Psilocibina este o substanta psihoactiva produsă in mod natural de peste 200 de specii de ciuperci, cunoscute și sub denumirea de magic mushrooms. In stadiul ei natural, aceasta substanta este activa, insa daca este digerata poate avea efecte halucinogene similare in unele aspecte cu cele produse de DMT si LSD. Poate provoca halucinații, sentimente de euforie intensă, distorsionarea realității si experiențe de natura spirituala, iar in unele cazuri e posibil sa provoace greață și atacuri de panică.
Dincolo de experiența psihedelică pe care o caută unii, cercetătorii și terapeuții vorbesc tot mai des despre beneficiile acestui drog, pentru că au apărut destule dovezi științifice care sugerează că psilocibina, adică substanța activă a ciupercilor, poate face minuni pentru depresie, anxietate sau traumă.
Ciupercile magice au ajuns să fie folosite în scopuri sacre și medicinale în toate culturile din jurul lumii, din America Centrală până-n Siberia — iar asta de secole, dacă nu chiar de milenii. Limba nahuatl, folosită de azteci, descrie aceste ciuperci ca teonanacatl, ceea ce înseamnă „carnea zeilor”.
In Romania, psilocibina reprezintă o substanță de mare risc, iar cultivarea, deținerea sau vânzarea acestor ciuperci reprezintă o infracțiune.
Psilocybe semilanceata
Psilocybe semilanceata, cunoscută și sub numele de liberty cap, are un aspect maro-gălbui, cu un capac conic sau în formă de clopot si se găsesc predominant în regiunile temperate ale Europei, pe pajiști frecventate de animale.
Este considerată a fi una dintre cele mai puternice ciuperci cu proprietăți psihoactive mai puternice și robuste. Cu aproximativ 1% psilocibină, poate induce euforie și halucinații vizuale în aproximativ 30 de minute. Efectele pot dura până la 9 ore.
Mulți utilizatori au raportat că simt efecte ușoare de tip LSD cu un liberty cap, provocându-le sentimente de fericire puternică și încredere. Cu toate acestea, este posibil să nu fie potrivita pentru începători, deoarece poate provoca anxietate și dureri de stomac.
https://www.guidancepa.com/types-psychedelic-mushrooms-effects/
source: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Psilocybe_semilanceata_6514.jpg
Psilocybe serbica
Psilocybe serbica se găsește crescând mai ales în grupuri, în păduri de foioase și conifere pe lemn putrezit, pe crengi, compost, reziduuri de plante în păduri, de obicei în locuri umede de-a lungul râurilor, potecilor forestiere, pe marginea drumurilor, și este considerată printre cele mai potente specii din Europa Centrală și de Est, aceste zone fiind și singurele unde se găsește.
Aceasta ciuperca a fost asociata dealungul timpului cu experiențe mistice, ceea ce o face o entitate iubită și respectată în domeniul enteogenilor fiind folosită de secole de comunitățile indigene, șamani și căutători spirituali ca instrument pentru vindecare și extinderea conștiinței avand de asemenea o Influență profundă asupra artei, muzicii și filosofiei.
Spre deosebire de alte specii din genul Psilocybe cu nume descriptive, numele său (serbica) indică doar locul său de descoperire. Cu toate acestea, acest lucru a devenit puțin confuz atunci când a fost găsită și în alte zone, cum ar fi România, Republica Cehă, sudul Italiei și Grecia.
source: https://fungushead.com/psilocybe-serbica/
Psilocybe cyanescens
Psilocybe cyanescens, cunoscută și sub numele de Copelandia cyanescens sau wavy caps, este mai puternică decât liberty cap, cu aproximativ 1 până la 2 grame în forma uscată care conferă efecte tari.
Este considerată a fi una dintre cele mai puternice ciuperci halucinogene, provocând halucinații vizuale și auditive. Utilizatorii au raportat că au văzut obiecte viu colorate, efectele putând dura până la 6 ore sau se pot extinde până la 7 ore cu doze mai mari.
Aceasta ciuperca este alegerea celor care doresc o deconectare temporară de lumea reală și este de asemenea, cunoscută pentru faptul că poate atenua migrenele și durerile de cap. În același timp, se recomandă evitarea dozelor mai mari, deoarece au fost raportate efecte adverse, cele mai grave fiind disfuncții musculare temporare.
https://www.guidancepa.com/types-psychedelic-mushrooms-effects/
source: https://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybe_cyanescens
Psilocybe bohemica
Psilocybe bohemica, este o ciupercă psihoactiva din familia Agaricales, fiind asemănătoare cu Psilocybe cyanescens, deși aceasta din urmă are un miros și un gust mai puternic și nu este striata translucid atunci când este umeda. Capacul său poate varia de la 1 cm la 4 cm în diametru fiind conic la început, dar pe măsură ce îmbătrânește, capacul devenind mai convex sau în formă de clopot.
Se spune că chimistul și micologul Jochen Gartz, în cartea sa populară din 1999 “Narrenschwämme”, a dezvăluit din greșeală locația în care creșteau aceste ciuperci, rezultând într-o vânătoare de ciuperci halucinogene care a provocat daune semnificative siturilor în cauză.
source: https://ultimate-mushroom.com/edible/772-psilocybe-bohemica.html
Psilocybe moravica
Psilocybe moravica, cunoscută și sub numele de Moravian Liberty Cap, este o specie de ciuperci psihoactivă găsită în Europa de Est. Crește pe bucăți de lemn în curs de descompunere, de obicei în corpuri individuale sau, ocazional, în grupuri mici.
Apare de obicei între septembrie și noiembrie, apogeul creșterii având loc în octombrie.
Psilocybe moravica aparține familiei Serbica, care include și alte specii precum Psilocybe serbica și Psilocybe bohemica.
source: http://en.psilosophy.info/species/psilocybe_moravica.htm#20
Psilocybe azurescens
Este printre cele mai puternice ciuperci care contin triptamină, conținând in forma uscata în medie pana la aproximativ 1,1% psilocibină și 0,15% psilocină. Aparține familiei Hymenogastraceae din ordinul Agaricales.
Psilocybe azurescens sunt adesea menționate printr-o varietate de nume comune: Azzies, Astoriensis, Farfurii zburătoare, Blue Runners, Blue Angels sau Indigo Psilocybe. Cu capacele lor de culoarea caramelului, tulpinile albe strălucitoare și forma larga (structura din centrul capacului fiind asemănătoare mamelonului), azurescenele sunt destul de distinctive în aspect. Pentru ochiul neantrenat, multe Psilocybes pot arăta ca orice alte LBM (ciuperci mici maro), iar sfatul general este să cunoașteți caracteristicile speciei pe care o căutați, dar și pe cele pe care nu le căutați. Membrii genului Galerina, de exemplu, pot fi mortali, iar multe alte specii asemănătoare pot fi otrăvitoare.
source: https://doubleblindmag.com/mushrooms/types/flying-saucer-shrooms/
Psilocybe fimetaria
Psilocybe fimetaria își trage numele din cuvântul latin “fime”, care înseamnă bălegar, și sufixul latin standard “-arius”, adică angajat sau structurat.
P. fimetaria se găsește crescând solitar, dar și în grupuri, pe balegă de cal sau de vacă, în zonele ierboase, din septembrie până în noiembrie. Psilocybe semilanceata poate fi o specie indicator pentru locația ciupercilor Psilocybe fimetaria, deoarece favorizează ierburi, tipuri de sol și condiții climatice similare. Este distribuită pe scară largă în Europa, dar nu este foarte comună.