7 jocuri nostalgice din anii 2000

Jocurile nostalgice au o însemnătate profundă în existența oamenilor, care ne aduc amintirile plăcute și memorabile, reamintindu-ne de bucuriile trecutului din perioada copilăriei sau a adoleșcenței. Prin intermediul acestor jocuri, oamenii revin la momente în care viața părea mai simplă și mai euforică. Pe lângă divertismentul oferit, acestea devin o parte din noi și a identității noastre. Jocurile nostalgice oferă un sentiment de confort și siguranță într-o lume în continuă schimbare.

Pe de altă parte, jocurile nostalgice reprezintă o modalitate de a scăpa de stresul din viața reală. Această pauză de confort ne permite să ne relaxăm și să retrezim o parte din noi, de mult uitată. Chiar dacă tehnolgia avansează, jocurile noi nu pot aduce același farmec, iar relevanța celor vechi rămâne in inimile noastre.

Iată o serie de 7 jocuri apărute la sfârșitul anilor 90 sau începutul anilor 2000, care au fost prezente in viețile multor Români, unele chiar fiind recunoscute și de oamenii mai în vârstă din perioada respectivă.

1.Reksio

Sursă: Unsplash

Nostalgia primită de Reksio se regăsește cel mai mult in grafică și dublarea făcută în română. Sunetul ambiental și vocea naratorului au lăsat o amprentă mare în memoriile despre jocuri. Pe partea de codare, jocul nu este complex și task-urile sunt ușoare.

Reksio este un câine din desene animate creat de polonezul Lechosław Marszałek. Este personajul central dintr-o serie de desene poloneze produse între anii 1967-1990 de Studioul de film de desene animate Bielsko-Biala. De-a lungul aventurii îl vom întalni pe Kretes, o cârtiță care îl va ajuta pe Reksio să-și îndeplinească misiunea în fiecare joc.

După popularitatea primita de către comunitate, s-a făcut o serie de jocuri Reksio, unde fiecare prezintă un episod din aventurile acestuia.

  • Reksio și comoara piraților
  • Reksio și OZN-ul
  • Reksio și magicienii
  • Reksio și mașina timpului
  • Reksio și căpitanul Nemo

2.Captain Claw

Sursă:Unsplash

Efectele de sunet din Captain Claw sunt cele care aduc nostalgia în suflet. Voice line-urile câinilor inamici care îl caută pe protagonist sunt cireașa de pe tort a jocului. Fiecare nivel are inmaici diferiți la grafică, dar nu la sunet, ceea ce face dialogul mai reținut. Nu mi-aș putea imagina jocul fără aceste interacțiuni.

Un faimos pirat pisic, căpitanul Nathaniel Joseph Claw, este închis de cocker-spanioli (o specie de câini) după ce îi atacă și scufundă nava. În celula închisorii, așteptând execuția sa, găsește un bilet și o bucată de hartă ascunse în perete. Nota vorbește despre Amuleta din nouă vieți. Un artefact mistic care îi conferă purtătorului său aproape nemurirea. Ieșind din celula lui, Claw își propune să adune toate cele 9 pietre prețioase ale amuletei și să o recupereze pentru el însuși.

Jocul este un 2D sidescrolling platformer, iar gameplay-ul ține aproximativ 5 ore. Sunt 14 nivele, fiecare cu un boss la finalul acestora.

3.Croc: Legend of the Gobbos

Sursă: Unsplash

Nostalgia jocului Croc se bazează pe sunetele scoase de protagonist, cele mai clasice fiind: “Ka-Boom! Ka-Pow! Ka-Splat!”. Sunetele apar la fiecare săritură sau atac.

Grafica seamănă cu Mario Kart 64, un stil retro care încă atrage jucători noi și este considerată foarte nostalgică în comunitatea gamerilor.

Croc: Legend of the Gobbos este un joc de platformă dezvoltat de Argonaut Software și publicat de Fox Interactive. A fost lansat în America de Nord în septembrie 1997 pentru Sony PlayStation și mai târziu în acel an pentru Sega Saturn și Microsoft Windows. Având loc în cadrul fictiv al Văii Gobbo, Croc: Legend of the Gobbos urmărește un tânăr crocodil pe nume Croc, care își propune să salveze un grup de creaturi blănoase cunoscute sub numele de Gobbos de la magicianul malefic baronul Dante.

Jocul este 3D, gameplay-ul ține aproximativ 5 ore, unde trebuie străbătute 4 insule (Insula Artică, Insula Deșertului, Insula Castelului și Insula Cristalului).

4.Age of Mythology

Sursă: Unsplash

Nostalgia jocului se bazează clar pe soundtrack. De-a lungul gameplay-ului, jocul îți oferă câte un soundtrack pentru fiecare regiune în care are loc misiunea. Orice jucător de Age of Mythology are pielea de găină când ascultă aceaste capodopere sonore.

