7 designeri de modă români care nu sunt suficient de apreciați

fotografie cu mai multe schite de fashion design

În industria modei, în care adesea sunt evidențiate nume consacrate, atenția noastră nu se mai îndreaptă la fel înspre cei care și-au expus talentul mai târziu. Cu toate acestea, există noi branduri de modă, românești care au potențialul de a deveni celebre, având potențialul de a ne pune țara pe harta modei. Chiar dacă marile personalități românești domină lumea modei chiar și la nivel internațional prin nenumărate premii obținute, recunoscute inclusiv pe covorul roșu, apare un val continuu de designeri români care au nevoie de aceeași recunoaștere și apreciere din partea publicului și criticilor de modă. Trăim într-o lume acaparată de fast-fashion (îmbrăcăminte ieftină, ce copiază și transpun cu o mare viteză modelele articolelor vestimentare de renume), în care este dificil să îți poți actualiza și evidenția garderoba într-un mod accesibil. Descoperă șapte dintre designerii de modă din țara noastră care ar putea să te convingă să îți regăsești propriul stil vestimentar, cu piesele și colecțiile lor impresionante, inedite și calitative!

1. Oana Nuțu

Oana Nuțu a devenit o declarație a eleganței intemporale și a feminității moderne. Având la bază liniile și croielile clasice, bunul gust și unicitatea, acest designer de modă a devenit apreciat odată cu lansarea unei colecții de corsete versatile în garderoba oricărei femei. Cu toate că acestea sunt realizate manual, sunt suficient de accesibile și sigur îți vor evidenția ținuta într-un mod elegant și inedit.

De asemenea, Oana Nuțu reușit să îmbine actualul și cultura românească într-o colecție nouă, unde sunt introduse modelele portului românesc.

2.Alexandru Simedru

Alexandru Simedru, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, specializarea design vestimentar, propune în lumea designului vestimentar o viziune nouă, plină de personalitate, cu privire la libertatea de a fi exact cine ești. Cu un stil original, fidel imaginației, abilitățile stilistice ale acestuia au acordat o importanță deosebită propriilor sale emoții și trăiri, transpuse ulterior în articole vestimentare. Alexandru Simedru afirmă că „fiecare colecţie are povestea sa şi este inspirată de anumite momente particulare din viaţa mea cotidiană. Cu toate acestea, există o legătură, o succesiune logică între ele, cel puţin pentru mine”.

3.Smaranda Almășan

Smaranda Almășan este un brand premium, colecțiile ei au la bază un stil avangardist, acestea fiind constituite în jurul unor modele elocvente, cu tăieturi fine și siluete ascuțite. Fondat în 2009, studioul Smarandei Almășan are sediul în Cluj-Napoca, România. Fiecare articol vestimentar din colecțiile sale aduce un suflu nou în lumea modei românești, unde designul devine o formă de exprimare personală și o ocazie de a inspira oamenii să își transpună individualitatea. Colecțiile sale au fost prezentate în cadrul mai multor evenimente de modă și au reușit să atragă atenția prin diversitatea printurilor semnificative pentru fiecare colecție.

4.Andra Clitan

Prin pasiunea pentru meșteșuguri și pentru tradiția propriei țări, Andra transpune un drum lung în lumea modei, începând cu întâmplările copilăriei din locul său natal din Maramureș, Transilvania, ce continuă cu educația extinsă la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Central Saint Martins, și de predare la Raffles Design Institute Manila, Filipine și Universitatea din Sharjah, Emiratele Arabe Unite, alături de călătorii de cercetare la nivel mondial. Brandul Andrei Clitan, MA RA MI, păstrează un loc important pentru tehnicile tradiționale și îmbinarea influențelor mai multor culturi prin introducerea unor abordări moderne și inedite.

4.Octavia Chiru

Brandul Octaviei Chiru a fost fondat în anul 2019 din dorința de a contopi sustenabilitatea cu arta purtabilă (wearable art). Produsele marca OCTAVIA CHIRU sunt confecționate din materiale naturale. Unicitatea fiecărui produs este datorată materialelor și tehnicilor de confecționare folosite, iar toate detaliile acestora sunt realizate manual. Chiar dacă nu avem mereu nevoie de un anumit articol vestimentar, îl achiziționăm de obicei doar din cauză că acesta este la modă, iar cum se demodează îl aruncăm sau rămâne ascuns în dulap. Astfel, pentru a combate această problemă, Octavia Chiru propune piese vestimentare multifuncționale care pot fi folosite și după demodare, de data aceasta ca obiecte decorative.

5.Lucian Alexandru Arsene

Arsene Lucian Alexandru a absolvit studiile de Modă-Design Vestimentar (licență) și Strategii de Modă și Costum (master) la Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, în cadrul Facultății de Arte Decorative și Design. Cu sediul actual în București, el își dedică în continuare activitatea creativă. În munca sa, Arsene Lucian Alexandru transmite o viziune despre libertate, dar una cu accente romantice moderne complexe. Cu un ochi orientat spre viitor, el abordează designul cu o abordare dinamică, menținând în același timp linii de clasic. Își propune să contureze un corp de design care să poarte o identitate contemporană și să ofere o contribuție proaspătă și inovatoare în lumea modei.

6.Laura Maxim

De la jurnalism, Laura Maxim a ajuns sa deschidă un atelier în care să lucreze pe marochinărie, dar și pe creațiile de rochii de mireasă deosebite. „Am început acest drum din dorința de a oferi pieței naționale un produs premium, lucrat manual la standarde internaționale. Știam că exista potențial în rândul marochinerilor români și am hotărât să nu mai stau pe gânduri și să încep încetul cu încetul, să clădesc un brand la nivelul propriilor standarde, care să împlinească toate nevoile unei femei moderne. Astfel, produsele pe care le-am propus, trebuiau sa împlinească următoarele criterii cheie: utilitate, versatilitate și unicitate.”, mărturisește Laura.

7.Laurence Barzoire

Piesele vestimentare create de Laurențiu Bârzoi se disting prin plinătatea culorilor, proporțiile interesante și îndrăzneala lor distinctivă. În cadrul colecțiilor sale, el își canalizează creativitatea pentru a aduce în prim-plan problemele contemporane cu care se confruntă lumea, cum ar fi depersonalizarea, rasismul, exprimarea identității sexuale. Prin brandul său, Barzoire, se abordează teme sociale și globale prin intermediul designului, transformând astfel moda într-un mijloc de comunicare vizuală ce transcend limitele obișnuite.