajungă la Rose. Atât Cody și May, cât și jucătorii, trebuie să lucreze în echipă și să își unească forțele pentru a putea depăși obstacolele lansate de Dr Hakim. Personajele primesc fiecare unelte diferite și pot rezolva anumite puzzle-uri doar folosindu-le împreună: de exemplu, Cody are un gel exploziv care poate fi detonat doar cu pușca lui May. It Takes Two creează atmosfera unui film Pixar prin povestea de aventură care se împletește cu peisaje fantastice și momente emoționante, dar și pline de umor.

Platforme: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch

2. Overcooked 1 (2016) & 2 (2018)

Overcooked 1 & 2 sunt jocuri de cooking simulation și reprezintă una dintre cele mai populare serii de jocuri co-op. Atmosfera haotică se îmbină cu strategia într-un joc în care trebuie să colaborezi cu partenerul tău pentru a găti și servi mâncare într-un ritm foarte alert. Overcooked este cu siguranță un joc care vă va pune la încercare relația și felul în care lucrați împreună sub presiune. În timpul gătitului pot apărea diferite obstacole, precum ingrediente care dispar, incendii, sau mașini care trec peste tine. Pentru a reuși să treceți nivelurile, trebuie să lucrați împreună și să vă formați o strategie, pentru că, la un moment dat, s-ar putea ca unul dintre voi să trebuiască să mărunțească mâncarea și celălalt să spele vasele. Overcooked este un joc care necesită extrem de multă comunicare și coordonare și este o provocare perfectă pentru cuplurile care vor să își testeze nervii împreună.

Platforme: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Nintendo Switch

3. Moving out (2020)

"Moving Out" poster

Moving Out funcționează pe aceeași premisă ca seria Overcooked: un joc solicitant cu niveluri pe timer care necesită lucru în echipă din partea a doi jucători. Însă în loc de gătit, trebuie să vă perfecționați în mutat. Personajele lucrează la o companie de mutări și fiecare nivel are loc în casa unui client care le solicită serviciile. Împreună, trebuie să vă chinuiți să strecurați canapele și paturi printre coridoare strâmte pentru a le putea duce până la camionul de mutări, totodată ferindu-vă de obstacolele care vă ies în cale: fantome, găini sau aruncătoare de flăcări, printre altele. Dificultatea jocului nu stă doar în elementul de puzzle, ci și în încercarea de a manipula obiectele ce trebuie mutate. Cu toate acestea, Moving Out este un joc co-op foarte accesibil pentru toată lumea, datorită nivelului de dificultate care poate fi schimbat oricând.

Platforme: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, Google Stadia

4. Unravel 2 (2018)

"Unravel Two" poster

Unravel 2 este poate cel mai calm și ușor de jucat joc din această listă, făcând parte din genul cozy gaming. Jocul este unul de tip platformer și se concentrează pe o poveste intimă a unei familii care este explorată de personajele principale, două ghemuri de ață. Personajele pornesc împreună într-o aventură inedită care începe la un far. Unravel 2 poate fi jucat doar în mod co-op și este printre puținele jocuri co-op apărute în ultimul timp care se concentrează exclusiv pe poveste, prin urmare este potrivit atât pentru amatorii de gaming, cât și pentru gamerii înrăiți care vor o pauză de la jocurile competitive. Jucat în cuplu, Unravel 2 oferă o experiență foarte relaxantă, completată perfect de un ceai cald și o pătură moale.

Platforme: PC, Playstation 4, Xbox One, Xbox Cloud Gaming, Nintendo Switch

5. Portal 2 (2011)

"Portal 2" poster

Portal 2 este un joc de tip puzzle care poate fi jucat în două moduri: primul e modul single player care conține și povestea principală a jocului și al doilea este modul co-op care necesită doi jucători. Modul co-op din Portal 2 este văzut ca fiind unul din cele mai bune moduri de joc co-op din toată istoria jocurilor video, datorită faptului că necesită un grad extrem de mare de cooperare și nivel de strategie între cei doi jucători. Acțiunea se petrece într-un laborator de cercetare abandonat, unde doi roboți sunt nevoiți să găsească o cale de scăpare din acel laborator. Portal 2 reprezintă oportunitatea perfectă de a vă pune mințile la contribuție pentru a rezolva puzzle-uri dificile împreună.

Platforme: PC, Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Switch

6. Lovers in a Dangerous Spacetime (2015)

"Lovers in a Dangerous Spacetime" poster

Lovers in a Dangerous Spacetime este un joc co-op de tip shooter care are loc în spațiu. În ciuda tematicii, jocul și personajele sale sunt extrem de adorabile și colorate, iar soundtrack-ul techno este unul foarte catchy. Jucătorii au sarcina de a lucra în echipă pentru a învinge forțele anti-iubire care distrug spațiul pașnic și plin de dragoste. Împreună, trebuie să manevrați cu succes nava, totodată doborând inamicii care vă ies în cale. Dificultatea jocului stă în special în diferitele funcții care trebuie manevrate în cadrul navei spațiale. Stația motorului se află în centrul navei și trebuie echipată din timp, stația de scut trebuie manevrată pentru a proteja împotriva gloanțelor inamicilor, iar laserul Yamato are propria sa cameră la care trebuie să ajungi în timp util. Așadar, când este jucat în doar două persoane, Lovers in a Dangerous Spacetime poate deveni o provocare, însă gustul dulce al succesului în echipă va compensa mai mult ca sigur.

Platforme: PC, Playstation 4, Nintendo Switch

7. A Way Out (2018)

"A Way Out" poster

A Way Out este poate unul dintre jocurile mai puțin cunoscute din această listă. Acțiunea jocului se concentrează pe evadarea a doi deținuti din închisoare, Leo și Vincent. A Way Out este un joc în principal de tip puzzle care are la bază cooperarea dintre jucători, iar puzzle-urile sunt mai puțin dificile decât cele din Portal 2, făcându-l o alternativă bună pentru cei care își doresc o experiență similară, dar mai ușoară. Jocul mai are și un element cinematografic, întreaga acțiune fiind una liniară. Împreună veți încerca să rezolvați problemele și puzzle-urile care apar, iar fiecare poate alege o cale diferită, deoarece fiecare jucător joacă pe o singură parte a ecranului. În momente cheie, cele două părți se reunesc într-o singură scenă cinematografică. A Way Out este un joc co-op cu o poveste bună care explorează teme precum încredere, fraternitate și răzbunare.

Platforme: PC, Playstation 4, Xbox One