Întreținerea acvariului și îngrijirea peștilor poate părea, la început, un lucru ușor de făcut. Lucrurile se complică pe măsură ce îți dorești ca peștii tăi să aibă parte de cea mai bună întreținere posibilă, acvariul să fie curat și atrăgător vizual. Dacă vă gândiți că este îndeajuns sa umpleți acvariul cu apă de la robinet și apoi să îl populați cu pești, nu ați început proiectul așa cum ar trebui. Peștii necesită multă atenție, mai ales dacă vă doriți ca aceștia să beneficieze de cele mai bune condiții, pentru a fi siguri ca nu vor dezvolta boli sau nu vor muri datorită schimbărilor de apă.
Un acvarist își va îngriji acvariul exact așa cum stăpânii de animale își manifestă iubirea față de câinii sau pisicile lor. Astfel, atunci când ne mor peștii, primul lucru care ne vine în minte este vinovăția îndreptată spre felul în care am îngrijit acvariul. Iată câteva sfaturi prin care să le asigurați peștilor o viață cât mai lungă și sigură.
1. Calitatea apei
Unul din cei mai importanți factori care contribuie la menținerea unui mediu sănătos pentru pești este, desigur, apa. Cea mai des folosită este apa de la robinet, care, deși este la îndemână, există câteva dezavantaje, precum cantitatea mare de clor prezentă în ea. Cu toate acestea, există câteva metode pentru a ne asigura că apa este bună de folosit. Fie folosim soluții care declorurează apa imediat după introducere (există diverse soluții de acest gen pe piață, la prețuri foarte accesibile), fie lăsăm apa să stea timp de 24-48 de ore înainte de folosire (în acest interval, clorul se evaporă). Este necesar să efectuăm controlul pH-ului și al nitraților din apă.
Se poate folosi și apă de fântână, aceasta nu conține clor sau alte substanțe dezinfectante care trebuie eliminate, însă conține cantități excesive de dioxid de carbon și azot (care pot fi eliminate prin agitarea apei cu câteva ore înainte de folosire).
De asemenea, un sistem de filtru bun te va ajuta să menții apa curată și în parametri optimi (din punct de vedere chimic). Filtrele sunt necesare pentru a putea crește oxigenarea apei și a reduce contaminarea acvariului, din cauza resturilor organice care se acumulează. Trebuie executate zilnic verificări ale filtrului și a pompei de aer. Este necesar ca acestea să funcționeze la parametri optimi.
La fel de important de știut este și felul în care se execută schimbările de apă. Sunt recomandate schimbări de apă de 10% până la 20% din volumul acvariului, precum și sifonarea deșeurilor și curățarea parțială a filtrului. Nu uita să introduci soluții pentru declorurarea apei, precum și soluții anti-stres, care îi ajută pe pești să rămână calmi atunci când au loc schimbările de apă.
2. Amplasarea corectă a acvariului
Locul în care este amplasat acvariul poate influența calitatea mediului în care peștii trăiesc. Acvariul trebuie ferit de lumină naturală și în niciun caz nu ar trebui să fie expus exact lângă fereastră. Lumina soarelui va încălzi apa, ceea ce nu ți-ai dori dacă, spre exemplu, peștii tăi sunt pești de apă rece (precum carașii). Stabilitatea din punct de vedere termic este un alt motiv pentru care acvariile nu ar trebui plasate lângă surse directe de căldură, precum un șemineu sau un calorifer. Totodată, algele se vor dezvolta mult mai rapid. Cu cât acvariul va primi mai multă lumină naturală, dar și căldură, cu atât algele vor crește mai repede, exact ca orice altă plantă, determinând un aspect neplăcut al acvariului. Așadar, dacă acvariul tău se află într-o astfel de zonă, aceasta poate fi explicația pentru care, pe pereții acvariului se dezvoltă alge. Acvariul trebuie ferit și de sunete puternice și constante, precum televizoare, trafic, sisteme audio etc. (există posibilitatea ca peștii să moară datorită stresului).
Să nu uitați că este de folos ca acesta să se afle într-o zonă sigură, stabilă, dar și accesibilă, atunci când au loc schimbările de apă sau când îi hrăniți. Locul în care se află acvariul nu ar trebui schimbat constant, deoarece acest lucru poate afecta peștii vârstnici, precum și pe cei purtători de icre, din cauza stresului.
3. Decorațiuni
Decoratul acvariului este cea mai atractivă parte, dar este și la fel de importantă pentru buna desfășurare a vieții peștilor. Există diverse decorațiuni ce pot îmbunătăți nu doar aspectul acvariului, cât și calitatea mediului. Un factor extrem de important îl reprezintă chiar pietrișul acvariului. Acesta este unul dintre elementele care servește nu doar pentru decor, dar poate ajuta și bacteriile benefice să prospere într-un ecosistem ideal. În plus, acest pietriș ajută la curățarea fundului acvariului mult mai ușoară. În funcție de preferințe, se poate opta pentru un pietriș alb, care servește ca substrat natural, pentru a adapta acvariile într-un mod care seamănă cât mai mult cu un mediu natural.
