7 filme refăcute după desenele animate ale copilăriei tale

un clapboard gol pe niște baloane alb cu negru și roz

Desenele animate sunt ca o fereastră către lumea imaginației. Ele deschid uși magice către inimile tuturor, indiferent de vârstă! De la filmele cu prințese Disney precum „Cenușăreasa”, „Albă ca zăpada și cei 7 pitici”, „Frumoasa și bestia” sau „Mica sirenă”, la comedii sau filme cu aventuri epice precum „Povestea jucăriilor”, „Regele leu” sau „Moana”, aceste tărâmuri ale animației nu au limite pentru creativitate.

Dar când vine vorba de filmele cu actori, există anumite responsabilități în crearea acestor capodopere de animație. Aceste filme pot avea o conexiune emoțională puternică pentru cei care au crescut cu versiunile animate originale, dar pot avea și influențe semnificative asupra perceperii poveștilor clasice de către noile generații. Au o responsabilitate imensă, de a îndeplini așteptările fanilor, cât și de a reda povestea originală.

Într-o eră în care nostalgiile noastre se întâlnesc cu tehnologia modernă, filmele făcute după desenele animate nu doar că aduc la viață personaje îndrăgite din copilăria fiecăruia, ci și transformă lumi familiare în experiențe spectaculoase. De la reinterpretări magice, la adaptări live-action, acest articol explorează fascinația și provocările din spatele producțiilor care aduc desenele tale preferate pe marele ecran.

1. Mica sirenă (2023)

Una dintre cele mai așteptate producții Walt Disney Pictures ale acestui an, „Mica sirenă” reprezintă, de fapt, o adaptare live-action a clasicului film de animație din 1989, inspirată, la rândul său, din povestea cu același titlu a lui Hans Christian Andersen, din 1837.

Filmul o are în rolul principal pe tânăra afro-americană Halle Bailey – cunoscută mai ales pentru că face parte din Chloe x Halle, duo-ul muzical nominalizat la Grammy, dar și pentru producții precum Grown-ish sau Last Holiday. „Mica sirenă” a stârnit deja numeroase reacții, provocând controverse în urma apariției unei actrițe de culoare în rolul lui Ariel.

De un deceniu, Disney a făcut ca remake-urile live-action ale filmelor să devină un fenomen puternic”, a declarat analistul David A. Gross de la cabinetul FranchiseRe într-un articol de la Hotnews despre „Mica sirenă”. El notează totuşi că noul film a înregistrat o performanţă mai puţin bună în primul său weekend de proiecţii în comparaţie cu cele reuşite de „The Lion King” în 2019 (191,8 milioane de dolari) şi „Beauty and the Beast” în 2017 (174,8 milioane de dolari).

Compozitorul inițial al coloanei sonore de nota 10 a „Micii sirene”, varianta din 1989, Alan Menken, s-a întors să scrie noi cântece pentru acest remake, împreună cu cel mai în vogă compozitor de musical-uri de acum, Lin-Manuel Miranda. Așteptați-vă, așadar, la o coloană sonoră extraordinară, care va păstra cântecele vechi, intrate în memoria afectivă a multora dintre noi, dar la care se adaugă patru melodii noi.

Urmărește trailer-ul!

2. Cenușăreasa (2015)

La 65 de ani de la premiera animației realizată de Disney, „Cinderella” readuce în atenția publicului basmul nemuritor care a încântat generații întregi. Filmul este unul de fantezie romantică regizat de Kenneth Branagh și a avut un succes răsunător pentru Disney. A fost o reîmprospătare minunată a poveștii clasice pe care o cunoaște toată lumea și a devenit un film-hit datorită recreării magice a acestui basm iubit.

Magia basmului din 1950 a fost adusă în scenă de distribuția de excepție: Lily James interpretează rolul Cenușăreasei cu o grație naturală, conferind un farmec aparte personajului, Cate Blanchett, în rolul vitregei malefice, reușește să creeze un personaj complex și fascinant, Richard Madden este prințul fermecător care cucerește inima Cenușăreasei cu bunătatea și eleganța sa, iar Helena Bonham Carter o portretizează pe Zâna cea Bună, aducând o doză de umor și magie.

