7 formații grunge din anii 90

band

Anii 90 reprezintă, din punct de vedere muzical, o adevărată metamorfoză artistică, care influențează scena muzicală 30 de ani mai târziu. Muzica a suferit, aproape peste noapte, niște modificări radicale, atât în interior, cât și în exterior. Artiștii nu-și mai concentrau toate versurile asupra vieții de rock-star (sex, drugs and rock-n-roll), nu mai compuneau melodii compuse din solouri lungi de chitară, structura muzicală nu mai era așa complexă, însă era sinceră, videoclipurile lor nu mai abordau aceleași teme sexiste, îmbrăcămintea lor era mult mai simplă, machiajul și fixativul nu mai era în peisaj. займ на карту мгновенно на месяц без процентов

Astfel, generația Hair Metal, care a dominat anii 80′ cu trupe precum Motley Crue, Bon Jovi, Van Halen, etc. a fost îndepărtată prin mai mulți pași, însă lovitura finală o reprezintă cele 4 acorduri din Smells Like Teen Spirit de la Nirvana, melodie care a explodat odată ce a fost pusă pe MTV.

Kurt Cobain GIF by Nirvana - Find & Share on GIPHY
via giphy

Acest deceniu cuprinde mulți artiști, a căror produs muzical a trecut cu brio cel mai important test… testul timpului, piesele lor fiind relevante până și astăzi. Am ales 7 formații, a căror melodii nu au ajuns să fie declarate „HIT-uri”, însă, prin intermediul nuanței artistice, acestea pot cu ușurință să ajungă în „HIT-urile” inimii tale.

1. Bush

via YouTube

Această formație britanică a luat naștere în 1992, iar albumul lor de debut, Sixteen Stone, lansat în 1994, care cuprinde melodia atașată, „Glycerine”, a fost unul de foarte apreciat, fiind vândute peste 6 milioane de copii în toată lumea. Solistul a compus această melodie în urma unei despărțiri, numind-o „Glycerine” deoarece glicerina este un lichid incolor, fabricat pentru explozii, aceasta definind astfel dinamica relației care a luat sfârșit.

“I’m never alone, I’m alone all the time

Are you at one, or do you lie”

Bush- Glycerine

2. Alice in Chains

https://www.instagram.com/p/CHYnE4ChtxS/
Alice in Chains face parte din trupele care au participat la mișcarea Grunge, stilul lor fiind unul mai sumbru, mai heavy, versurile lor fiind pline de versuri care descriu o depresie profundă și aluzii la heroină, drogul care i-a furat viața solistului și l-a condus spre inevitabila moarte. Layne Staley a fost găsit mort în apartamentul său cântărind aproximativ 30 de kilograme, cauza morții fiind, desigur, supradoza.
via Spotify

„If I can’t be my own, I’d feel better dead”

Alice in Chains-Nutshell

3. Sonic Youth

https://giphy.com/gifs/90s-sonic-youth-kool-thing-1SxGdclHU5sxTWNqo9
via giphy

Formată în 1981 în New York, Sonic Youth se încadrează în veteranii rock-ului alternativ. Această formație, prin intermediul stilului lor artisitic, definește într-un mod abstract, rebeliunea adolescentină. Chitările distorsionate și versurile cântate cu o ”lene” aparte au abilitatea de a atinge urechile tinerilor într-un mod mai amplu și mai sincer. Sonic Youth apare în documentarul ”1991-The year Punk broke”, prin care observăm membrii trupei în turneul din Europa. Videoul atașat este o fracțiune din documentar, când trupa participa la Reading Festival cu Nirvana, în Anglia 1991.

via Youtube

4. Garbage

Născută în 1993, această trupă, care o are în vârf pe Shirley Manson, a reușit să producă numeroase melodii care oferă acea vibrația specifică a deceniului. Melodiile lor sunt cuprinse de versuri abstracte, oximoronice , culori difuze, îmbibate cu semnificații, care au ajutat trupa să evolueze în urechile ascultătorilor. Toboșarul trupei, Butch Vig, este producătorul faimosul album ”Nevermind” de la Nirvana.

via Youtube

”I can’t use what I can’t abuse”

Garbage

5. Silverchair

via YouTube

Deși aveau 15 ani când au fomrat trupa, băieții australieni au reușit să intre pe scena grunge și să fie ascultați de numeroși tineri din toată lumea. Deși membrii trupei au fost acuzați că sunt niște „copy-cats” a trupei Nirvana, aceștia nu au ascultat vorbele criticilor și au continuat să impresioneze publicul.

”Abuse me more I like it”

Silverchair-Abuse me
Freak Show 90S GIF - Find & Share on GIPHY
via giphy
https://www.instagram.com/p/CLEdTt1JnRA/
Membrii Silverchair la 16 ani

6.Local H

https://www.instagram.com/p/CI1M9OlAnk4/
via Instagram

Local H este un grup muizical care consistă din 2 membrii, aceștia fiind colegi de liceu. Această trupă, deși a avut numeroase apariții pe diferite posturi de televiziune, nu au atins punctul acela sensibil care le permitea să ajungă faimoși, iar melodiile lor să intre în rotație. Tocmai această frustrare l-a inspirat pe solist, pe Scott, să compună piesa Eddie Vedder, care purta numele faimosului cântăreț de la Pearl Jam, formație uriașă a cărei faimă voiau să o atingă și aceștia.

”If I was Eddie Vedder

Would you like me any better”

Local H-Eddie Vedder

7. Staind

I’m on the outside

I’m looking in

I can see through you

See your true colors

Cuz’ inside your ugly

Ugly like me

I can see through you

See the real you

Staind-Outside
via YouTube

Această trupă formidabilă din anii 90 are calitatea de a-ți intra în piele foarte ușor. Vocea solistului îmbinată cu versurile melancolice și cu linia melodică formată de vibrația corzilor dă acestei trupe o energie specifică, una matură. Dacă nostalgia ar fi o boală, Staind ar fi pacientul 0

https://www.instagram.com/p/CT7rnTSpxLP/
It'S Been Awhile GIF by Staind - Find & Share on GIPHY
via giphy