Un alt ornament care va aduce multe beneficii acvariului, sunt coralii naturali. Pe lângă aspectul lor spectaculos, coralii ajută la menținerea unui echilibru general al acvariului, pot asigura un spațiu sigur în care peștii să se simtă calmi și să se poată adăposti la nevoie. Însă, coralii naturali nu sunt o idee bună pentru acvariile cu apă dulce, aceștia vor muri în câteva zile și vor elibera substanțe toxice pentru pești.
De asemenea, introduceți în acvariu decor care permite peștilor să se ascundă, unde să se simtă în siguranță și să se poată odihni (cum ar fi pietre sau diverse ornamente care imită case, peșteri, în care peștii pot intra). Aceștia adoră să se adăpostească, așa că nu ezita să introduci acest gen de decorațiuni, dacă nu ai făcut-o deja. În plus, plantele de acvariu, fie naturale, fie artificiale, pot fi extrem de folositoare atunci când vine vorba de crearea unui mediu stabil.
4. Hrana de calitate
Hrana joacă un rol extrem de important nu doar în supraviețuirea zilnică a peștilor, cât și în menținerea unui organism sănătos, având impact și asupra calității apei. Există în comerț numeroase tipuri de hrană pentru pești, majoritatea oamenilor optând pentru acestea (atenție la fulgi, care murdăresc apa atunci când rămân mai mult timp în ea), însă există și alte variante, precum mazărea, fructele sau chiar spanacul ori viermii.
Cu toate acestea, nu toți peștii pot fi hrăniți la fel, așa că trebuie să țineți cont și de necesitățile lor ca specie. Spre exemplu, unii pești (cum ar fi cei din specia Guppy) adoră să mănânce viețuitoare mici, precum creveți, dar aceștia pot mânca și alimente congelate (de exemplu, legume).
Atenție la cantitatea de hrană pe care o oferiți peștilor! Mâncarea în exces poate să înfunde filtrul, fapt care va duce la un acvariu murdar, apă îngălbenită și plină de resturi de mâncare, precum și materii fecale. Mai mult decât atât, va scădea aportul de oxigen din apă, nivelul pH-ului, cantitatea de amoniac și nitrați va crește, iar peștii vor fi mai stresați. Pe lângă acestea, mâncarea adunată va cauza dezvoltarea mucegaiului și a fungilor.
6. Sistem de iluminat
Cu toate că un sistem de iluminat este benefic pentru a aduce o notă de frumusețe acvariului (lumina puternică va scoate în evidență culorile frumoase ale peștilor, cât și ale decorului), acesta este o necesitate dacă încăperea în care se află acvariul nu primește destulă lumină naturală. Aceasta este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a biotopului miniatural, dar și ca peștii să poată știi dacă este zi sau noapte.
Fiecare acvariu are specificații diferite, acestea variază în funcție de cât de mare este recipientul. Dacă în acvariu aveți plante naturale, atunci este bine să știți că ledurile pot avea 4 culori (pentru o bună dezvoltare a plantelor și realizarea fotosintezei): roșu, verde, albastru și alb rece. Sursele de lumină trebuie poziționate de preferință deasupra acvariului, astfel încât este iluminat și fundul recipientului.
Există formule prin care poate fi determinată puterea optimă (în W) pentru iluminarea acvariului (potrivit pentru acvarii cu adâncimea de până la 60 cm):
- Puterea necesară pentru un acvariu fără pretenţii = Volumul acvariului × 0,15
- Puterea necesară pentru acvarii cu densitate mare = Volumul acvariului × 0,3
Mai multe detalii cu privire la lumina folosită pentru iluminarea acvariilor puteți găsi accesând pagina luminăm.ro.
7. Aparat de încălzire și termometru
Un sistem de încălzire este un accesoriu util în ceea ce privește menținerea unei temperaturi optime a acvariului, factor important pentru sănătatea peștilor. Cu toate acestea, peștii de apă rece nu necesită un astfel de sistem, însă în acest caz, un termometru pentru verificarea constantă a temperaturii apei este de folos. Pentru peștii de apă rece, temperatura optimă este cea cuprinsă între 14 – 20 de grade, iar pentru cei de apă caldă, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 23 și 26 grade. Temperatura trebuie verificată zilnic, imediat după distribuirea hranei.
Embed de pe GettyImages
Dacă puneți în aplicare acești 7 factori, acvariul dumneavoastră va fi un mediu ideal pentru viețuitoarele care îl populează. Trebuie să vă cunoașteți peștii și să țineți cont de preferințele lor, în funcție de specie. Atunci când luați decizia de a avea pești, trebuie să știți că cea mai grea parte este întreținerea acvariului, însă acest lucru nu trebuie să vă facă să renunțați. Având un astfel de hobby poate să vă ajute să învățați lucruri noi despre aceste viețuitoare uimitoare, cu necesități diferite și unice. Punând aceste metode de bază în igiena acvariului în aplicare, acesta va avea un aspect spectaculos, iar peștii se vor bucura de o viață lungă, lipsită de boli.