7 curente vestimentare în trend pe TikTok

o poză cu mai multe schițe care conțin haine

Dacă te-ai simțit vreodată stresat/ă din cauza faptului că nu reușești nicidecum să ții pasul cu noile trenduri în materie de fashion, stai fără griji deoarece urmează să îți prezint 7 curente vestimentare care păreau de mult apuse, dar care au revenit la viață datorită TikTok-ului.

Deși nu auzim mereu lucruri tocmai bune despre această aplicație, TikTok-ul este o platformă care încurajează libera exprimare a propriei opinii, așa că, o întreagă comunitate de oameni care îți împărtășesc ideile si preferințele în materie de modă se află doar la câteva click-uri distanță. Printre aceștia se numără influenceri precum: Matilda Djerf care a devenit populară atât pentru stilul ei de viață, cât și pentru modul în care se îmbracă, reușind să creeze ținute interesante din piese de vestimentație relativ basic; Richelle Zhang care, deși tinde spre un conținut divers, postează, în mare parte, ținute formate din rochii ce variază între „soft girl” și „baddie girl” și Louis Powell, o adevărată sursă de inspirație pentru bărbații care vor să încerce noi stiluri vestimentare.

1. Y2K

Acest stil are legături strânse cu moda anilor 2000 care a revenit în forță în rândul tinerilor chiar și acum, 20 de ani mai târziu. Dacă înainte, blugii cu talie joasă erau evitați precum ciuma, acum s-au întors pe rafturile magazinelor și în garderoba vedetelor. Pe lângă asta, tricourile strâmte, adesea cu elemente grafice, și materialele lucioase stau la baza acestui trend. Desigur, în funcție de preferințe, paleta de culori și accesoriile pot varia, dar dacă vreți să încercați acest stil, dulapul părinților este locul de pornire cel mai potrivit.

Deși poate părea ironic că un model precum Bella Hadid, care defilează pe toate podiumurile mari ale lumii purtând noile tendințe în haine, aderă la un anume stil vestimentar, acest lucru poate fi observat atunci când este surprinsă de către paparazzi în timpul ei liber, îmbrăcată după propriile preferințe.

2. Soft girl

Curentul “soft girl” este caracterizat de tot ceea ce ține de feminitate, fiind format din elemente colorate într-un mod mai subtil și care sugerează inocență și eleganță.

Ca și elemente vestimentare putem remarca rochiile vaporoase, din materiale moi, cu diferite simboluri precum inimioare sau steluțe, tricouri elegante și cardigane care să completeze aspectul.

Accesoriile sunt la fel de importante precum hainele în sine așa că bijuteriile finuțe, cordeluțele si fundițele sunt foarte importante pentru a completa ținuta.

De la decorul casei, până la stilul de viață și, fără doar și poate, stilul vestimentar, @kimberly.cat este definiția întruchipată a curentului „soft girl” pe TikTok.

3. Baddie girl

Estetica „baddie girl” încurajează îndrăzneala și libera exprimare, dar nu urmărește un tipar clasic precum celelalte stiluri vestimentare.

Deși își doresc să emane feminitate, fetele ce aderă la acest stil vestimentar se află la polul opus față de cele „soft girl”. Acestea doresc să își arate formele cu fuste și rochii strâmte si scurte, topuri decoltate și cât mai interesante, un machiaj strident și accesorii mai evidente precum cerceii cercuri.

Acest stil este cu siguranță unul des întâlnit, care a evoluat de-a lungul timpului și care, cel mai probabil, nu va muri curând. Fie că vă vine să credeți sau nu, serialul de pe HBO, Euphoria, a devenit atât de discutat pe TikTok încât, în acea perioadă, Maddy Perez era emblema stilului vestimentar „baddie girl” și toate fetele încercau să își însușească unele elemente precum: unghiile foarte lungi, machiajul și coafura care au consacrat-o, dar mai ales ținutele ei provocatoare.

