7 FESTIVALURI DE MUZICĂ ELECTRONICĂ DIN ROMÂNIA DE NERATAT ÎN 2024

Muzica electronică a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii ani la noi în țară, unde sunt organizate constant evenimente ce promovează acest gen. În ultima perioada, România a devenit un punct de atracție pentru iubitorii de acest gen, datorită festivalurilor, recunoscute la nivel internațional, ce promovează acest gen.  

“Untold” este unul dintre cele mai cunoscute evenimente de acest tip și a fost clasat pe locul 6 în topul festivalelor de muzică electronică, conform “DJ Mag”, o publicație britanică de specialitate. Totodată, festivalul “Electric Castel” a cunoscut un succes remarcabil în ultimii ani, iar la ediția din 2023 au participat artiști semnificativi pentru muzica electronică, precum: Jamie xx și The Chemical Brothers. 

Pe lângă acestea, în România se desfășoară și alte evenimente de acest gen, care vin cu concepte noi și unice, însă nu au parte de același succes. În acest articol vor fi prezente 7 festivaluri de muzică electronică de la noi din țară, mai puțîn cunoscute, pe care nu trebuie să le ratați in 2024.

1.Sunwaves

Festivalul Sunwaves a debutat în 2007, în Mamaia, iar de atunci acesta este organizat de câte două ori pe an, o dată la început de mai și o dată în septembrie. La primele ediții ale festivalului publicul era destul de restrâns, dar pe parcursul anilor Sunwaves și-a creat un nume recunoscut la nivel internațional, având participanți din toată lumea. Festivalul se desfășoară pe plajă, iar la ultimele ediții au fost câte 4 stage-uri, care găzduiesc atât artiști de la noi din țară, cât și internaționali. Pentru 2024, organizatorii Sunwaves deja au anunțat data pentru ediția din primăvara și acesta va avea loc între 1 și 7 mai. 

2.Picnic Fonic

Festivalul “Picnic Fonic” s-a reunit recent cu echipa celor de la “Holiday Mood”, care organizau la rândul lor petreceri de muzică techno, și au dat startul la o serie de evenimente deosebite. “Picnic Fonic” se remarcă prin diversificarea locațiilor de la o ediție la alta, și, astfel, în anii anteriori, acestea s-au desfășurat în locuri precum: Grădina Uranus, Pădurea Băneasa, Playa Verde, Cabană Cumpăna și Aerodromul București. Ediția din 2023 a festivalului a avut loc pe malul marii, în Vama Veche, și line-up-ul s-a axat pe artiști români, printre care a fost introdus un singur dj din străinătate, dar apreciat în lumea muzicii de la noi din țară, Traumer.

3.Dor de munte

Festivalul “Dor de Munte” se află pe lista evenimentelor mai puțin cunoscute de la noi din țară, datorită și caracterului privat pe care îl are, având aproximativ 2500 de participanți. Acesta este organizat de aceeași echipa care se ocupă și de Sunwaves, și, la fel cum sugerează și numele, se desfășoară in zona montană, unde muzică și natură se îmbină, creând o atmosfera unică. Deși este un eveniment restrâns, artiștii ce mixează sunt printre cei mai cunoscuți de la noi din țară, precum: Priku, Arapu, Raresh, Kozo. Pentru a putea participa trebuie scris un request pe pagină de instagram “SNRS Pass”, care vă va trimite un link de plată pentru achiziția unui bilet.  

4.3 Smoked olives

3 Smoked Olives a început inițial doar ca o simplă petrecere între prieteni și, ulterior, s-a dezvoltat într-un festival, la care participanții sunt invitați să intre într-o aventură de câteva zile în mijlocul naturii, pe o insulă pe Dunăre. Organizatorii pregătesc și o serie de activități diferite de cele cu care ne-am obișnuit în cadrul evenimentelor de acest fel, iar câteva dintre ele sunt: lecții de Stand Up Paddle, caiac, canoe și wakeboard. 

5.WAHA FESTIVAL

Waha Festival se desfășoară în Covasna, în mijlocul naturii, iar la ediția din 2023 evenimentul a avut 5 scene, care au adunat peste 200 de artiști, atât de la noi din țară, cât și din străinătate. Pe lângă experiența muzicală, festivalul  își dorește să ofere participanților și oportunitatea de încerca diferite metode de conștientizare și auto-cunoaștere. Pentru toate acestea, în cadrul evenimentului se regăsește o zona special amenajată, numită “Luminish”, care găzduiește și lecții de yoga și de meditație. 

6.SAGA

Festivalul Saga este un nume nou în această zona, dar care a depășit cu mult așteptările. Prima ediție a avut loc în 2021, în București, iar de atunci evenimentul a cunoscut o evoluție considerabilă. Printre artiștii cei mai cunoscuți care au participat pe parcursul anilor la acest festival se numără: Skrillex, Tale of Us, Fisher, Tiesto și Dj Snake. De asemenea, organizatorii au lansat un nou concept denumit “Saga Rave Plane”, ce constă în crearea unei scene în interiorul unui avion, unde mixează diferiți dj-i. 

7.MASSIF

Cea de-a doua ediție a festivalului Massif va avea loc în perioada 14-17 Martie 2024, în Poiana Brașov, iar organizatorii deja au început să facă pregătirile. În 2022, evenimentul a avut peste 38.000 de participanți care au venit să se distreze pe muzica a peste 100 de artiști. Deși festivalul promovează mai multe genuri muzicale precum: trap, pop și retro, predominantă este muzică electronică. In 2024, participanții vor avea acces la 6 stage-uri, amplasate la baza pârtiei, iar printre artiștii ce vor fi prezenți se regăsesc: Dj Alex (Shiver), Dirty Nano, Pascal Junior, Dimitri Vegas și Quintino. 

Poster Festivalul Massif 2024