7 flori ce te pot omorî

Florile pot fi pentru unii ultimul loc în care să vadă pericolul, însă este recomandat să știm că multe dintre acestea pot fi periculoase. Ingerarea de către un adult, un copil sau un animal de companie poate fi fatală. Mai jos vă vom prezenta niște flori cu care să aveți grijă dacă ajungeți într-un spațiu în care acestea sunt prezente sau decideți să le aduceți în casa dumneavoastră.

Cucuta de apă

Cucuta de apă, cicuta virosa, este o plantă ce poate atinge înălțimea de 2 m, cu frunze mari și flori albe ce apar în iulie-august. Numele ne indică deja o caracteristică a acesteia, adoră apa și o întâlnim lângă sau în interiorul apelor și a mlaștinilor. Un specific al acesteia este faptul ca frunzele și ramurile tinere au miros de țelină sau pătrunjel, având acest detaliu în minte ne va fi mai ușor să o evităm deoarece este o planta periculoasă.

Cucuta de apă are in compoziția sa cicutoxină (mai ales în rizom). Cicutoxina este un stimulent cu un impact negativ asupra sistemului nervos, de la nivel central și până la ultima celulă nervoasă.

Mai multe flori de cucută
Fotografie de pe Pexels

Leandru

Leandrul, oleandru, nerium sau nerium oleander sunt denumirile cunoscute pentru aceasta plantă. Este un arbușt care face flori până spre sfârșitul toamnei și poate fi ținută în interior cât și în exterior de decor.

Leandrul este o plantă ce se folosește în industria farmaceutică, frunzele acesteia conţin substanțe folosite în medicaţia cardiacă. În cazul în care frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetineşte ritmul inimii până la oprirea ei. Chiar dacă este folosit doar ca plantă ornamentală, trebuie să avem grijă cu acesta.

O ramură cu mai multe flori de leandru
Fotografie de pe Pexels

Narcise

Narcisele, narcissus, sunt unele dintre cele mai îndrăgite flori de primăvară. Culorile variază de la alb la galben.

Bulbii acestora sunt părțile toxice, datorită asemanării cu cei de ceapă se poate crea confuzie. Aceștia sunt toxici doar in cazul consumării unei cantități mari. Efectele sunt: greaţă, vome, crampe şi diaree.

Mai multe narcise
Fotografie de pe Pexels

Lăcrămioare

Aceasta este una dintre florile îndragite ale primăverii și mulți o aduc in casă pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de plăcutul miros. Lăcrămioare, mărgăritar sau convallaria majalis sunt flori micuțe și albe.

Însă trebuie să fim atenți deoarece aceasta floare conţine 38 de diferite tipuri de glicozide care afectează inima. Chiar dacă această plantă cauzează simptome precum ameţeli, stări de vomă, dureri de cap, încetinirea ritmului cardiac şi urinare excesivă, otrava este absorbită lent în organism, astfel că este timp pentru tratament.

Lăcrămioare
Fotografie de pe Pexels

Trompeta îngerilor

Trompeta îngerilor, brugmansia suaveolens, este un arbore cu florile de o culoare care variază de la alb la un galben destul de pal, sunt de dimensiuni mici și sunt, de obicei, înclinate la 45 de grade.

Această plantă conține compuşii chimici numiţi alcaloizi tropanici. Florile ei cauzează simptome precum febra, delirul, halucinaţiile, agitaţia şi tulburări permanente de memorie. Intoxicările severe pot duce la paralizie parţială, convulsii şi moarte.

Există totuşi o modalitate de a neutraliza efectele: o injecţie care este utilizată şi în cazul tratării glaucomului.

Fotografie de pe Pexels

Bujor de munte

Bujorul de munte, smârdarul sau rhododendron myrtifolium crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Planta are frunzele verzi tot timpul anului, iar florile sunt de un roz către roșu aprins, fiind grupate în vârful ramurilor.

Bujorul este toxic dacă este ingerat, atât petalele, semințele cât și rădăcina. El conține gaianotoxină, un compus otrăvitor atât pentru oameni cât și pentru animale.

Simptomele apar în aproximativ câteva ore, iar acestea pot fi pierderea apetitului, salivarea excesivă, vomă, diaree, colici, pierderea controlului, paralizia picioarelor și încetinirea bătăilor inimii.

Fotografie de pe Pexels

Inimă însângerată 

Inima însângerată,cerceii doamnei sau lamprocapnos este o plantă ce poate ajunge până la 120 cm lungime, iar floarea are petalele în formă de inimă fiind colorate în roșu, alb sau roz.

Această plantă conține alcaloizi izochinolin care sunt toxici pentru oameni și animale. Simptomele pot fi, atât la oameni cât și la animale, probleme respiratorii, pierderea coordonării, letargie bruscă, diaree, vărsături, convulsii.

Chiar și o cantitate mică din aceste substanțe poate duce la complicații grave. Dacă este lăsată netratată, toxicitatea alcaloidului poate duce la afectarea rinichilor și ficatului.

Flori de inimă însângerată
Fotografie de pe Pexels

În cazul în care credeți că dumneavoastră, un membru al familiei sau animalul de companie au intrat în contact cu vreuna din florile acestea și a existat posibilitatea ingerării, intrați în contact cu medicul dumneavoastră sau veterinarul animalului pentru a putea fi siguri că nu există consecințe.