Oricât de frumoasa ar fi povestea și oricât de bine au reușit actorii să o pună în scenă, tot au fost făcute comentarii și critici, în special despre corpul actriței Cenușăresei. Oamenii au comentat despre cât de mică are Lily James talia și că au fost folosite efecte speciale să i-o micșoreze și mai mult, când nu a fost așa. Dar Sadie Gennis de la TV Guide a susținut-o și a spus: “There is nothing helpful, healthy or feminist about shaming a woman for being skinny, any more than there is about shaming a woman for being fat. And it’s unfortunate so much attention is being paid to James’s body instead of celebrating the way her character in the film is not a victim saved by a prince but a courageous young woman who refuses to let her circumstances define her.

Urmărește trailer-ul!

3. Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)

Una dintre cele mai îndrăgite povești de Crăciun, ”How The Grinch Stole Christmas” trece de barierele animației pentru a ne face să zâmbim! Cu vocea lui Anthony Hopkins ca narator și Jim Carrey ca Grinch, cu Taylor Momsen, Jeffrey Tambor și mulți alți actori celebri, filmul este o comedie fantasy minunată, vizionată de copii și adulți în fiecare an în preajma Crăciunului.

Produs de Imagine Entertainment , „Cum a furat Grinch Crăciunul” a fost lansat de Universal Pictures în Statele Unite pe 17 noiembrie 2000. Deloc surprinzător, a și câștigat un premiu Oscar în anul 2001 pentru cel mai bun machiaj. Vezi procesul lui Jim Carey de a deveni The Grinch!

Urmărește trailer-ul!

4. Frumoasa și bestia (2017)

A fost odată ca niciodată… Astfel începe și filmul în care iubitele personaje Belle, Gaston, Maurice sau chiar Bestia au chip uman. Lumiere și ceștile din porțelan arată ca în realitate acum. Dar același blestem din animația Disney a anului 1991 umbrește frumusețea vieţii de la castelul prințului care demult dansa cu fală la balul debutanților. Emma Watson o interpretează pe Belle, la fel de inteligentă și în film, curajoasă și cu suflet mare, iar Dan Stevens intră în pielea bestiei. Filmul ne va introduce în viața prințului înainte ca blestemul să îl transforme în bestie, iar pe Belle o vom descoperi în amănunt, în satul său.

Firul narativ este respectat în acest remake de regizorul Bill Condon, care de fapt a fost reticent să facă o reproducerea a singurei animații care în 1992 a fost nominalizată la Oscarul pentru cel mai bun film de comedie/musical. „Pentru că filmul e atât de iubit sper că vom reuși să răspundem fanilor la întrebări despre Belle și Bestie pe care poate nici nu au realizat că le au.”, a spus Bill Condon. În plus, Alan Menken și Tim Rice au scris 3 noi cântece pentru acest film, iar coloana sonoră pentru care animația Disney a luat Oscarul în 1992 a fost înregistrată din nou.

Urmărește trailer-ul!

5. Scooby-Doo (2002)

Dacă ți-a plăcut misterul, cu siguranță îl cunoști pe Scooby-Doo și Echipa misterelor, Fred, Daphne, Velma și Shaggy, care au demascat zeci de răufăcători în copilăria ta.

Scooby-Doo” a fost inițial difuzat pe CBS din 1969 până în 1976, după care s-a mutat pe ABC, până când l-a anulat în 1985. A prezentat apoi un spin-off cu personajele fiind copii, intitulat „Un cățel numit Scooby-Doo’’ din 1988 până în 1991.

Filmul din 2002, în regia lui Raja Gosnell, este primul din seria de filme în acțiune pe viu „Scooby-Doo”. Acesta este mai mult o parodie a francizei Scooby-Doo decât o adaptare directă. Are ca plot gașca, care și-a luat drumuri separate de ceva timp, până când într-o zi, toți sunt invitați într-un parc de distracții pentru a rezolva din nou un mister împreună. Nu a fost un succes critic, dar a încasat aproape 300 de milioane de dolari la box office-ul mondial și a dat naștere unui sequel mai favorabil familiei doi ani mai târziu „Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed”.

