Cu cât timpul trece, cu atât lumea fashion-ului și a design-ului vestimentar avansează, scoțând la suprafață noi talente care aduc idei nemaivăzute, îmbinând forme, texturi și culori scoase din tipar. Noii creatori vestimentari își îndreaptă atenția spre creații concepute pentru orice tipologie de corp, indiferent de greutate sau înălțime, spre libera exprimare prin prisma hainelor, spre autenticitate, dar și spre conectarea cu cultura din care provin, promovând continua dorință de educare și descoperire a propriei persoane. Tinerii creatori de modă demonstrează că talentul nu are limite, norme și nu este oprit de regulile impuse până acum în lumea modei.
1.Henna Lampinen
Henna Lampinen s-a lansat în industria modei exprimându-și opinia în legătură cu prejudecățile aduse persoanelor care suferă de obezitate în societatea noastră, care le opresc din a-și dori o schimbare în bine, care devin un prag în afișarea lor în lume. În anul 2019, Henna Lampinen a câștigat un premiu în cadrul concursului “Designer’s Nest competition” la “Copenhagen Fashion Week”, prezentându-și creațiile în mărimea 36, mărimea standard a modelelor din industrie. Faptul că nu se identifica, nu se regăsea în propriile sale creații au determinat-o să înceapă să confecționeze piese vestimentare pentru personane cu corpuri similare cu al ei. “Moda ar trebui să fie accesibilă pentru toate corpurile, indiferent de mărimea pe care o ai. În acest moment, asta nu se întâmplă în industria modei în niciun fel. Aș spune că dacă obezitatea nu ar avea o stigmă așa mare în societatea noastră, selecția din magazine, de exemplu, ar fi foarte diferită, și în termini de calitate, și în termeni de stil”, mărturisește Henna Lampinen. Astfel, ideea promovată este acceptarea faptului că aceasta este realitatea, că nu toate trupurile sunt la fel, că nu există o mărime dezirabilă, creearea unei societăți în care ești acceptat indiferent de ce mărime au hainele tale, este singura modalitate de a avansa atât în lumea modei, dar și ca societate.
2. Harris Reed
Harris Reed se numără printre creatorii de modă care se luptă zilnic cu normele impuse de societate când vine vorba despre ce înseamnă feminin și ce înseamnă masculin. Creatorul își caracterizează ținutele ca “Romanticism Gone Nonbinary” (Romantist devenit non-binar), dorește ca arta sa să atragă priviri, să stârnească curiozitate și să împingă societatea spre a deveni una mai expresivă și deschisă la nou. Așa cum culoarea roz nu este destinată strict sexului feminin, iar culoarea albastră nu este menită strict sexului masculin, așa nici piesele vestimentare nu ar trebui să fie atribuite în funcție de gen. Stereotipurile sunt create pentru a fi încălcate, iar asta este exact ceea ce face Harris Reed. Inspirația creațiilor sale provine din problemele sociale și politice de la momentul actual, susținând faptul că moda ar trebui să fie una dintre vocile care adresează aceste probleme.
Atât celebrități precum Harry Styles și Ezra Miller și-au îndreptat rapid atenția spre creatțiile lui Haeris Reed, cât și brand-uri precum M-A-C Cosmetics, care a lansat prima campanie de machiaj pentru persoanele non-binare.
3. Chen Sifan
Chen Sifan este un creator de modă chinez care și-a propus să pună capăt stereotipurilor. Artistul reprezintă o voce care pune comoditatea cu propria persoană înaintea normelor impuse de societate, care exploatează dorința noii generații de a sparge cercul vicios în care se învârt generațiile anterioare atunci când vine vorba despre rolurile de gen. Astfel, a îmbinat părți ale costumelor bărbătești, precum trenciuri, costume de gală bărbătești, haine de muncă, cu obiecte asociate sexului feminin, precum draperii sau șorțuri. Colecția sa recentă este dedicată bărbaților “delicați și fragili”, mărturisește creatorul. Chen Sifan precizează și faptul că, cel mai mult își dorește ca oamenii să simtă poezia din detaliile muncii sale.
