Se întâmplă uneori să îți dorești o vacanță, dar timpul sau bugetul să îți fie limitate ori pur și simplu te-ai săturat de fenomenul tot mai des întâlnit de „supraturism”? Noi îți propunem o listă de șapte peisaje rustice minunate, cu o atmosferă autentică de poveste, încărcate de istorie și cultură.
Breb
Satul Breb se află în comuna Ocna Șugatag din județul Maramureș. fiind situat la o distanță de 25 de kilometri de Sighetul Marmației și 52 de kilometri de Baia Mare. Biserica din lemn a satului păstrează cel mai vechi turn de lemn din România ce datează din anul 1531. Aceasta ascunde în interior o colecție de picturi murale cu proveniență din 1626. Ceea ce face special acest sat este tocmai simplitatea sa, unde tradițiile continuă să trăiască. Străzile satului si casele tradiționale din lemn sunt încremenite în timp. Iar în cazul în care vrei să admiri și împrejurile, se pot închiria biciclete, ideale pentru plimbările pe cărările din Munții Gutâi.
Biertan
Satul Biertan este situat la 20 de kilometri depărtare de Sighișoara și face parte din primele așezări germane de sași din Ardeal. Este menționat încă din anul 1283, într-un document alături de Mediaș și Moșna, toate cele trei localități aflându-se în competiție pentru obținerea centrului administrativ al celor „Două Scaune”.
În 1397 Biertanul este atestat ca cetate. Fiind o așezare săsească, se poate remarca stilul francon al șirurilor de case dispuse în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță biserica-cetate. Monumentul de cult imbină atât stilul gotic, cât și renascentist, fiind apărat de trei ziduri cu turnuri și bastioane în stil medieval.
Deosebit la acest sat este complexul arhitectural medieval, alcătuit din biserica și centura de fortificații, creat de mâna unor meșteri din Viena și Nürnberg. Bastionul estic ascunde „carcera”, o cameră cât o cămară, locul unde timp de 300 de ani, soții care nu se mai înțelegeau erau aduși aici, închiși până la șase săptămâni de către preotul local, pentru a-și rezolva problemele. Din cauza spațiului îngust, împăcarea devenea o provocare, fiindcă totul trebuia împărțit: de la o singură pernă și o singură pătură la un singur loc la masă. Datorită acestei construcții, în cei 300 de ani de când Biertan a avut preot a existat un singur divorț.
Șirnea
Situat la o altitudine de aproximativ 1350 m, la poalele Munților Piatra Craiului, satul Șirnea este primul sat turistic din România. Satul aparține județului Brașov și adăpostește peisaje impresionante, perfecte pentru iubitorii de natură. Împrejurimile sunt împânzite de alte atracții turistice demne de vizitat precum: Cheile Moieciului, Cheile Dâmbovicioara, Parcul Național Piatra Craiului, Lacul Vidraru sau Barajul Pecineagu. O sărbătoare specifică acestui sat este „Focul lui Sumedru”, ce are loc pe 25 octombrie. Sătenii satului se adună în jurul unui imens rug funerir, aprins de tineri într-un loc înalt al satului și se strigă „Hai la Focu’ lui Sumedru!”. Cărbunii aprinși vor fi ulterior utilizați de săteni pentru fertilizarea grădinilor și a livezilor.
Viscri
Viscri se află în comuna Bunești din județul Brașov și este sit UNESCO. De-a lungul istoriei, asezarea din podișul Transilvaniei a fost locuită de secui, iar mai apoi de sași. Satul păstrează patrimoniul arhitectural tradițional, drumurile nefiind asfaltate. Până acum zece ani, se putea ajunge doar cu trenul. Tocmai datorită faptului că este un sat retras, s-a putut păstra cu succes cel mai arhaic costum din secolele XVII-XIX. Cetatea săsească este de un farmec aparte, în special biserica fortificată ce veghează satul din vârful unui deal. Această biserică evanghelică este una din puținele biserici-sală romantice ale secolului al XIII-lea. Chiar de la această biserică provine numele satului, întrucât în dialectul săsesc, Weiskirich (Viscri) înseamnă Biserica Albă.
Cârlibaba
Cârlibaba este un sat localizat în județul Suceava, prima dată fiind menționat în anul 1629. Conform cronicilor călugărilor de la Mănăstirea Putna, acesta este locul unde a descălecat Bogdan Vodă, pornind din Maramureș și ocupând Moldova. Printre legendele specifice aceste locații se enumără și cea în care conform căreia pe valea unui râu trăia o vrăjitoare, vestită prin împrejurimi datorită practicilor sale, astfel încât oamenii au numit acel loc „Gârla Babei”. În timp, acesta a devenit „Cârlibaba”, de unde și numele satului. Specific acestei locații este decorul montan superb: de pe masivele Dadu și Fluturica se pot observa văile Cârlibabei și Bistriței Aurii. De asemenea, tot în apropiere se află rezervația Pietrosul Rodnei. Caracteristic acestor împrejurimi mai este cocoșul de munte, simbol al satului, dar și cocoșul de mesteacăn, exemplare devenite tot mai rare în peisajul românesc.
Valea Viilor
În nordul județului Sibiu, la o distanță de 14 km de orașul Mediaș, se găsește Valea Viilor. Aceasta este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu. Așezarea este una veche, pe vremuri fiind un loc mlăștinos, ulterior ocupat de sași. Familiar, satul era numit Baromlaka, ce se traduce „Casă pentru vite”. Pe locul bisericii actuale a existat o biserică romantică, ale cărui urme au putut fi recunoscute sub podeaua sacristiei. Biserica de azi este construită într-un stil gotic, și își are originea în secolul al XIV-lea. Înconjurată de o incintă ovală, zidul fortificației datează din jurul anului 1500 și atinge o înălțime de șase metri. Arheologii susțin faptul că forma ovală ar putea constitui dovada conform căreia sașii au folosit o fundație mai veche, al unei incinte ce cuprindea întreaga bazilică. Aici istoria continuă să respire, încremenită într-un repertoriu profund medieval.
Câlnic
Aflat în județul Alba, mai exact în Podișul Secașelor, Câlnic adăpostește o cetate fermecătoare cu ziduri circulare, o adevărată oază de verdeață, un peisaj curat și îngrijit. Cetatea ce datează din a doua jumatete a secolului al XIII-lea, a fost gândită cu un turn-donjon masiv, utilizat ca locuință și înconjurat de ziduri ce alcătuiau o incintă ovală. Prevăzută cu un șanț de apă în ceea ce privește sistemul de apărare, cetatea Câlnic rămâne un loc de vizitat pentru pasionații de istorie și nu numai. Fortificația unică se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar printre rezultatele săpăturilor arheologice se numără un fragment de cahlă și materiale folosite la turnarea unui clopot din sec. XVII-XVIII, descoperite în gangul barbacanei.
Surse
- Satul Biertan – Istoric, Legendă și Obiective Turistice | Libertatea
- Despre Șirnea – de Șirnea Experience (desirnea.ro)
- Satul Viscri, o comoară transilvană (historia.ro)
- O zi la Valea Viilor, Sibiu: De ce să mergi & Ce să faci – Călătorii la Singular (calatoriilasingular.ro)
- Câlnic, cetatea în care poţi înnopta – Patrimoniul mondial în România (revistasinteza.ro)
- Wikipedia