Age of Mythology (AoM) este un joc video de strategie în timp real dezvoltat de Ensemble Studios și publicat de Microsoft Game Studios. A fost lansat pe 31 octombrie 2002 în America de Nord și pe 14 noiembrie 2002 în Europa.

Un spin-off din seria Age of Empires, Age of Mythology se inspiră în parte din mitologia și legendele grecilor, egiptenilor și nordici, mai degrabă decât din evenimente istorice reale. Multe elemente de joc sunt similare cu seria Age of Empires. . Campania sa urmărește un amiral atlant, Arkantos, care este forțat să călătorească prin ținuturile celor trei culturi ale jocului, vânând un ciclop care este în ligă cu Poseidon împotriva Atlantidei.

https://www.youtube.com/watch?v=TGXwvLupP5A&t=1596s

5.Age of Empires

Sursă: Unsplash

Seria de jocuri Age of Empires este foarte populară în familiile românești. Oricine știe pe acel “unchi” care se juca Age of Empires II sau III și l-a recomandat mai departe. Nostalgia jocului în multe cazuri nu se bazează neapărat pe joc, ci pe momentele în familie, unde te ajutau să treci de nivelele dificile. Soundtrack-ul poate să fie nostalgic, dar nu are impact așa mare ca cel din Age of Mythology.

Age of Empires este o serie de jocuri video istorice de strategie în timp real, dezvoltată inițial de Ensemble Studios și publicată de Xbox Game Studios. Primul joc a fost Age of Empires, lansat în 1997. Până în prezent, până în 28 octombrie 2021, au fost lansate nouă jocuri din serie.

Age of Empires s-a concentrat pe evenimente din Europa, Africa și Asia, de la epoca de piatră până la epoca fierului. Jocul de expansiune a explorat formarea și expansiunea Imperiului Roman. Continuarea, Age of Empires II: The Age of Kings, a avut loc în Evul Mediu, în timp ce expansiunea sa s-a concentrat parțial pe cucerirea spaniolă a Imperiului Aztec. Cele trei jocuri ulterioare din Age of Empires III au explorat perioada modernă timpurie, când Europa coloniza America și mai multe națiuni asiatice erau în declin.

6.Prince of Persia

Sursă: Unsplash

Jocul Prince of Persia aduce un nou combat style grozav, asemănător cu cel din Assasin’s Creed. Nostalgia se poate simți în fiecare fight scene din joc, dar și în dialogurile interne pe care le are protagonistul. Povestea este foarte complexă și unică, iar datorită originalității jocul poate fi terminat de mai multe ori fără să te plictisești.

Prince of Persia este o franciză de jocuri video creată de Jordan Mechner. Este centrat în jurul unei serii de jocuri de acțiune și aventură axate pe diferite încarnări ale Prințului omonim, plasate în Persia antică și medievală.

Primele două jocuri din serie, Prince of Persia (1989) și Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame (1993), au fost publicate de Broderbund. Prince of Persia 3D (1999), denumit pentru a fi prima tranșă care a folosit grafica computerizată 3D, a fost dezvoltat de Red Orb Entertainment și publicat de The Learning Company pe PC. Ubisoft a cumpărat drepturile asupra francizei în 2001 și a repornit-o cu Prince of Persia: The Sands of Time (2003). De atunci, Ubisoft a dezvoltat și publicat patru intrări suplimentare în serie:

  • Prince of Persia: Warrior Within (2004)
  • Prince of Persia: The Two Thrones (2005)
  • Prince of Persia (2008)
  • Prince of Persia: The Forgotten Sands (2010)

7.Need for Speed: Most Wanted

Sursă: Unsplash

Din comunitatea uriașă de Need for Speed, lumea este de acord că Most Wanted 2005 este cel mai nostalgic din serie. Acest joc îți oferă o poveste grozavă cu cut-scene-uri bine gândite. Orice jucător de Need for Speed recunoaște soundtrack-ul din Most Wanted, acesta fiind și cel mai favorizat. Senzațiile extreme primite în timpul curselor datorită muzicii oferă o nostalgie și o senzație necomparabilă cu orice joc de curse.

Need for Speed: Most Wanted este un joc video de curse open-world din 2005 și a noua ediție din seria Need for Speed. Dezvoltat de EA Canada și EA Black Box și publicat de Electronic Arts, a fost lansat în noiembrie 2005. Jocul se concentrează pe curse stradale, care implică o selecție de evenimente și circuite de curse găsite în orașul fictiv Rockport. Povestea implică jucători care își asumă rolul unui concurent de stradă și trebuie să concureze împotriva a 15 dintre cei mai de elită șoferi, căutând în acest proces răzbunare împotriva unuia dintre grupurile care i-au luat mașina și dezvoltă o ceartă cu departamentul de poliție al orașului.

Jocul a fost succedat de Need for Speed: Carbon în 2006, care a oferit o continuare a poveștii lui Most Wanted, o ediție virtuală fiind disponibilă pentru PlayStation 3 prin PlayStation Store în mai 2012, până când a fost întreruptă în anul următor.