7 FILME ROMÂNEȘTI NOSTALGICE

De-a lungul timpului, filmele românești au luat mare amploare. Ecranizările au devenit tot mai dese, publicul tot mai larg, lumea bucurându-se atât de filmele vechi cât și de cele contemporane. Majoritatea filmelor vechi prezintă viața dinainte de revoluție fiind un mod bun de conservare a unor perioade specifice poporului nostru.

1. VERONICA

Este un film românesc cu care au crescut părinții noștri. Regizat de Elisabeta Bostan, filmul a apărut în 1972 și prezintă viața Veronicăi, o fetiță ce trăiește într-un cămin de copii. La vârsta de 5 ani primește o traistă fermecată ce ii poate îndeplini o dorință cu condiția ca ea să fie cuminte și bună cu cei din jur. Un an mai târziu apare un al doilea film din serie numit Veronica se întoarce, continuare a peliculei inițiale. Rolurile principale au fost jucate de Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu și Dem Rădulescu. Este un basm plin de cântece și voie bună, devenind nostalgic pentru public.

2. NEAMUL ȘOIMĂREȘTILOR

Filmul, apărut în 1965, este inspirat după romanul cu același nume scris de Mihail Sadoveanu. Este un film istoric ce cuprinde două părți, fiind regizat de Mircea Drăgan, în care se relatează o întâmplare din Moldova a anului 1612 în care se descrie lupta pentru putere dintre Stefan Tomșa al II-lea și urmașii lui Ieremia Movilă. Neamul Șoimăreștilor se află pe locul 5 în topul celor mai vizionate filme românești vechi din toate timpurile.

Sadoveanu, Mihail. Neamul Şoimăreştilor/ Mihail Sadoveanu. -  Bucureşti : Jurnalul Național, 2011. - 225 p.

3. NEA MARIN MILIARDAR

Nea Narin miliardar este un film de comedie românesc ce a apărut în 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu. Nea Marin (Amza Pellea), ajuns la mare, se trezește peste noapte în rolul unui miliardar american care trebuie să aibă de-a face cu mafioți, presă, viață de lux și câte și mai câte. Acest lucru însă nu-l sperie. El rezolvă lucrurile cu calm, la fel ca la el în sat, unde Veta (Draga Olteanu-Matei) era consilierul lui de bază și, nu în ultimul rând, soția lui. astfel, filmul ajunge să fie unul dintre cele mai iubite filme românești de comedie.

4. AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Este un film românesc din 1965 regizat de Elisabeta Bostan. La baza inspiratiei filmului stă opera literară cu același nume scrisă de ion creangă. Ion Bocancea a interpretat rolul Nică al lui Ștefan a Petrei și în filmul Pupăza din tei din 1965. Filmul a fost vizionat de 5.347.502 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

5. AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

Este un film colectiv ce face parte din 6 scurtmetraje (Legenda activistului în inspecție, Legenda fotografului oficial, Legenda politrucului zelos, Legenda șoferului de găini, Legenda polițistului lacom și Legenda vânzătorilor de aer), grupate în două părți ce au fost lansate succesiv. Prima parte se numește Amintiri din epoca de aur ce a avut premieră în septembrie 2009, iar a două parte o luna mai târziu. Filmul este o comedie regizată de Ioana Uricaru ce prezintă legende urbane ce existau în perioada comunismului din România.

6. CIREȘARII

Filmul regizat de Adrian Petringenaru a fost inspirat după romanul lui Constantin Chiriță ce poartă același nume și a apărut în anul 1984. Printre actorii principali se numără Ion Marinescu, Ernest Maftei și Petre Gheroghiu-Dolj. Acțiunea prezintă o echipă de pionieri ce au pregătit o expediție într-o peșteră unde se adăposteau doi hoți și aventurile pe care le-au întâmpinat pe parcursul călătoriei.

foto: filmul Cireșarii
foto: filmul Cireșarii

7. LICEENII

Este un film românesc din anul 1986 în regia lui Nicolae Corjos. Se prezintă povestea a doi elevi în primul an de liceu ce ajung să se îndrăgostească. Mihai (interpretat de Ștefan Bănică Jr.) este un provincial ce ajunge la un liceu din București iar, treptat, pasiunea lui pentru matematică și filosofie va fi înlocuită de iubirea pentru Dana (interpretată de Oana Sârbu), o iubitoare a șahului. El se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Nicolae Corjos a observat că publicul adoră acest gen de filme așa că au mai urmat 4 continuări, Liceenii transformându-se într-o serie ce va lua sfârșit în anii ’90. Următoarele filme au fost Declarație de dragoste (1985), Extemporal la dirigenție (1988), Liceenii Rock’n’Roll (1991) și Liceenii în alertă (1993).