Fotografia este o modalitate puternică de a comunica și de a transmite emoții, idei, concepte și mesaje prin intermediul unor procedee artistice. Cu ajutorul platformelor de socializare și a site-urilor dedicate fotografiei, avem șansa de a explora, aprecia și susține munca multor fotografi contemporani. În prezent, Instagram este una dintre cele mai cunoscute și folosite platforme pentru a urmări creațiile unui artist. Imaginile pe care le vezi îți pot oferi o sursă constantă de inspirație și îți pot deschide ochii către perspective noi.
Fiecare fotograf are un stil propriu și diferit prin care surprinde lumea din jurul său, iar majoritatea își transpun principiile și ideile în arta lor, evidențiind anumite aspecte ale realității și nu numai. Urmărind fotografi români îi poți încuraja să continue să producă artă și să participe în mod activ la dezvoltarea unei culturi de calitate în țara noastră , dar este și o oportunitate pentru tine să descoperi perspective noi ale culturii noastre, de la peisaje fabuloase la fotografie urbană și portrete excepționale.
1. Ovidiu Șelaru
Ovidiu Șelaru se descrie ca fiind un visător de 40 de ani născut în nordul României, acolo unde s-a născut și pasiunea sa pentru peisagistică și pentru lucrul manual, pasiuni încurajate și preluate de la părinții săi. Tatăl său a fost pictor și a reprezentat o primă și importantă sursă de inspirație pentru fiul său, care în prezent îi dedică toate fotografiile sale. Trăiește și muncește în Londra de 14 ani și are o impresionantă colecție de premii strânse în ultimii 9 ani de când a început să facă fotografie. A obținut premiu I The British Photography Awards, iar fototrafiile lui apar frecvent și sunt comentate în reviste precum Vogue Magazine, EYE-Photo-Magazine, Soul Of Street Magazine sau Photoshop Magazine.
PEOPLE SAY THAT ONE PHOTO MEANS MORE THAN 1,000 WORDS. I LIKE SAYING THAT TERMS CANNOT LIMIT BEAUTY IN PHOTOGRAPHY
2. Alex Gâlmeanu
Alex Gâlmeanu este un fotograf, artist vizual și director de imagine român, specializat în fotografie editorială, publicitară, de modă sau experimentală. Este cunoscut pentru realizarea a numeroase portrete fotografice reprezentând personalități din România, colaborări cu publicații naționale și internaționale, precum și pentru realizarea de campanii publicitare naționale și internaționale a unor brand-uri consacrate. Gâlmeanu mai este cunoscut și pentru un număr de proiecte personale printre care seriile fotografice “People I Know” și “Anastasia”, precum și pentru proiectul “Muzeul de Fotografie”.
3. Vlad Braga
Vlad Braga a studiat jurnalism în limba engleză la Cluj, acolo a descoperit pentru prima dată fotografia, participând la un curs de fotojurnalism și împrumutând aparatură de la facultate. Este din Bacău, dar a devenit clujean fiindcă la Cluj-Napoca simte că și-a găsit locul. Aparatul de fotografiat îl poartă prin diferite colțuri ale țării și ale lumii, dar mereu se întoarce la Cluj. Pentru el, fotografia a început ca un hobby, apoi a ajuns meserie, iar acum e un stil de viață. Prin intermediul fotografiilor sale spune povești reale și complexe. E specializat pe portretistică, dar face fotografie documentară oricând are ocazia.
4. Mihaela Noroc
Mihaela Noroc și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în București, a avut o copilărie mai dificilă din cauza sărăciei și a șomajului din perioara anilor 90’. Tatăl ei este pictor, așa că și-a petrecut copilăria înconjurată de tablourile lui și de bogăția culorilor de pe pânză. La vârsta de 16 ani a primit cadou primul ei aparat de fotografiat, pe care l-a folosit în a-și fotografia mama și sora, așa a început pasiunea de a fotografia femei, cu naturalețe și detașare. În 2013 a făcut o excursie în Etiopia, care, spune ea, a schimbat totul. Mihaela Noroc a fotografiat femei în peste 100 de țări și este autoare a The Atlas Of Beauty.
5. Sorin Onișor
Sorin Onișor este considerat fotograful satului românesc. De mai bine de 18 ani se pierde prin zonele ruralele ale țării, prin Bucovina și nu numai. Sorin traversează munții, zonele deluroase, așezările din Delta Dunării, totul pentru a surprinde în fotografiile sale magia tradițiilor pierdute. Spune că poveștile sunt prezente peste tot, dar trebuie să fii deschis pentru a le captura și trebuie să ai uneltele potrivite la îndemână. A obtinut numeroase premii și a ținut expoziții atât personale, cât și colective în orașe precum: Timișoara, Oradea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, București, Buzău, Baia Mare.
6. Miluță Flueraș
Miluță Flueraș este unul dintre cei mai mari fotografi de concert din țară. S-a născut în Onești, iar în 2002 s-a stabilit definitiv în București. Lucrează de13 ani la Centrul Național de Cartografie. Când era mic, tatăl său făcea fotografie pe film și îi explica procesul care ducea la forma finală a unei poze. Prima cameră foto și-a cumpărat-o în 2006, făcând un credit la bancă, iar în 2008 a început să facă fotografie de concert. După anul 2010 a început să trateze profesional acest domeniu. Succesul l-a cunoscut pentru că fotografiile sale reușesc să transmită privitorului mesaje puternice. A fost în fața scenei, la tragedia de la Colectiv. A revenit cu o poftă puternică de viață, iar asta se observă în cariera sa în continuă dezvoltare.
7. Cătălin Săvulescu
Cătălin Săvulescu este un fotograf profesionist, cu o experiență de peste 12 ani în fotografia comercială, având un vast portofoliu de clienți, de la restaurante, până la cabinete profesionale individuale și corporații. De asemenea, a predat fotografie de produs la Dalles și CPPC (Centrul de Pregătire Profesională în Cultură), a fost lector pentru mai multe discipline foto în cadrul Festivalului de Arte Vizuale – Vama sub Lumini de Oscar și a avut numeroase workshop-uri de fotografie comercială, și nu numai.