Social media este în vigoare acum, astfel oamenii ajung să facă diverse provocări doar pentru expunere și niște like-uri. Unele dintre aceste provocări cum ar fi provocarea manechinului și provocarea trashtag sunt printre cele amuzante și reușite, altele sunt pur și simplu prostești. Mai rău, multe tendințe din social media s-au dovedit a fi periculoase și chiar mortale. Iată 7 cele mai periculoase trenduri din mediul online.
1. Tide pod challenge
Probabil unul dintre cele mai periculoase provocări de pe internet, Tide pod challenge a devenit viral datorită stupizeniei lui. În 2017, adolescenții au început să se provoace între ei să mănânce micile capsule Tide folosite pentru spălarea rufelor. În urma acestei provocări mai mulți tineri și copii au murit deoarece detergentul și plasticul ce se dizolvă sunt toxice pentru organism. Deși numărul participanților la acest challenge a fost relativ mic, a fost de ajuns încât să se tragă un semnal de alarmă.
i was gonna ask why the tide pods are under child safety locks but then i remembered the tide pod challenge
— milalalala (@in_lalazone) November 17, 2022
2. Blue whale challenge
Provocarea Balena Albastră este o provocare pe rețelele de socializare care încurajează copiii, adolescenții și alți utilizatori să îndeplinească sarcini specifice, pe parcursul a 50 de zile, care le sunt atribuite de către un “administrator de grup” anonim.
Sarcinile se intensifică pe parcursul celor 50 de zile și pe ultima zi a provocării, singură modalitate de a “câștiga” este să mori prin sinucidere, iar dacă vrei să renunți ajungi ulterior să fii șantajat și amenințat. Acest joc i-a vizat pentru prima dată pe tinerii din Rusia, răspândindu-se rapid în toată lumea. Deoarece au existat victime, a ajuns să fie foarte mediatizat pentru a trage un semnal de alarmă atât pentru părinți cât și pentru copii.
3. Hot water challenge
Această provocare este una extrem de periculoasă deoarece constă în turnarea apei clocotite pe un prieten care doarme sau care nu știe ce va urma. De cele mai multe ori oamenii sunt treji și participă de bună voie la provocare, alteori o toarnă direct pe ei înșiși. Te-ai aștepta ca cei mici să înțeleagă pericolele pe care le prezintă fierberea apei. Deși participanții probabil că nu vor de fapt să le facă rău prietenilor lor, de obicei sfârșesc prin a-i arde rău, mai ales când apa este turnată pe față. Din păcate, consecințele sunt arsuri grave ca în cazul unei fetițe de 11 ani care a fost transportată la spital după ce prietenul ei a turnat apă fiartă pe ea. Provocarea a apărut în 2017 și a durat până în 2018.
4. Salt and ice challenge
Oamenii găsesc modalități de a se răni dintodeauna. Provocarea este destul de simplă: îți pui sare pe piele, apoi pui un cub de gheață deasupra. Sarea face că temperatura gheții să scadă și mai mult, arzând pielea. ideea este să vezi cât de mult poți suporta durerea. Cu toate că majoritatea oamenilor au scăpat doar cu niște arsuri simple, sunt copii care au ajuns la spital în urma provocării cu arsuri de gradul 3.
5. Planking challenge
Challenge-ul a fost la modă la începutul anilor 2010. Acesta constă în a sta întins cu fața în jos foarte rigid (ca o scândură) pe o suprafață aleatorie. Planking-ul nu este periculos în sine. O mulțime de oameni au făcut planking în locuri precum mese, scaune și multe altele dar ei tind să facă din ceva amuzant și prostesc ceva periculos. Astfel, în 2011, un bărbat din Australia a încercat să facă planking de pe balcon și a căzut în gol.
6. Bird box challenge
Odată cu apariția filmului cu acest nume a apărut și un trend asemănător ce a ajuns să devină periculos. Există o mulțime de lucruri pe care poți încerca să le faci legat la ochi și care nu te-ar pune în pericol de rănire, dar oamenii au dus totul la extrem. cel mai periculos mod de a face acest challenge este să conduci legat la ochi, provocare făcută de celebrul youtuber Jake Paul. Deoarece mașinile sunt responsabile de moartea a 1,35 de milioane de oameni anual, persoanele care fac provocarea sunt de-a dreptul iresponsabile.
7. Knife game
Jocul cu cuțitul, numit și ,,înjunghierea între degete” este un joc în care, așezând palma mâinii pe o masă, cu degetele depărtate, folosind un cuțit sau un alt obiect ascuțit, se încearcă să se înjunghie înainte și înapoi între degete, încercând să nu se lovească mâna. Jocul este periculos, expunând participanții la riscul de rănire sau cicatrizare ,,cu cât mergi mai repede, cu atât este mai probabil ca lama să se îndoaie pe ea însăși, prinzând degetul mâinii care te înjunghie”. Acesta poate fi jucat mult mai sigur dacă se folosește un alt obiect, cum ar fi partea cu gumă de șters a unui creion sau un marker cu capacul pus.