Dacă în era pre-Instagram era ceva mai greu să găsești oameni interesați de arta ta, acum e mai simplu ca niciodată: faci o poză la desenul tau și o postezi pe rețeaua de socializare.
Totuși, înainte de a putea posta, ai nevoie de un desen. Iar pentru desen ai nevoie de inspirație, așa că iată șapte cei mai tari pictori și graficieni pe care trebuie să-i urmăreşti pe Instagram pentru a-ți pune în mișcare imaginația:
1.Karl Kopinski
Nume pe Instagram: karlkopinski
De ce să-l urmărești: Ilustrator și portretist, Kopinski se diferențiază de alți artiști prin stilul și modul său de lucru. Schițele lui pline de dinamism și viață sunt de cele mai multe ori precedate de un simplu contur in creion, fără prea multă construcție, peste care desenează direct detaliile în tuș. Karl e dovada vie că educația formală nu e singura cale pentru a ajunge de succes în industria artelor, acesta fiind în mare parte autodidact. Pe lângă schițe în tuș, pe Instagramul lui poți găsi grafică digitală și pictură în ulei, care sunt la fel de uimitoare.
2.Denis Sarazhin
Nume pe Instagram: denis_sarazhin
De ce să-l urmărești: Sarazhin e un pictor ucrainean cu o uimitoare sensibilitate pentru culoare și pentru mișcare. A terminat pictură la Academia de Arte din Kharkiv, unde a intrat miraculos după examenul de admitere, în ciuda faptului că atunci a fost prima dată când a desenat figura umană după model viu. Majoritatea picturilor lui abordează ca subiect principal figura umană în poziții neobișnuite, dinamice, în care fața le este ascunsă pentru a accentua expresivitatea corpului, astfel provocându-ne să reconsiderăm potențialul comunicativ al acestuia.
3.Lee K
Nume pe Instagram: leekillust
De ce să-l urmărești: Linia, în cazul lui Lee, este elementul de bază, generator de energie și mișcare. Artistul reușește să observe atent ritmurile figurii umane, capturând esența persoanei într-o manieră remarcabil de expresivă. Pentru el nu este important să realizeze un portret-poză lipsit de substanță, ci mai degrabă o imagine, oglindire a realității în subconștient. Lee K este cu siguranță un portretist ce nu trebuie să lipsească din feedul tău.
4.Kim Holm
Nume pe Instagram: denungeherrholm
De ce să-l urmărești: Kim Holm e un artist norvegian care abordează în lucrările sale teme precum moartea, visul sau fantezia. Majoritatea desenelor lui sunt realizate în tuș negru, artistul lucrând fară schiță și fără construcție, fiind ghidat doar de subconștient și de muzica pe care o ascultă în timp ce lucrează. Stilistic, creațiile lui Holm se apropie de grotesc, în multe dintre ele apărând figuri umane cu proporții distorsionate sau creaturi rupte de realitate.
5.WanJin GIM
Nume pe Instagram: willeys_art
De ce să-l urmărești: Abordând subiecte aparent simple, WanJin Gim impresionează atât prin modul în care folosește culorile, cât și prin împletirea fizicului cu spiritualul în creațiile sale mai recente. Artistul corean are nevoie doar de hârtie kraft și o gamă bogată de culori pentru a captura în detaliu mâini, picioare și figuri umane în desene ce vibrează cu energie gesturală, o energie care ghidează privitorul prin imagine. Creațiile lui Gim sunt astfel mai mult decât simple desene, sunt o experiență, așa că e un artist pe care neapărat trebuie să-l urmărești.
6.Tim Benson
Nume pe Instagram: timbensonart
De ce să-l urmărești: Tim Benson e un pictor contemporan din UK, membru al “New English Art Club” din Londra. El se ocupă mai ales de portretistică, dar și de reprezentarea figurii umane, artisul lucrând pe suprafețe mari, de peste un metru, cu o singură pensulă și numai șase culori. Expresivitatea pensulației, sensibilitatea pentru culoare și pentru volumetria feței sunt așternute cu măiestrie pe pânză de către Benson, dezvăluind portrete ce „vorbesc oamenilor într-un mod în care cuvântul sau fotografia nu poate”.
7.Adrian Ghiman
Nume pe Instagram: adrian_ghiman
De ce să-l urmărești: Graficianul Adrian Ghiman se îndepărtează de sfera artelor frumoase și migrează către un stil mai “murdar”, lucrările lui impresionând prin temele șocante abordate cum ar fi BDSM și violența umană în toate formele ei. Artistul sparge bariera normelor sociale și creează opere de artă ce pot fi catalogate ca fiind provocatoare de către omul de rând. Ghiman consideră totuși, într-un interviu, că „omenirea trăiește pe această planetă de prea mult timp și proiecția repetitivității trebuie să ne ajute la eliminarea acestui cuvânt, mai ales când vine vorba de domeniul artistic.”
Surse:
- https://karlkopinski.com/pages/about-karl-kopinski
- http://enslaved.no/new-york-by-norse-presents-kim-holm-art-exhibition-and-live-painting/
- https://www.thisiscolossal.com/2019/06/new-wanjin-gim/
- https://www.saatchiart.com/timbensonart
- https://www.newenglishartclub.co.uk/news/interview-tim-benson-neac-proi
- https://www.modernism.ro/2017/10/01/qa-adrian-ghiman-100-de-artisti-contemporani-romani/
- https://thebluereview.net/drop-everything-and-apply-to-art-school-3dd36aecb967