4. Normcore

Acesta este probabil cel mai des întâlnit stil vestimentar și în care se încadrează majoritatea oamenilor care preferă să se îmbrace cât mai minimalist și practic. Este un trend întâlnit atât la femei, cât și la bărbați, și este caracterizat prin haine simple, adesea largi, în culori neutre și care nu se disting prin nimic.

Oamenii ce urmează acest stil dețin elemente ce formează o garderobă atemporală, nemaifiind nevoiți să țină pasul cu toate tendințele modei care apar din ce în ce mai des.

Îmbrățișând stilul “normcore”, oamenii își pot exprima stilul personal, rămânând în același timp fideli față de ei înșiși și valorilor lor.

Exemplul perfect de vedetă de pe TikTok care a contribuit la răspândirea acestui curent este chiar Matilda Djerf care reușește să creeze ținute atemporale din piese vestimentare foarte accesibile, fapt ce i-a adus faima din prezent.

5. Light/Dark academia

Așa cum sugerează și denumirea, oamenii care preferă aceste două stiluri vestimentare sunt pasionați de tot ceea ce ține de spațiul academic: literatura, cititul și învățatul, etc.

Ca elemente ce alcătuiesc acest stil se regăsesc: cămășile peste care se află o bluză sau vestă croșetată, fustele, adesea cu pliuri, la femei, iar la bărbați, pantaloni largi, în culori neutre, strânși în talie cu o curea. Bluzele pe gât sunt un element comun atât la femei, cât și la bărbați.

Ce diferențiază cele două stiluri este paleta de culori folosită. Pentru “light academia” sunt predominante nuanțele de bej, maro deschis și alb, pe când pentru “dark academia” avem prezente nuanțele de maro închis, vișiniu, verde închis.

Acest stil urmărește adaptarea uniformelor instituțiilor de învățământ precum facultățile din Ivy League pentru a forma o ținută adecvată în contexte mai variate.

https://www.tiktok.com/@nakdfashion/video/7070111358691429638?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7273917205804140065

6. Kawaii

Fiind cu siguranță unul dintre cele mai ușor de recunoscut curente vestimentare, stilul kawaii a luat naștere în Japonia și se poate traduce ca fiind “orice este drăguț”.

Desigur, această descriere poate părea extrem de subiectivă așa că o să vă prezint câteva caracteristici ale acestuia. Paleta de culori este una variată, formată din culori pastel, rozul fiind cea predominantă. Fustele sunt nelipsite, mai ales cele în pliuri, iar ca top, fundițele sunt un must-have.

Pentru mai multă inspirație vă puteți uita la anime-uri sau să răsfoiți câteva manga-uri și vă veți da seama de tipar destul de repede. TikTok este un loc la fel de bun pentru a găsi o variație mai largă a felurilor în care vă puteți însuși acest stil vestimentar.

7. E-girl/E-boy

Un alt stil ușor de remarcat este acesta. A luat naștere în jurul anilor 2010 și are la bază ideea de a purta haine închise la culoare într-un mod care să denote o personalitate puternică.

Astfel, avem o paletă de culori foarte restrânsă. formată în mod predominant din negru și alte variații ale acestei culori, fuste sau blugi negri, în cazul băieților, cu elemente cât mai imprevizibile precum lanțuri sau ace de siguranță, ștrampi de tip fish-net, iar în partea de sus, o bluză strâmtă peste care se află un tricou larg. Deși nu ține neapărat de vestimentație, coafura si culoarea părului sunt la fel de importante precum machiajul care iese în evidență prin folosirea unui fard negru, foarte strident, eyeliner-ul fiind nelipsit. Dacă până acum majoritatea exemplelor au fost cu fete, aici puteți vedea exemplul perfect pentru stilul „e-boy”.

În final, vreau doar să vă dau un sfat: nu vă aruncați hainele pe care le considerați învechite pentru că nu știți când o să revină în trend, iar în caz că nu știți dacă sunteți adepții unuia dintre stilurile de mai sus sau pur și simplu vreți să vedeți cărui curent vestimentar aparțineți, puteți face acest test.