7 cele mai underrated piese ale celor mai cunoscute albume rap din ultimul deceniu

În ziua de azi, tehnologia de care lumea dispune a făcut muzica foarte accesibilă, prin urmare oricine deține un smartphone, cu sau fără abonament la o platformă de streaming, poate cu ușurință să asculte aproape orice piesă sau album existent. Din acest motiv, industria muzicală a ajuns să prospere tot mai mult odată cu trecerea anilor, iar artiștii cunoscuți de azi, sau de ieri, să depășească recorduri peste recorduri, datorită streaming-urilor. Internetul și platformele digitale care au apărut între timp au ajutat, la rândul lor, la formarea și creșterea comunităților care ascultă un anumit gen muzical, iar pasionații au ajuns să își sporească cunoștiintele în acest domeniu lipsit de margini. Cu toate acestea, deși avem totul la dispoziție, mereu reușește să ne scape câte ceva. În lista de mai jos urmează câteva din piesele unora dintre cele mai cunoscute albume rap din 2010 încoace, care fie ți-au scăpat, fie nu le-ai acordat destulă atenție, dar acum e momentul să le adaugi în playlist.

1) Kendrick Lamar – The Art Of Peer Pressure,  good kid, m.A.A.d. city (2012)

Considerat de mulți cel mai bun album rap din discografia lui Kendrick Lamar și cel mai bun album rap din ultimii 20 de ani, GKMC nu a primit recunoașterea meritată când a pierdut grammy-ul pentru Albumul rap al anului, în detrimentul lui Macklemore. Între timp Kendrick, zis și K-Dot, are un premiu Pulitzer, printre altele, iar Macklemore nu e nicăieri de găsit. Lăsând trecutul la o parte și ignorând complet premiile Grammy de atunci, GKMC este genul de proiect de care nu te plictisești nici după 10 ani, oricât de mult l-ai fi avut în rotație. “Ages like fine wine” ar spune unii, ca orice produs de calitate pană la urmă.

Având câteva piese arhicunoscute precum Money Trees, Swimming Pools (Drank), sau B****, Don’t Kill My Vibe, albumul lansat în 2012 nu își pierde consistența, oferind și alte piese unice, atât în ceea ce privește producția, cât și versurile. Astfel, una dintre cele mai puțin apreciate piese de către publicul de mainstream este The Art Of Peer Pressure, unde Kung-Fu Kenny vorbește despre viața de adolescent în Los Angeles și modul în care anturajul din care făcea parte în Compton încerca să îl influențeze să comită diverse infracțiuni. Piesa are sub 100 de milioane de stream-uri pe Spotify, în timp ce Money Trees, cea mai renumită piesă a proiectului, trece de 800 de milioane de stream-uri, făcând-o cunoscută până și pentru persoanele care nu ascultă Kendrick, sau chiar muzică rap, în general.

2) Travis Scott – Ok Alright (feat. ScHoolboy Q), Rodeo (2015)

Încă din 2015, Travis Scott a reușit, în doar câțiva ani, să își asigure locul în vârful industriei rap din prezent datorită stilului unic și creativ, în combinație cu cea mai calitativa producție. Cel puțin despre asta e vorba în primul lui studio album din 2015, Rodeo, unde vibe-ul celor mai multe piese este unul chill și totuși, fiecare melodie sună cât se poate de unic și odată ce îl asculți pe tot, e destul de greu sa alegi o favorită. În timp ce Antidote este cea mai cunoscută piesă de pe album, cu aproape 600 milioane de stream-uri pe Spotify, există câteva piese mai bune care nu au reușit sa capteze la fel de mult atenția publicului, clasându-se mult sub linia de comercial. Cel mai potrivit exemplu este Ok Alright cu ScHoolboy Q, care având abia 34 milioane de stream-uri, este printre cele mai puțin ascultate piese de pe întreg albumul. Calitatea instrumentalului, cu o ambianță mai dark, îmbinate cu versurile lui Travis și ScHoolboy crează un vibe complet unic și o plasează, fără îndoială, printre cele mai reușite piese de pe Rodeo.

3) Kanye West – Saint Pablo, The Life Of Pablo (2016)

În momentul de față e inutil să vorbim despre statutul lui Kanye în industria muzicală și nu numai, întrucât rapperul este considerat de către mulți un geniu, atât în muzică cât și în fashion. Fiind, probabil, cel mai de influență artist al ultimilor 20 de ani, este unul dintre cei mai ascultați și premiați artiști din industrie. În 11 februarie 2016, în cadrul fashion show-ului pentru Yeezy Season 3, Ye a făcut un preview cu ce avea să însemne The Life Of Pablo. Considerat unul dintre cele mai bune albume ale anului 2016 și probabil unul dintre cele mai bune proiecte din discografia artistului, TLOP a primit un feedback foarte pozitiv din partea criticilor, având sa primească 5 nominalizări la premiile Grammy.

Printre cele mai cunoscute piese de pe album se numără Famous (+500M streams), Father Stretch My Hands, Pt. 1 (+500M streams), sau Waves(+300M streams), iar alte câteva piese depășesc 200 milioane de stream-uri (Spotify). Există, bineînțeles, câteva care nu primesc nivelul de apreciere pe care îl merită. Una dintre aceste melodii este Saint Pablo, care în ciuda faptului că are puțin peste 100 milioane de stream-uri, nu o prea auzi. Aici Kanye își adresează părerile legate de controverse de pe twitter, sau speculațiile din media legate de sănătatea lui mentală, iar producția realizată de el și Mike Dean o clasează mult peste alte piese mai comerciale din album.

