7 cărți de citit în zilele mohorâte de toamnă

Toamna este anotimpul în care începem să ne retragem încet în confortul casei noastre, fapt ce duce la căutarea diverselor activități pe care să le putem face înăuntru. Involuntar ne îndreptăm mai mult atenția asupra a ceea ce se întâmplă în interior decât către ce se află în exterior.

 Ce poate fi mai plăcut de făcut într-o zi răcoroasă și întunecată de toamnă decât lectura unei cărți bune? De aceea, am ales câteva recomandări de cărți din genuri literare diferite, ale căror atmosferă duce cu gândul la acest minunat sezon de tranziție. 

1.Hoţul de cărţi de Markus Zusak

Hoţul de cărţi este un roman minunat, cu o poveste emoţionantă despre războaiele exterioare și interioare ale neputinţei şi fricii. „Curaj mai presus de toateвзять ночью займeste premisa de la care pornește această carte. Într-o atmosferă destul de întunecată, Markus Zusak proiectează povestea unei fetițe de 9 ani , pe nume Liesel Meminger, care trece prin diferite  întâmplări nefericite în Germania nazistă din anul 1939. Hoțul de Cărți a câștigat peste 8 premii în literatură și a reușit performanță de a rămâne în topul bestsellerurilor New York Times timp de 230 de săptămâni.

Oamenii observă culorile unei zile numai la sfârșit și la început, dar pentru mine este destul de clar că ea combină o multitudine de nuanțe și tonuri, cu fiecare moment care trece. O singură oră poate consta în mii de culori diferite.

2.Pacienta Tăcută de Alex Michaelides

Nimic nu este mai captivant decât o crimă despre care nu se știu foarte multe detalii concrete la început. Pacienta tăcută prezintă povestea unei pictorițe, Alicia Berenson, care după ce și a împușcat mortal soțul, a refuzat să mai vorbească vreodată. Însă, totul se schimbă în momentul în care un tânăr psihoterapeut, fascinat de viața Aliciei, decide să o ia drept pacientă. Cartea este una imprevizibila, autorul dându-ți senzația că știi exact ce se întâmplă, ca mai apoi să îți dovedească cât de mult te-ai înșelat.

Emoțiile care nu sunt exprimate nu mor niciodată. Sunt îngropate de vii și revin mai târziu, în feluri mai urâte.

3. Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera

Adam Silvera ne zguduie cu o poveste devastatoare, și totuși optimistă, despre doi adolescenți a căror viață se schimbă pe parcursul unei zile de neuitat. Mateo și Rufus nu se cunosc încă, dar, din motive diferite, amândoi află că vor muri în următoarele 24 de ore. Cei doi se întâlnesc datorită unei aplicații, predestinate celor aflați în aceeași situație ca ei, și decid să pornească împreună într-o ultima aventură de neuitat. Amândoi mor la sfârșit este o poveste emoționantă, care te va face să apreciezi mai mult fiecare clipă.

Păcat că viaţa nu ne lasă să o oprim, ca pe un ceas, când avem nevoie de mai mult timp.

4. La răscruce de vânturi de Emily Brontë

Din această listă clar nu avea cum să lipsească un clasic, dar mai cu seamă La răscruce de vânturi. Este imposibil să nu fi auzit vreodată de celebra carte a lui Emily Brontë, dar cu siguranță este o lectură aflată în concordanță cu anotimpul în care ne aflăm. Tema principală a romanului este povestea de dragoste pe cât de pasională, pe atât de înfricoșătoare dintre Heathcliff și Catherine. Fiecare drama este punctată de o dezlănțuire a naturii (se aflată în relație cu evenimentele ce se petrec), fapt ce face cartea să fie una tumultoasă.

Este ciudat cum obişnuinţa modelează gusturile şi ideile.

5. Casa strâmbă de Agatha Christie

O altă lectură potrivită pentru această perioada este Casă strâmbă de nimeni altă decât Agatha Christie, celebra scriitoare de romane polițiste.Familia Leonides pare cât se poate de fericită şi unită, însă toate aceste lucruri se schimbă odată cu asasinarea patriarhului familiei, Aristide Leonides. În urma crimei, atmosfera casei sporeşte suspiciunile fiecărei rude în parte, până când legăturile dintre membrii supraviețuitori se dovedesc a fi șubrede, iar aparenţa de familie iubitoare e spulberată de tristeţe, suferinţă şi o ameninţare insidioasă.

Cred că oamenii tind mai degrabă să-i omoare pe cei pe care îi iubesc decât pe cei pe care îi urăsc. Probabil din cauză că numai cei pe care îi iubești pot să-ți facă viață mizerabilă.

6.Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig

O poveste perfectă pentru a ne desprinde de realitate este cea a Norei, o fată măcinată de regrete și probleme. Însă, universul îi rezervă o ultimă surpriză: o bibliotecă aflată în afară timpului, unde fiecare carte de pe raft e o viață pe care ar fi putut-o avea. Trăind pe pielea ei alternativele, Nora are ocazia să caute viața ei perfectă, cea în care s-ar putea simți cu adevărat fericită. 

„A vrea” e un verb interesant. El sugerează o lipsă. Uneori, dacă suplinim acea lipsă cu altceva, dorința inițială dispare cu desăvârșire. Poate că problema ta ține de o lipsă, și nu de o dorință.

9. Povestea mea de Michelle Obama

Ultima, dar nu cea din urmă carte din lista mea este autobiografia fostei Prime Doamne de la Casa Albă. Nu este o carte doar despre politică sau doar despre SUA, ci este o carte despre femei, despre viață, despre familie. Michelle Obama reușește să inspire prin această autobiografie. De ce o consider o lectură potrivită pentru anotimpul acesta? Pentru că toamna înseamnă schimbare, iar cartea aceasta clar te va schimba.

Acum cred că aceasta este una dintre cele mai inutile întrebări pe care adulții le pot pune copiilor – Ce vrei să te faci când o să crești mare? De parcă creșterea ar fi un proces finit. De parcă, la un moment dat, devii ceva, iar acela e sfârșitul.