7 Jocuri cu o poveste tristă lansate în ultimul deceniu pe care merită să le încerci

controller

Jocurile video sunt adesea recunoscute pentru povestea pe care o oferă, nu doar pentru mecanici sau gameplay. Pentru cei care doresc mai mult decât o simplă relaxare în mediul virtual și vor să ia parte la o experiență cât mai imersivă, cu un caracter trist și tragic, am conceput o listă cu 7 jocuri lansate în utimul deceniu, ce prezintă un „storytelling” exceptional, însoțit de un design al graficii deosebit și multe momente palpitante.займы ночью на карту новые

1. The Walking Dead (Season 1)

Primul joc din seria The Walking Dead a fost lansat în anul 2012. Jocul prezintă o realitate post-apocaliptică în care societățile contemporane iau sfârșit, scopul suprem al fiecărui individ fiind supraviețuirea. Se conturează urmările unei apocalipse fictive de tip „zombie”, rezultat al unui experiment chimic cu urmări la nivel global.  Personajele principale sunt Clementine și Lee, un copil și un infractor ce s-au întâlnit întâmplător în ziua incidentului.  Povestea este plină de momente palpitante în care viața personajelor depinde de jucător, o singură greșeală având repercursiuni pe parcursul întregii serii.

Bineînțeles este vorba de o poveste tragică, multe dintre personajele a căror evoluție este surprinsă printr-un proces îndelungat și traumatizant ajungând să fie puse într-o situație-limită care duce, în cele din urmă, la sfârșitul tragic al acestora. Pe parcursul jocului se conturează o evoluție vizibilă din punct de vedere moral a personajelor, fiecare eveniment major având relevanță în schimbările comportamentale și psihice ale acestora.

Caracterul tragic al poveștii și posibilitatea unei empatizări cu trăirile personajelor fac din această serie o adevărată operă de artă.

2. The Last of Us

The Last of Us a debutat în anul 2005, și asemenea titlului anterior prezintă o realitate post-apocaliptică, distopică și cu un caracter psihologic accentuat. Umanitatea stă în fața unei amenințări ce nu poate fi oprită, un virus ce îi transformă pe oameni în „zombie” și pentru care nu există leac. Fiecare personaj trece printr-o maturizare vizibilă și emoțională, rezultat al diverselor situații și momente periculoase în care jucătorul este cel care decide soarta personajelor. Storytellingul este excepțional, fiecare gând sau sentiment al caracterelor fiind resimțit de către jucător. Fiind un joc ce oferă o experiență imersivă, realitatea construită în jurul ruinelor a ceea ce a fost odată „umanitatea” transmite o multitudine de sentimente jucătorilor, printre care regretul, melancolia, tristețea, dar și dorința de supraviețuire a personajelor pe care ajung să le cunoască la un „nivel personal” și de care ajung să se atașeze. Nu este vorba de un simplu joc, ci de o experiență emoțională, plină de aventuri și suspans în care orice decizie prezintă consecințe.

Personajele principale ale seriei sunt Ellie și Joel, personaje interpretate de către Pedro Pascal și Bella Ramsey. Cele 2 personaje prezintă personalități diferite dar care se potrivesc foarte bine și pe parcursul seriei sunt recunoscuți ca fiind cel mai apreciat duo de către fani și jucători. Există și antagoniști în această poveste, surprinzându-se în cele din urmă condiția naturii umane ce nu poate fi stăpânită nici măcar în situațiile în care oamenii pot supraviețui doar prin comuniune și comunicare.

3. That dragon, cancer

Jocul a fost creat de Ryan și Amy Green, Josh Larson, și echipa Numinous Games și a fost lansat în anul 2016.

Acesta relatează, prin diverse secvențe grafice, animate și interactive, povestea unor părinți ce și-au pierdut copilul mult iubit din pricina cancerului. Se recreează, succesiv și cronologic, diverse momente cheie din viața fiului lor, de la naștere și până în momentul tragic al morții.

Povestea este una tragică, sentimentele de empatie și durere fiind profund resimțite de către jucător pe parcursul povestirii. Personajele, trăirile și evenimentele sunt reale.

Se prezintă urmările decesului și trăirile părinților care se confruntă cu „doliul” prin diverse secvențe de tip „flashback” prin care aceștia rememorează cu tristețe și melancolie scurta călătorie a fiului lor.

Jocul este imersiv, grafica are un caracter inedit care surprinde ideea de „rememorare afectivă” și tema timpului necruțător. Este un joc aparte, ce a fost aclamat de mulți critici și a reușit să impresioneze într-un mod plăcut milioane de jucători.

4. Heavy rain

Un joc lansat în anul 2010 de către Quantum Games și Sony Computer Entertainment. Jocul intră la categoria „thriller” având elemente dramatice și un caracter tragic îmbinat cu cel polițist, fiind vorba de o crimă a cărei făptaș nu poate fi găsit.