4) Kendrick Lamar – FEAR. , DAMN (2017)

Source: Unsplashed

DAMN. este probabil albumul care a stabilit unde se situează Kendrick Lamar în muzica rap. Cei mai mulți spun ca ar fi cel mai bun rapper al generației actuale, în timp ce alții îl consideră cel mai bun din toate timpurile. Oricare ar fi adevărul, talentul, creativitatea și versatilitatea rapper-ului originar din Compton nu a dezamăgit niciodată, de aceea albumul din 2017, DAMN. a fost atât de apreciat din punct de vedere critic încât, pe langă premiul de Album Rap al anului la Grammys, Kendrick a primit premiul Pulitzer pentru muzică, devenind primul rapper care să obțină acest premiu din istorie. Albumul a ajuns, de asemenea la niște cifre incredibile, având peste 1,7 miliarde de stream-uri la lead single-ul HUMBLE., doar pe Spotify, iar piese precum LOVE. sau DNA. aproape ating un miliard fiecare. De asemenea, LOYALTY. cu Rihanna are în jur de jumatate de miliard de stream-uri, iar ELEMENT. se apropie de 400 milioane. Deși, toate piesele au o valoare incredibilă din toate punctele de vedere, nu toate au “explodat” din punct de vedere a stream-urilor, una dintre acestea fiind FEAR., care abia atinge 150 milioane. Pentru a afla semnificația din spatele versurilor intrați pe pagina de la Genius.

5) Kanye West – Hell Of A Life, My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Majoritatea fanilor, dar și criticii, precum NME sau Rolling Stone, consideră al-5-lea studio album a lui Kanye ca fiind cea mai buna creație a sa și, unul dintre cele mai bune albume rap din toate timpurile. Kanye s-a auto izolat în Hawaii în 2009 pentru a scrie și înregistra albumul care avea apoi sa debuteze pe primul loc în Billboard 200 în SUA.

Cu piese precum Power, care are aproape 800 milioane de stream-uri sau All Of The Lights, cu aproape 500 milioane, albumul a reușit sa depășească 2,8 miliarde de stream-uri pe Spotify doar. Runaway și Devil In A New Dress, fiind considerate printre cele mai bune piese făcute vreodată de Kanye, depășesc 300 respectiv 200 milioane de stream-uri. Totuși, pe un album așa de bun există și piese care nu au primit nivelul de apreciere pe care îl merită și multi fani nu știu încă de existența lor. Un exemplu foarte bun ar fi Hell Of A Life, care are abia 64 milioane de play-uri. Piesa are are un ritm și un vibe asemanator cu cel de pe Yeezus, următorul album pe care avea Kanye sa îl scoată în 2013, oferind oarecum un preview legat de cum va suna următorul sau proiect, făcând din producția piesei sa fie ahead of its time.

6) J. Cole – 03’ Adolescence, 2014 Forest Hills Drive (2014)

J. Cole și-a stabilit poziția în ierarhia celor mai talentați rapperi din generația actuala încă din 2011, odată cu lansarea hit-ului Work out, care a depășit 600 milioane de stream-uri. Jay-Z a fost cel care l-a semnat la casa lui de discuri în urma piesei Lights Please, de pe același album Cole World: The Sideline Story. De atunci, restul e istorie. Albumul a primit nominalizări la premiile Grammy și premiul pentru Albumul Anului la BET Awards.

In 2014, Cole lansează iși al-3-lea studio album, fiind albumul care avea sa ii aducă doua dintre cele mai de succes piese No Role Modelz și Wet Dreamz, având un total de peste 2.2 miliarde de stream-uri. Albumul a primit nominalizări la premiile Grammy și premiul pentru Albumul Anului la BET Awards. Versurile de pe acest album fac din acesta un proiect cu adevărat special pentru fanii J. Cole, care se regăsesc în poveștile pe care acesta le spune. Până și piesele mai putin cunoscute de pe 2014 Forest Hills Drive sunt unice, doar ca nu au ajuns mai departe de fanbase-ul devotat al rapperului crescut în North Carolina. Una dintre cele mai apreciate piese de fani, dar care nu a avut un succes răsunător ca și altele, este 03′ Adolescence, unde Cole vorbește despre tinerețea sa de după ce a absolvit liceul în 2003, detaliind drumul sau complicat spre a deveni un rapper, problemele cu stima de sine, dar și cu fetele, considerând ideea de libertate ca ceva greu de imaginat.

7) Drake – 9, Views (2015)

Drake este probabil cel mai de succes rapper din istorie și unul dintre cei mai de succes artiști din ultimul deceniu, dar asta spun doar statisticile. Fanii au dezbătut de-a lungul timpului care este cel mai bun album al artistului canadian, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. În schimb se poate spune despre Views ca ar fi cel mai bine vândut album al lui, care i-a adus premiul de Top Rap Album la BMA’s, printre altele.

De pe albumul Views, doar piesele Too Good, Controlla, One Dance si Hotline Bling au împreună peste 4.2 miliarde de stream-uri pe Spotify. Informația vorbește de la sine. De altfel, Drake experimentează mai multe genuri pe acest album precum R&B, Dancehall sau Afrobeat, împreună cu o multitudine de artiști cu care colaborează, printre care Wizkid și Rihanna. Views este unul dintre cele mai versatile albume atât din discografia lui, cât și din industrie, fapt căruia se datorează numărul record de vânzări produse de acesta. Pe lângă piesele mainstream, se numără și câteva mai putin cunoscute de toată lumea, dar care nu dezamăgesc, ci chiar din contră. Cel mai bun exemple ar fi 9, care surprinde stilul autentic de rap pe care Drake obișnuia sa îl aibă mai mult pe alte albume decât pe Views, dar care l-a făcut, pana la urmă, cine este azi.