4. Alessandro Tondolo
Alessandro Tondolo își promovează colecția Cohaeresco (“crescând împreună” lat.) care este menită să reprezinte disonanța dintre oameni și natură, dar și cea dintre oameni în general. Creatorul dorește să exprime prin arta sa faptul că oamenii trebuie să înțeleagă că sunt interconectați între ei și că este necesar să lucreze împreună cu natura, nu în jurul ei sau împotriva ei, pentru a avansa. Astfel, colecția sa este formată din piese refolosite sau nedorite tricouri, hanorace și pantaloni. Alessandro Tondolo a utilizat diferite materiale textile modelate în așa fel încât să devină sustenabile și ecologice. Mai mult de atât, materialul care se aseamană cu pielea este o creație proprie a lui Alessandro Tondolo, obținută din kombucha.
5. Anifa Mvuemba
În anul în care tehnologia este găsită la orice colț, este factorul dominant al acestei generații și fără de care viața ar părea inimaginabilă, creatoarea de modă Anifa Mvuemba a reușit să o incorporeze până și în modă. Totuși, designer-ul își învață publicul să nu se lase purtat de valurile perfecțiunii promovate de către tehnologie, să nu se îndepărteze de ceea ce este normal, firesc, mai ales atunci când vine vorba despre felul în care arată corpul uman. Astfel, pentru colecția sa numită Pink Label Congo, Anifa Mvuemba a avut un adevărat spectacol 3D care a captat rapid ochii publicului. Îmbinând perfect cele doua cuvinte care ar putea caracteriza perfect perioada în care ne aflăm, “tehnologie” și “inclusivitate”, designer-ul a reușit să îmbine arta 3D cu ținute menite femeilor cu trupuri de orice mărime și formă, promovând naturalețea și normalitatea corpurilor. Inspirația sa provine din stilul strămosilor săi din Congo, fapt pentru care, în colecția sa se regăsește un amalgam de culori vibrante, forme și texturi mai puțin întâlnite, dar îndrăznețe.
6. Sinéad O’Dwyer
Sinéad O’Dwyer își dorește să reflecte dificultatea prin care a trecut atât ea, cât și apropiații ei atunci când vine vorba de a-și accepta corpul într-o societate cu standarde ale frumuseții bine conturate, prin piesele sale vestimentare. O’Dwyer atrage atentia publicului datorită unicității creațiilor sale: sculpturi de silicon modelate cu ajutorul corpurilor prietenilor ei – sâni lăsați, șolduri cu celulită, părți cu grăsime – care sunt menite să devină considerate la fel de frumoase precum un stomac plat și o talie “perfectă”. Îmbinând o tehnică rar vazută cu un scop nobil și un talent înnăscut, Sinéad O’Dwyer a cucerit rapid interesul publicului său, dornic să se simtă observat, ascultat și, cel mai important, acceptat așa cum este.
7. Masha Popova
Masha Popova, creatoarea de modă care niciodată nu s-a regăsit în industria modei, care nu visa să lucreze înconjurată de lux, la case mari, ci care se simte cel mai confortabil în timpul procesului de creație, când are ocazia să lucreze pe manechine, schimbându-le formele. Conform site-ului Metal Magazine, Masha Popova declară: “Hainele mele nu au legătură cu linearitatea sau simetria. Pentru mine, o ținută simetrică sau perfectă arată controversat. Dacă ar trebui să descriu în câteva cuvinte, aă spune “eleganță lipsită de respect”. Sunt ținute sexy, dar în felul lor”, este modul în care a ales Masha Popova să își caracterizeze colecția vestimentară. “Ciudat, multistratificat, colorat și distorsionat” este modul perfect de a descrie print-ul artistei. Astfel, în toate creațiile sale se poate observa stilul unic format din materiale șifonate, tăiate, pictate, stropite, menite să creeze iluzii optice pe corpurile modelelor, schimbându-le siluetele.
Deși lumea modei este într-o continuă schimbare, creatorii de modă reușesc întotdeauna să țină pasul cu ea, șocând din nou și din nou cu ideile, creațiile, realizările și poveștile din spatele proceselor lor de creație. Progresul pe care îl aduce noua generație de creatori de modă este unul memorabil, care pune bazele unui nou început.