Jocul debutează cu Ethan, personajul principal, ce își pierde într-o zi fiul într-un accident de mașină. Moartea fiului are un efect puternic asupra tatălui, acesta fiind profund afectat și dezvoltând depresie și sentimente puternice de vinovăție. Cel de-al doilea element declanșator al intrigii este dispariția și moartea celui de-al doilea fiu, care este răpit de către un criminal în serie ce lasă la locul faptei „origami”, figurine din hârtie caracteristice unei vechi arte japoneze.

Ca urmare a acestor evenimente Ethan decide să pornească pe urmele criminalului însă ajunge să fie supus la situații foarte periculoase care ajung să îl afecteze pe plan psihic. Jocul cuprinde multe scene palpitante, o evoluție interesantă a personajelor și bineînțeles are o poveste tristă. Dorința sinceră a unui tată de a-și revedea copii chiar pentru o singură clipă, lipsa de milă și răceala universului, fac din această poveste o capodoperă imersivă, plină de suspans, mistere interesante și momente triste.

5. Shadow of the Colosus (2005, Remastered)

Shadow of the Colosus, unul dintre cele mai aclamate jocuri care și-a făcut debutul pe platforma PlayStation, prezintă o realitate fictivă, fantastică, în care playerul, din rolul personajului principal, Wander, este nevoit să lupte și să înfrângă creaturi uriașe, numite „Coloși”.

Scopul lui Wander este să readucă la viața o fată cu numele Mono care a fost ucisă. Astfel el ajunge în fața unui altar sacru care necesită anumite sacrificii pentru a readuce tânăra fată la viață, multe dintre acestea având repercursiuni necunoscute băiatului.

Jocul în varianta remastered prezintă o grafică excepțională, conferă un caracter imersiv și contruiește o realitate fantastică. Fiecare misiune presupune uciderea unui colos urmând ca fiecare colos ucis să aibă ca rezultat prăbușirea unei statuete din templul altarului sacru. Ceea ce face din acest joc o experiență profundă și emoțională este rezultatul sacrifiicilor băiatului. Fiecare colos înseamnă un sacrifiu, iar Wander ajunge să se piardă pe sine însuși încercând să o aducă înapoi pe tânăra Mono. Caracterul tragic este conferit de emoțiile și trăirile puternice care alimentează dorința băiatului de a lupta, trăiri ce ajung să îl conducă spre propriul declin. O viață este salvată dar se plătește un preț imens.

6. Detroit: Become Human

Un joc plasat în viitor, Detroit: Become Human relatează povestea incredibilă a unei civilizații în care androizii ajung să fie produși în masă și utilizați în cadrul unui spectru foarte larg de activități cotidiene. O mare parte din oameni ajung să disprețuiască profund androizii deoarece își pierd funcțiile, locurile de muncă și chiar rostul în societate. Societatea artificială creată ajunge de fapt să excludă, încet și sigur, proprii creatori.

Ce nu se cunoaște de către oameni este că aceste mașinării ajung să dezvolte rațiune, sentimente și liber arbitru. Jocul prezintă încercarea disperată de supraviețuire și dorința de a fi recunoscuți ca ființe ce au rațiune și sentimente a androizilor, într-o lume în care nu sunt văzuți ca mai mult decât simple obiecte sau bucăți de metal ce pot fi înlocuite oricând.

Acest fapt duce la nenumărate conflicte dintre oameni și androizi, dar aduce cu sine și o multitudine de momente în care deciziile jucătorului decid soarta caracterelor, atât a oamenilor cât și a androizilor. Se prezintă un proces complex de umanizarea de partea androizilor și un proces complex de dezumanizare de partea oamenilor. Se încleștează ideologii, mentalități și principii morale într-o lume în care omul a decis să devină ”dumnezeu”, oferind inteligenței artificiale capacitatea de a raționa și empatiza. Există multe scene și situații tragice, se transmit sentimente profunde și intense, iar povestea este dinamică și reușește să mențină interesul jucătorului.

7. Last Day of June

Joc lansat în anul 2017, Last Day of June este inclus în categoria jocurilor de tip „adventure puzzle” și este bazat pe versurile melodiei „Drive Home” compusă de Steven Wilson.

Este un joc ce surprinde ideea de rememorare a trecutului și călătorie prin timp, prezentând tragedia unui cuplu, June și Carl, ce ajung să fie implicați într-un brutal accident ce are ca rezultat moartea lui June.

Într-o zi Carl descoperă că poate să călătorească în trecut dacă atinge picturile lui June. Astfel, el pornește într-o călătorie disperată prin spațiu și timp pentru a schimba soarta partenerei sale. Curând însă descoperă că deși poate altera timpul și succesiunea evenimentelor, nu poate împiedica și producerea accidentului.

În cele din urmă, decide să se sacrificie pentru June, prin schimbarea locurilor în ziua accidentului, urmând să afle, în cele din urmă, că June încerca să facă același lucru pentru el după sacrificiul său.

Jocul are un storytelling excepțional, imersiv, și prezintă sentimente intense. Întâmplările au un caracter tragic și surprind într-un mod detaliat suferința cauzată de pierderea unei persoane dragi dar și dorința disperată care în cele din urmă duce la sacrificiul de sine, dorință de a-i aduce înapoi pe cei ce nu mai sunt.