Urmărește trailer-ul!

6. Mulan (2020)

Aventura lui Mulan nu este una tipică a unei adolescente ca pasiunea pentru vreun băiat, ci una mult mai emoționantă. Ea se pozează drept bărbat în armata imperială pentru a-i salva viața tatălui ei și pentru a aduce onoare familiei sale. În acest proces, această fată stângace înflorește într-o tânără curajoasă. Ingenioasa Mulan își salvează batalionul și salvează China de invadatorii huni, dar, mai important, dezvoltă o înțelegere mai bună a dragostei necondiționate a tatălui ei pentru ea.

Reacțiile inițiale la film după premiera sa în LA din martie au fost în mare parte pozitive , criticii numindu-l cea mai bună ofertă de acțiune live a Disney de până acum. Și într-o epocă în care Hollywood-ul susținea mai multe povești asiatice și asiatice-americane, Mulan este în special primul film cu marca Disney care prezintă o distribuție integrală asiatică, cu actorii cunoscuți chinezi și născuți în Hong Kong, Liu Yifei, Jet Li și Tzi Ma în roluri principale.

„Noul „Mulan” nu este de fapt chiar un remake a animației, ci o reintepretare a legendei lui Hua Mulan pe care copiii din China o învață în cultura lor. Asta înseamnă că lipsește și Mushu, dragonul micuț care o proteja pe Mulan interpretat de Eddie Murphy. Aparent, publicul chinez nu a fost atât de încântat de personaj, așa că Disney au preferat să ilustreze în schimb un phoenix care nu vorbește ci doar o ghidează pe Mulan în direcția potrivită.” a relatat Sorin Mincă pentru MovieNews. Vezi aici întreaga lui recenzie despre film.

Versiunea regizoarei Nikki Caro a baladei tradiționale a fost celebrată ca o repovestire feministă, decupând un subplot romantic din filmul de animație și concentrându-se pe personajul lui Mulan ca o femeie războinică formidabilă.

Urmărește trailer-ul!

7. Aladdin (2019)

În regia lui Guy Ritchie, filmul îl are în rolul principal pe Mena Massoud, un actor canadian, de origine egipteană, o are drept prinţesa Jasmine pe Naomi Scott, iar Duhul din Lampă este nimeni altul decât Will Smith, despre care au fost destul de multe reacții de genul:

Studioul descrie acest proiect ca fiind o versiune „ambițioasă și netradițională” a aventurilor lui Aladdin din desenul animat din anul 1992, dar care ar prelua anumite elemente muzicale din filmul original și ar adopta o narațiune neliniară. „Am decis ca orasul sa isi traga seva din cultura Orientului Mijlociu si sa aiba si elemente contemporane si multiculturale. Iar provocarea a fost sa gasim un echilibru intre toate acestea”, a spus regizorul Guy Ritchie.

Personajul Jasmine a fost gândit pe baza clasicei animaţii din 1992, însă, de data aceasta, povestea prințesei este mult mai bine conturată. Jasmine este mult mai prezentă și sigură pe sine, ba chiar are și o atitudine rebelă față de anumite obiceiuri de la palat care îi displac. „Prinţesa Jasmine a fost una dintre preferatele mele în copilărie. Ea mi se potrivea cel mai bine. Să am prilejul să o joc pe Jasmine, să creez acest personaj alături o echipă grozavă a fost o experiență minunată pentru mine. Am avut şansa să aduc pe marele ecran o tânără care se prezintă nu doar printr-o singură caracteristică; demonstrează că are multe calităţi şi poate să-şi facă vocea auzită”, a declarat actriţa Naomi Scott publicației Entertainment Weekly. Vezi aici un interviu al actriței cu cei de la Entertainment Weekly despre acest personaj pe care l-a interpretat!

E un film atât de bine realizat, cu o muzică incredibilă, încât nu părea să poată fi schimbat ceva la el. Așa că provocarea cea mai mare a fost cum să îl facem proaspăt și, în același timp, să dăm publicurilor ceva nou, în timp ce păstrăm ceea ce le place”, declară producătorul Jonathan Eirich.

Urmărește trailer-ul!