Gaming-ul ca formă de divertisment a existat încă din anii ’70, când compania Atari a lansat primul joc de tip arcade, și-anume Pong. Apariția acestuia poate fi considerată un punct crucial din istoria jocurilor video, întrucât a propagat ideea de competiție locală și a popularizat arcade-ul. În zilele noastre, jocurile video au devenit o întreagă industrie în valoare de $100 miliarde, dar în mentalitatea multor oameni, ele au rămas doar moduri de a te distra pentru puțin timp, lipsite de profunzime. Pentru o vreme, nici eu nu vedeam jocurile ca mai mult decât o formă de divertisment, dar în urma experienței mele cu anumite francize, mi-am schimbat în totalitate percepția despre ce are de oferit, cu adevărat, acest mediu. Iată 7 jocuri care îți pot schimba și ție preconcepțiile despre ce înseamnă de fapt gaming-ul.
Franciza Uncharted
Aventură, acțiune, suspans, momente care te vor lăsa cu gura căscată, vânătoare de comori și locații exotice- toate acestea sunt caracteristici care pe mulți dintre noi i-ar duce cu gândul la filme, în direcția unui Indiana Jones. Ei bine, seria de jocuri Uncharted oferă tot ce este descris mai sus, ambalat într-o experiență interactivă pe care numai jocurile o pot livra. Am fost expus destul de devreme acestor jocuri, însă așa mic cum eram, am descoperit rapid cât de mult poate fi elevată o serie prin o poveste interesantă acompaniată de personaje bine construite. Nu ar fi o exagerare să spun că preferința mea pentru jocurile single-player a pornit de la franciza Uncharted, aceasta fiind principala serie care m-a ajutat să iau gaming-ul în serios. Totul a început de la momente precum cele de mai jos.
Overwatch
Pe vremea când a apărut Overwatch, interesele mele respingeau aproape în totalitate conceptul de joc online, multiplayer. Datorită pasiunii dezvoltate pentru seria Uncharted, în principiu căutam să consum conținut similar și îmi îndreptam atenția spre jocuri axate pe poveste. Totuși, după un beta reușit și câteva clipuri pe youtube, am decis să-i dau Overwatch-ului o șansă, fiind primul IP nou al companiei Blizzard din ultimii 17 ani la momentul anunțării sale. Un joc ce promitea inclusivitate, diversitate, și o adaptare ușoară pentru orice fel de jucător, chiar și cei care nu au atins niciodată un joc de tip „First-Person Shooter”(FPS), Overwatch s-a ridicat foarte curând la rangul de fenomen cultural și a fost premiat cu „GOTY Award ” în 2016. Personal, acest joc mi-a oferit un sentiment de comunitate cum nu mai întâlnisem până atunci și mi-a arătat cât de distractiv poate fi lucrul în echipă chiar și cu niște străini totali, din alte părți ale lumii.
Jocurile South Park
South Park a existat cu mult înainte ca cei de la Ubisoft să își fi încercat norocul la o adaptare în mediul jocurilor video, însă aceasta era piesa lipsă de care seria de desene animate îndreptate spre adulți nu s-a bucurat niciodată. Până la South Park: The Stick of Truth(2014), nu a existat un joc video care să reușească să transpună în acest mediu esența desenului. Ubisoft nu doar că a reușit acest lucru prin cele două jocuri lansate, ci a și realizat-o printr-o simplitate de admirat. Atât The Stick of Truth, cât și continuarea, The Fractured but Whole, se încadrează în categoria RPG-urilor, jocuri de obicei complexe, dar seria de jocuri South Park optează pentru un gameplay simplu, dar foarte eficace. Este această simplitate care mă face mereu să mă întorc la aceste jocuri, întrucât pe lânga umorul clasic South Park reprezentat la perfecțiune, sunt și foarte distractive.
Seria Metro
O nouă transpunere în mediul jocurilor video, franciza Metro este o adaptare a seriei de romane cu același nume, scrisă de autorul Dmitri Gluhovski. Odată cu popularizarea experiențelor FPS multiplayer cum ar fi Call of Duty, Battlefield sau Halo, genul respectiv a ajuns să fie automat asociat cu mediul online. Asta devenise popular, astfel că puține mai erau companiile care doreau să facă din jocurile lor FPS jocuri concentrate pe poveste. Seria Metro ignoră acest lucru, urmărind nu doar să adapteze romanele lui Gluhovski, ci și să ofere o alternativă universului scris. Povestea este respectată numai până la un anumit punct în jocuri, fiind aleasă o abordare originală. Atmosfera claustrofobică și mohorâtă a metroului rusesc într-o societate post-război nuclear este redată perfect în joc, având chiar și nuanțe de horror. Este primul joc care mi-a stârnit curiozitatea atât de tare încât am început să citesc și romanele, pentru a putea compara diferențele dintre cele două universuri.
Salt & Sanctuary
Un joc „indie” dezvoltat de către Ska Studios, o echipă alcătuită din doar două persoane, a ajuns să fie una din cele mai surprinzătoare și plăcute experiențe pe care le-am avut cu gaming-ul. Puternic inspirat de stilul „metroidvania”, dar mai ales de franciza Dark Souls, Salt & Sanctuary se prezintă ca un omagiu seriei anterior menționate, oferind experiența completă „Souls” într-un mediu 2D. În cazul meu, a fost printre primele jocuri care avea ca „selling point” dificultatea ridicată pe care le-am încercat, cât și primul joc care m-a făcut să perseverez suficient de tare pentru a-l termina, chiar și în ciuda greutății. Am găsit o nouă apreciere pentru jocurile dificile și, de asemenea, m-a pornit pe un drum de așa-numit „achievement hunting”.
Borderlands
Revenim din nou pe tărâmul FPS-urilor, însă de data aceasta vorbim despre o experiență de tip „looter”. Diferența dintre Borderlands și shooterele menționate anterior este faptul că oferă o experiență plasată între singleplayer și multiplayer- povestea poate fi parcursă pe cont propriu, însă designul jocului încurajează cooperarea cu prieteni/alți playeri, în echipe de până la 4 oameni. Din toată lista aceasta, consider că Borderlands este cel mai creativ joc, prin lumea pe care o pune la dispoziție pentru explorare, prin umorul înzestrat la fiecare colțișor, dar și prin varietatea imensă de echipament pe care o poți dobândi în joc. Conținutul atât de vast îl consider admirabil, dar reprezintă și un motiv pentru care franciza Borderlands este una de care foarte greu te-ai putea plictisi, fiind ideală ca o experiență în care să investești mult timp.
Grand Theft Auto
Posibil cea mai mare franciză de jocuri din toate timpurile, o astfel de listă nu putea fi compusă fără să apară și GTA. În ziua de azi, e un nume care nu necesită explicații, majoritatea oamenilor fiind familiari cu ce presupune această serie de la Rockstar. Numeroasele controverse prin care a trecut compania legate de violența excesivă din cadrul jocului au ajutat și ele la popularizarea francizei, însă nu ar fi însemnat nimic dacă acestea nu erau, în primul rând, jocuri calitative. GTA a setat un standard pentru jocurile de tip open-world, iar multe alte companii au încercat să-l imite, adăugând propriile lor idei, însă influența nu poate fi negată de către nimeni. Este jocul care va rămâne mereu ideal pentru a face orice nelegiuire îți trece prin cap și a profita la maxim de open-worl-ul pus la dispoziție.