7 cele mai valoroase creații artistice din lume

oameni privind pictura Mona Lisa

În lumea artei, de multe ori valoarile materiale a unor bucăți de pânză peste care s-a aplicat culoare de o anumită persoană, tind să iasă de sub control. Astfel, unele creații artistice, prin vechimea, istoria și autenticitatea lor, ajung să fie estimate la niște prețuri care pot ori să stârnească un interes aparte în mintea unui artist, ori să determine omul de rând care lucrează de la 9 la 17 o lună intreagă pentru a primi o fracțiune din prețul unei “simple” creații, să își pună mâna în cap. Acestea sunt 7 cele mai valoroase (din punct de vedere material) picturi din lume:

“Art is never finished, only abandoned.”

Leonardo Da Vinci

1.Mona Lisa

Mona Lisa este probabil cea mai cunoscută pictură din lume. Realizată în 1503 de renumitul Leonardo da Vinci, pictura a fost mediatizată tot mai mult odată cu apariția internetului și cu popularizarea acestuia. La momentul actual, imaginea picturii poate fi găsită pe articole vestimentare, în memurile de pe internet și în diverse alte locuri. Deși pictura este considerată “priceless”, putem să estimăm o sumă aproximativă care s-ar apropia de valoarea picturii. În anul 1962, opera a fost aproximată să aibă o valoare de aproximativ $100 milioane. Totuși, din cauza inflației, prețul la momentul actual, poate fi aproximat în jur de $860 milioane.

2.The card players

pictură a doi bărbați care joacă cărți
The Card Players (1892-1893) by Paul Cézanne; Paul Cezanne, Public domain, via Wikimedia Commons

Această pictură, creată de Paul Cezanne (1839-1906), este doar una din cele 5 picturi care prezentau aceeași oameni care stau la masă și se joacă cărți. Totuși, aceasta în particular a fost vândută în 2011 familiei roiale din Qatar pentru $250 milioane. Fiecare versiune prezintă variațiuni în numărul de persoane care stăteau la masă, locația în care se ținea jocul, chiar și mărimea pânzelor picturilor erau diferite. 

3.Portrait of Dr. Gachet

pictură vu un bărbat care își susține capul în mână
Portrait of Dr. Paul Gachet (1890) by Vincent van Gogh, Public domain, via Wikimedia Commons

Vincent van Gogh, creatorul acestei picturi este de asemenea unul dintre cei mai renumiți artiști din lume. Această pictură a fost creată în 1890 și scoate în evidență foarte puternic, stilul specific lui Vincent van Gogh prin aplicarea mai multor linii imperfecte și nestilizate, pentru a crea umbre, forme, structuri. Acest stil îl diferențiază pe artist de restul, iar pictura, prin toate caracteristicile ei, însumează o valoare de $163 milioane.

4.Bal Du Moulin De La Galette

pictură cu oameni care petrec
Bal du moulin de la Galette (1876) by Pierre-Auguste Renoir, Public domain, via Wikimedia Commons

Creația lui Pierre-Auguste Renoir a fost realizată în 1876 și este păstrată în muzeul d’Orsay de la Paris. Aceasta prezintă o după-amiază tipică de duminică în zona Montmartre a Parisului, unde oamenii se îmbrăcau festiv și petreceau seara dansând și consumând alcool. Prețul oferit pentru această pictură complexă este de $154 milioane.

5.The scream

pictură cu o figură care pare uimită
The Scream (1910) by Edvard Munch, Public domain, via Wikimedia Commons

Norvegianul Edvard Munch (1863-1944) a creat această pictură în 1895 și vândută în privat pentru $135 milioane. Mesajul puternic pe care îl emana pictura aparent simplă a făcut ca în scurt timp pictura să fie una din cele mai cunoscute din lume. Artistul spune că a experminentat ceea ce el descrie ca un:

“eternal scream across nature”.

Edvard Munch

6.Flag

“Flag” este una din primele picturi pe care artistul Jasper Johns (1930-prezent) le-a prezentat în cadrul unei exhibiții la vârsta de 24 de ani. Inspirația de a crea o pictură cu un simplu steag a venit în urma unui vis pe care acesta l-a avut despre steagul american. Prețul plătit pentru pictura realizată pe lemn este de $130 milioane.

7.Portrait of Joseph Roulin

pictură cu un bărbat pe un fundal verde cu flori
Portrait of Joseph Roulin (1889) by Vincent van Gogh, Public domain, via Wikimedia Commons

Asemănător cu “Portrait”, tot de Vincent van Gogh, putem observa o asemănare puternică în stilul artistic. Pe perioada în care acesta a locuit în Arles, Joseph Roulin a devenit un prieten foarte bun și dedicat al artistului. Prin urmare, a fost foarte important pentru acesta să realizeze portretul unui bărbat pe care îl admira atât de tare. Prețul picturii este estimat la $125 milioane.

Priviți pentru alte picturi ale căror preț vă va surprinde.

În concluzie, prețurile operelor de artă pot atinge valori care să te lase cu gura căscată. Totuși, multe dintre picturile cunoscute au fost donate sau împrumutate muzeelor pentru ca orice om pasionat să le poate vizita si vedea cu proprii ochi, nu printr-un ecran de telefon. Totuși multe opere valoroase sunt încă păstrate în colecții private.